Gebruiker
De grillen van de goudmijnen placeholder Premium

Hecla Mining doet een overnamebod op Klondex Mines, de goudproducent uit Nevada.

De aandelenkoersen van Hecla Mining en zeker Klondex Mines waren de voorbije maanden helemaal niet in goede doen. Twee sukkelaars kruipen nu bijeen. Dat is zelden het begin van een nieuw succes.

Los van de overnamepremie die Hecla Mining biedt zijn er enkele overkoepelende conclusies te maken.

Zilverbedrijven zijn hun business beu

Nog steeds wordt Hecla Mining gepromoot als zilveraandeel. Maar na deze overname zal Hecla voor 50% van de inkomsten uit goudproductie halen. Het is een trend die we de laatste jaren besproken hebben. Zilverproducenten willen hun eigen product niet meer en zijn op overnamejacht naar goud en/of basismetalen.

Het ooit zo grote Silver Standard wijzigde vorig jaar zijn naam in SSR Mining na enkele goudovernames, onder andere van Claude Resources. Silver Wheaton wijzigde de bedrijfsnaam naar Wheaton Precious Metals. Tahoe Resources was een paar jaar geleden een pure zilverproducent, maar na de overname van onder andere Lake Shore Gold werd ook Tahoe hoofdzakelijk een goudproducent. En nu heeft ook Hecla Mining genoeg van de focus op de zilverbusiness.

ZIlverprijs_12_jaar.png

Chart courtesy: www.stockcharts.com

Een jarenlange berenmarkt in zilver heeft voor een grote desillusie gezorgd bij de voormalige zilverproducenten. De concurrentie onder de zilvermijnaandelen is bijna gedecimeerd. Goed nieuws voor de weinige overblijvende pure zilverproducenten, waarvan een zeer belangrijke in de AnalysePortefeuille.

Tussenfase in de overnamecyclus van de goudsector

De overname van Hecla op Klondex Mines toont nog een bijkomende trend in de goudmijnsector aan. De evolutie in de overnames in de sector.

In 2016, na het begin van een nieuwe goudmijnhausse, zagen we de ene overname na de andere. Toen waren het continue de kwalitatieve goudbedrijven die werden opgekocht, de high flyers, waarvan de aandelenkoersen zelfs in de baissemarkt aan het stijgen waren. Goudbedrijven zoals Claude Resources, NewMarket Gold, Lake Shore Gold, Kaminak Gold werden toen overgenomen. Vele lezers zullen deze namen nog herinneren.

In 2017 viel de overnamegolf wat stil. Toen begonnen de grote goudbedrijven gedeeltelijke participaties te nemen in junior bedrijven. Voorbeelden waren onder andere de investeringen van Goldcorp in Auryn Resources, van Kirkland Lake Gold in Novo Resources, van NewMont Mining in Continental Gold.

En dit jaar beleven we de triestige fase in de overnamecyclus. Goudbedrijven die zwaar in de problemen zijn gekomen worden overgenomen door andere spelers die al niet in veel betere doen zijn. Zo werd het bijna bankroete Primero Mining overgenomen door First Majestic. De overname van Klondex Mines past perfect in dit rijtje, aangezien Klondex verlieslatend geworden was en de balans dringend nood had aan extra kapitaal. Probleem is echter dat Hecla Mining zelf 500 miljoen dollar schulden op de balans heeft staan, maar dat wordt een probleem voor later. Deze week deed goudproducent Alio Gold een overnamebod op Rye Patch Gold en één blik op de koersgrafiek van beide aandelen toont meteen aan dat dit ook allesbehalve een match made in heaven is. In deze fase van de overnamecyclus komen blijkbaar de sukkelaars uit de sector bijeen.

Er is een moment voor alles en elke grondstoffenhausse, ook deze, eindigt met een overnamefase van vijandige overnames en biedstrijden tussen de grote en betere van de overblijvende edelmetaalbedrijven. Daar zijn we nog lang niet, maar onthou dat dergelijke overnamefase een eerste signaal van oververhitting zal zijn. Voorlopig blijven we in de onderkoelde fase.

In dit artikel volgt verder onze visie op de overname van Klondex Mines door Hecla Mining. Daarnaast volgt een update van enkele aandelen uit de AnalysePortefeuille en een nieuwe update van de Pilbara Gold Rush.(Bij Novo Resources werd dan toch opnieuw goud en geen spoken gezien.)


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden