Rhodiumprijs crasht dit jaar al 40% !
Jaren geleden werd op deze pagina's voor het eerst geschreven over het potentieel van het meest zeldzame edelmetaal, rhodium. De rhodiumprijs knalde nadien naar ongekende hoogtes en nieuwe records.
Met als resultaat: een verveertigvoudiging van de prijs, tot bijna 30.000 USD/ounce nadat koopadviezen werden gegeven rond 700 USD/ounce.
Gedurende die spectaculaire hausse probeerde ik vele keren te argumenteren om niet de volledige positie in rhodium te verkopen. (bijvoorbeeld hier, hier en hier.)
Dat veranderde begin 2021 toen de koersstijging in rhodium écht parabolisch ging en niet meer houdbaar was. (zie hier "met rhodium aan 27.400$" en hier: "Einde van een tijdperk")
In alle West-Vlaamse bescheidenheid durf ik stellen dat de rhodiumhausse door geen enkele marktanalist beter werd ingeschat dan op deze pagina's. Het volledige internet heb ik toen afgezocht naar iemand die een interessante visie had op de nichemarkt in rhodium. Het werd totaal genegeerd door het gros van de analisten, ook door de meeste goudkevers die de stijging hadden mislopen terwijl goud ter plaatse trappelde en zilver bleef sukkelen.
Toen we rhodium bij edelmetaalhandelaars kochten aan 700 USD/ounce vertelden verschillende van deze ervaren handelaars ons en onze lezers dat het niet interessant was en we nooit zouden kunnen verkopen aan interessante prijzen. Sommige lezers werden door de handelaars ontraden om rhodium te kopen rond 700 $.
Alle posities werden uiteindelijk verkocht aan veelvouden van de toenmalige aankoopprijs. Sommige boven 25.000 $/ounce. De handelaars vielen toen over elkaar om het rhodium terug te mogen inkopen...
Het kan verkeren, zei Brederode.
En in de gekke wereld van het geld, keert het eigenlijk altijd. Altijd.
Wat me nog het meest had verrast, was welke stressvreter die rhodiumhausse was geweest. Een verveertigvoudiging van je belegging, dat gebeurt niet overnacht. Er waren tientallen momenten dat je als investeerder de neiging kan krijgen om te verkopen, zoals tijdens de waanzin van de corona-lockdowns.
Het heet dan ook een stierenmarkt om een reden. Weinigen kunnen in het zadel van de stier blijven zitten. De adrenaline, de stress die ermee gepaard gaat is ongezien.
Bij beginnende beleggers zorgen koersstijgingen vooral voor blinde euforie. Ik denk dat ervaren beleggers, wetende dat het ooit weer zal keren, dan vooral de stress ervaren om te zoeken naar het goede exitmoment. Vooraleer de meute beginnende beleggers in paniek beginnen verkopen en de prijzen omlaag duwen.
In de achteruitkijkspiegel lijkt het makkelijk en is de stijgende lijn op de grafiek en de daaropvolgende koersdaling zo logisch. Dat is het echter niet als je er zélf als belegger in zit.
Na die knettergekke run in rhodium heb ik een half jaar een pauze, een 'break', een beleggingspauze ingelast. Want als je het dan niet doet, wanneer dan wel ?
Ik kan me niet herinneren dat ik in 2022 me nog positief uitgelaten heb over rhodium. De allerlaatste resterende rhodiumposities werden vorig jaar verkocht uit de AnalysePortefeuille.
Eind december 2022 kon het opnieuw niet duidelijker zijn in Analyse nr. 1835:
"De daling van de rhodiumprijs zal hoogstwaarschijnlijk uitmonden in een diepe, zware crash in 2023. ... De koersdaling kan op een bepaald moment even verticaal gaan als de stijging in 2020/2021. De rhodiumcrash zal correleren met een wereldwijde economische recessie en prijscrashes in andere sectoren."
Sinds begin dit jaar, en vooral sinds midden februari, knalde de rhodiumprijs met 40% onderuit.
Volgens het verwachte scenario.
Het is de schuld van de Chinezen wordt er nu gefluisterd.
Maar wat is er tegenwoordig niet de schuld van de Chinezen (of de Russen) ?
In elk geval een interessante marktontwikkeling om te blijven opvolgen als voormalige rhodium-investeerders.
Op een moment dat de goudprijs de fakkel overneemt en boven de psychologische drempel van 2.000 USD/ounce stijgt.
En deze koersdaling in rhodium zal uiteraard zijn impact hebben op het Belgische Umicore.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Vandamme
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact