Jarenlang kregen we de opmerking dat we goudkevers zijn. Het was vaak een verwijt. "Jij daar, ben je daar weer met je goud?"
Het kwam van analisten en beleggers die in de verste verte geen beleggingsportefeuille met deftige rendementen konden voorleggen, laat staan vergelijkbaar met de AnalysePortefeuille. Maar elke dag een beurspraatje verkopen of elke week het fonds van de bank, dat kunnen ze wel.
Goudkever of niet, het heeft ons de voorbije twee decennia geen windeieren gelegd. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van rond de 15% sinds 2000 was beter dan de goudprijs kon voorleggen en véél beter dan de aandelenindexen.
Maar nu zijn we rhodiumkevers geworden. Als je niet goed oplet, gaan we nog een paar jaar doordrammen over de rhodiummarkt.
Waarom? Omdat iedereen zit te slapen.
De rhodiumpositie is in onze modelportefeuille zo goed als even groot geworden dan de goudpositie. Bam, dat kan tellen.
Die grote rhodiumpositie werd stilletjes opgebouwd zodat enkel onze trouwe lezers dit konden volgen.
Anderhalf jaar geleden ruilden we een deel van de goudpositie in voor platina en rhodium. Niet veel later werden verschillende aandelenposities met grote winsten (zoals Ivanhoe Mines) verkocht en deels gebruikt om de rhodiumpositie verder op te drijven.
De markt deed de rest. Terwijl de platinaprijs zeer laag blijft, speelt rhodium de pannen van het dak.
Toen we met onze eerste rhodiumadvies kwamen, was dat een verrassing en werd dat zelfs onthaald op ongeloof. Er was zelfs een edelmetaalhandelaar die het rhodium kopen sterk afraadde aan de cliënten.
Intussen staat de rhodiumprijs DRIE MAAL zo hoog en verkoopt diezelfde edelmetaalhandelaar plots ook rhodium.
Mensen veranderen nu eenmaal van gedacht als de prijs omhoog schiet. En de meeste mensen lopen op de de beurs de prijzen achterna.
Zoals er vele wegen naar Rome zijn, zijn er veel manieren om succesvol te beleggen. Wij denken dat we onze manier gevonden hebben. We beleggen vaker in niches, minder gekende en vooral minder geliefde sectoren. Het is niet altijd de makkelijkste manier, maar het biedt op termijn vaak wel de meest interessante resultaten.
Zoals men zegt: langs de minst bewandelde paden vind je vaak de mooiste bloemen. Dat geldt ook voor de beleggingswereld.
Als de vorige rhodiumhausses een indicatie mogen zijn, dan zit er nog wel wat potentieel in deze nieuwe run op rhodium. Maar waarom rhodium? En hoe het best beleggen in rhodium?
Daarover vind je veel meer informatie in onze Analyse nieuwsbrieven nummers ...
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact