De waarheid over het financieel systeem | Analyse
Gebruiker
De waarheid over het financieel systeem placeholder
  • mrt. 14, 2015
  • Jeroen Vandamme

Joris Luyendijk heeft er een Ronde van de Lage Landen opzitten. Voor de promotie van zijn nieuwe boek: "Dit kan toch niet waar zijn". Met als belangrijke subtitel: "Onder bankiers". Ik weet niet of u er bent aan kunnen ontkomen, maar Luyendijk werd eind februari in bijna alle media geïnterviewd. Voor diegenen die het toch gemist hebben, volgt een korte intro.

Luyendijk is een antropoloog die een paar jaar geleden naar de Londense City verhuisde om het bankensysteem en de mens achter de bankier te fileren. Toen hij in Londen arriveerde kende hij niets van financiën of beleggen. Gedurende de twee daaropvolgende jaren had hij als complete leek meer dan 200 interviews met bankiers die hem anoniem de geheimen van het financiële systeem uitlegden. Ik heb het nieuwe boek nog niet gelezen, maar uit de interviews komt telkens één allesoverheersende conclusie naar boven. "Er is niets veranderd in het financieel systeem en we kunnen elk moment een nieuwe 2008 meemaken."

Deze volledige problematiek hebben we uitvoerig besproken in Analyse nr.1591. Onlangs werd over dezelfde problematiek een documentaire gemaakt door het Nederlandse Tegenlicht. Dit willen we jullie niet onthouden.

Enkele hoogtepunten:

10'15": 'De horizon van 5 minuten en de loyauteit van twee keer nul'

31'40" tot 34'30": 'De besmetting van de politiek door de financiële sector'

42'00" tot 44'00": 'De onmacht en hoezeer we klem zitten'

46'00": 'Fatsoensridders: Welke andere ridders hebben we nog?'

 Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden