Omega Perrigo: Coucke heeft de top afgebeten. | Analyse
Gebruiker
Omega Perrigo: Coucke heeft de top afgebeten. placeholder

Er is de voorbije dagen en weken zoveel geschreven over de exit van topondernemer Marc Coucke bij Perrigo en Omega Pharma. We kwamen ogen te kort om het allemaal te lezen. 

Het is wel interessant om terug te kijken wat in Analyse november 2014 werd geschreven, in tempore non suspecto, toen Perrigo het overnamebod deed op Omega Pharma. Perrigo dacht een mega-deal gedaan te hebben en de farmasector stond roodgloeiend. Hieronder volgt een een citering uit Analyse nr. 1578.

"Marc Coucke verkocht 'zijn' Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo (PRGO 155 US$) voor omgerekend 3,6 miljard €. Dat is een staaltje stuurmanskunst zonder voorgaande voor een Vlaamse ondernemer en zeker felicitaties waard. Zoals kon worden voorzien oogst hij minstens evenveel afgunst en ook dat is typisch voor Vlaanderen.

Marc Coucke is dus langs de kassa gepasseerd. Wel, fifty-fifty. De helft van de overname wordt uitbetaald in Perrigo currency (Perrigo aandelen) en als je die munt bekijkt dan staat die hoog geprijsd. Dat hoeft geen probleem te zijn want via optie-contracten kan je voor een pakket aandelen perfect een prijs vast spijkeren.


De kans is bijzonder groot dat wanneer we binnen enkele jaren terug blikken op de verkoop we kunnen zeggen: 'Coucke heeft de top afgebeten'. Health Care zit volop in een bubble.

Er zijn twee sectoren die je kunt verdenken van zeepbel allures en dat is health care/ biotech en sociale media. Biotech is een bubble pur sang, gezondheidszorg is iets ruimer en nog iets minder duidelijk maar aan dat tempo worden de risico's levensgroot.


De idee achter de eeuwige hausse in farma-aandelen is uiteraard dat baby boomers al hun duur verdiende en opgespaarde centen zullen afgeven voor hun gezondheid tot ze er bijna ziek van worden, maar er is ook de aanbodzijde.

Als gezondheidszorg toch zo lucratief en zonder risico is, waarom doet niet iedereen er aan mee? Hoge instapdrempel? Zeiden ze van de mijnbouw ook.

Op de grafiek (nvdr, in deze citering niet aanwezig) zie je hoe Perrigo in het vorige decennium per saldo nergens naartoe ging. Zo lijkt het. Er was wel een koersverdubbeling van 2006 tot vlak voor de crisis van 2008 maar door de band genomen werd over 10 jaar gezien niet veel gepresteerd. In lijn met de Standard & Poors 500 index die het net iets beter deed. Maar het verhaal veranderde helemaal vanaf maart 2009. Sindsdien ging de koers van Perrigo maal 8 tegenover maal 3 voor de S&P. Zoals ik al zei: parallel met de royale outperformance van de sector health care."

We zijn intussen anderhalf jaar later en wat zien we? Perrigo is samen met de hele farma- en biotechsector over het paard getild en eraf gedonderd.

20160510 Perrigo 2Y


Het aandeel van Perrigo kreeg forse klappen, werd begin 2015 in de zeepbel nog even hoger geduwd, en is de laatste weken in crashmodus.

Nu anderhalf jaar later kunnen we met 100% zekerheid zeggen dat de timing van Coucke alweer perfect was. Coucke heeft de top eraf gebeten.

De biotechsector heeft sindsdien ook een stevige marktcorrectie gekend. Vorige zomer haalden we nog de biotechsector aan als short-speculatie én tegendraadse beleggingsthema in FondsenAnalyse. We hebben het uiteindelijk niet uitgevoerd in de selectie, maar de andere tegendraadse thema's presteerden nog beter (denk: goudmijnen).

20160511 Biotech Index

Farma-CEO's hadden vorig jaar beter goudmijnaandelen gekocht, maar in plaats daarvan ontketenden ze een enorme koopwoede met fusie & overnames in de eigen overgewaardeerde sector en werd heel wat aandeelhouderswaarde vernietigd. De meeste farma-CEO's leefden in hun eigen zeepbel.

Het is exemplarisch dat de CEO van Perrigo nu ook vertrekt naar Valeant Pharmaceuticals. Het aandeel van Valeant was de lieveling van heel wat fondsbeheerders, maar fraudeerde met de boekhouding. Het aantal hedge fund beheerders dat de afgelopen maanden in de broek kakte bij de crash van Valeant is niet meer te tellen.

20160511 Valeant 5Y

De farma-sector kende een hausse die jarenlang aanhield en het is nu eventjes voorbij. De hausse van de goudmijnaandelen is nog maar net begonnen...


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden