De dag van 22 miljard euro is aangebroken.
In België komt 22 miljard euro, mét 2,8% interest, vrij na één jaar te hebben vastgestaan in de staatsbon.
Banken, analisten en media struikelen over elkaar om de beste vergelijkingen te maken in welke financiële instrumenten spaarders nu moeten overstappen.
In alle discussies wordt door de specialisten één belegging compleet over het hoofd gezien.
Edelmetaalbeleggingen en meer specifiek: GOUD.
10 keer meer rendement dan de staatsbon!
Dat er niet over goud wordt gesproken is des te opmerkelijker nadat goud het voorbije jaar 10 keer méér rendement bood dan de staatsbon.
Iemand die vorig jaar in goud belegde heeft dus een enorm goede zaak gedaan. En ook vorig jaar werd er amper over gesproken door de experts in de media.
Een goudbelegger ging het voorbije jaar 10 keer sneller vooruit dan een belegger in de staatsbon.
Daarmee klop je vlot de inflatie, niet enkel de inflatie van het voorbije jaar, maar in één slag de inflatie van de voorbije 4 jaar !
Wat als de Belgische overheid 22 miljard in goud had geïnvesteerd ?
We weten dus, uit persoonlijke ervaring!, dat particuliere beleggers het voorbije jaar veel beter af waren in goud.
Maar wat indien we de rol eens omdraaien?
22 miljard is geen kleingeld. Hoewel er daarnaast nog 273 miljard euro op spaarekeningen staat bij Belgische banken en dus minder dan 10% daarvan in de staatsbon werd geparkeerd.
Wat indien de Belgische overheid de 22 miljard euro van de staatsbon vorig jaar had gebruikt om goud te kopen? Laten we even de berekening maken.
Een kilo goud kostte op 4 september 2023 57.731 euro (en is vandaag 72.699 euro waard).
Eén ton goud kostte toen 57,73 miljoen euro en 100 ton goud kostte vorig jaar dus 5,77 miljard euro.
Met de 22 miljard euro die opgehaald werd via de uitgifte van de staatsbon had de Belgische overheid, in theorie, 381 ton goud kunnen kopen.
Om dit in context te brengen: de huidige Belgische goudvoorraad bedraagt momenteel 227 ton goud.
Met 22 miljard euro had België zijn goudvoorraad kunnen verhogen met 168%, van 227 ton tot 608 ton goud.
Extra context: Alle centrale banken samen kochten vorig jaar iets meer dan 1.000 ton goud. De Chinese centrale bank kocht vorig jaar officieel 225 ton goud. De Poolse centrale bank was in 2023 de tweede grootste nettokoper met 130 ton goud.
Een hypothetische aankoop van 381 ton goud, via een investering van 22 miljard euro, zou vorig jaar veruit de grootste goudaankoop ter wereld geweest zijn, ver boven de Chinese aankopen!
Steeds meer overheden en centrale banken verhogen hun goudvoorraden. Deze stijgende trend is er al sinds 2009 en versnelde in 2022 na de lockdowns en de oorlog in Oekraïne. Maar België koopt al jarenlang geen goud meer en weigert ook goud naar eigen land te repatriëren. Het weinige Belgische goud dat overblijft na de grote goudverkopen van de jaren 1990 wordt overzee bewaard, vooral in de UK.
In de ranking van officiële goudreserves zou België met een toegenomen goudvoorraad van 609 ton wereldwijd van de 25ste plaats naar de 11de plaats stijgen. Vandaag staat België lager in deze ranking dan landen als Kazachstan, Oezbekistan, Irak en Libanon. België staat in de lijst met goudreserves net voor Algerije en Venezuela.
Maar het gaat om meer dan enkel stijgen in een welbepaalde ranking. Door het verhogen van de goudreserve beschermt een land zich tegen potentiële instabiliteit op financieel, monetair en geopolitiek vlak. En die instabiliteit lijkt de komende jaren, net als de voorbije jaren, er in overvloed te zijn. Daarom dat landen zoals China, India, Singapore maar ook Polen, Tsjechië en vele andere landen gestaag goud blijven kopen.
Bovendien is er door de overheid winst te behalen op goudinvesteringen. Maar winst, kennen ze dat woord bij de overheid? Of alleen maar als ze het kunnen afromen?
Indien de Belgische overheid vorig jaar 381 ton goud had aangekocht, had het één jaar later al een latente meerwaarde kunnen boeken van 5,7 miljard euro ! Een historische kans gemist !
Is er politiek wil ?
Is er in België een politieke wil om de goudvoorraad uit te breiden? Sander Loones, parlementslid voor de N-VA, sprak zich hierover in het verleden al verschillende keren nadrukkelijk uit. In 2019 schreef hij dat België in navolging van andere Europese landen de eigen goudreserves best zou repatriëren naar depots in eigen land. Tot vandaag heeft België dat niet gedaan. Sander Loones merkte ook op dat de Belgische goudvoorraad aan het eind van de 20ste eeuw met 80% is gedaald. "Het zou verstandig zijn die goudvoorraad weer op te bouwen als verzekering tegen mogelijk financieel en politiek onheil." Tot vandaag heeft België zijn goudvoorraad met geen onsje verhoogd.
De N-VA bleef bij de recente verkiezingen de grootste Belgische politieke partij. En bij de partij bestaat er dus een politieke wil om de goudvoorraad terug op te bouwen. In het eindeloze gepalaver en discussies met andere partijen zal dit naar de achtergrond verdwijnen en zo heeft België een historische kans laten schieten.
De Belgische politiek heeft nog een extra belang om de goudvoorraad terug op te bouwen. De Nationale Bank van België torst miljardenverliezen en laveert tussen het faillissement. "Het enige dat de Nationale Bank van België behoedt van het faillissement zijn de goudreserves." Dat stelt ook Rudy Aernoudt, professor Corporate Finance van de Universiteit Gent. Professor Aernoudt stelde een delisting van de NBB voor als oplossing omdat de overheid zich moet focussen op haar kerntaken.
De realiteit is echter dat we niet leven in een wereld waar de overheid focust op kerntaken. Denk maar de recente participatie van de Belgische overheid in Umicore waarbij de Belgische Staat op enkele maanden tijd de helft van de investering verliest! Een logischere oplossing is om de goudvoorraad terug op te bouwen, daarmee worden tegelijkertijd andere problemen aangepakt.
Waar een wil is, is een gulden middenweg.
Sommigen zullen opperen dat een verhoging van de goudvoorraad met honderden tonnen niet realistisch is. Maar Polen kocht vorig jaar 130 ton goud. En Polen blijft in 2024 kopen, in de eerste jaarhelft zelfs evenveel als China. Als Polen het kan, zou België het ook moeten kunnen. Maar Polen zit met de zloty niet in het eurosysteem en daar zal het schoentje wringen. De euro-landen zitten gevangen in het stramien van de ECB en mogen niet meer onafhankelijk handelen. Onder druk van de ECB moesten vele Europese landen eind jaren 1990 duizenden tonnen goud aan spotprijzen verkopen!
Is er een strategie ?
Een politieke wil is waarschijnlijk niet voldoende. Er moet ook een strategie achter zitten, op vele vlakken, van het aankoopbeleid tot het bewaarbeleid.
Critici zullen zeggen dat een aankoop van 380 ton niet haalbaar is. Laten we eens kijken naar de evolutie van de goudprijs in euro het voorbije jaar. Van september 2023 tot maart dit jaar was er een kans om in verschillende stappen goud aan te kopen onder of rond de prijs van 60.000 euro per kilo (zie linkerschaal op de grafiek). De prijs daalde eind september 2023 nog even tot 55.500 euro (en staat nu een jaar later wel bijna 20.000 euro hoger).
In het hypothetische scenario had de Belgische overheid ruim een halfjaar tijd om goud in aanzienlijke hoeveelheden aan te kopen aan een gunstige prijs. Andere landen hebben ervan geprofiteerd, België liet de kans liggen.
Indien de grote aankoop niet meteen mogelijk is, dan zou een strategisch ingestelde overheid zich niet moeten laten ontmoedigen. China, India, Polen en andere landen kopen goud stapsgewijs op. Het is een proces van maanden en jaren. België zou dan moeten beginnen met de eerste stap en investeren in tranches van 10 percent. 38 ton per jaar aankopen is echt wel haalbaar. Dat is 2 à 3 miljard voor een overheidsbudget. Dat is méér dan doenbaar. Zeker in België, met een obese overheid die heel wat afslankpotentieel heeft dat niet benut wordt.
Maar dit land heeft geen plan, geen strategie.
De voordelen van het opbouwen van de strategische goudreserve
De conclusie is duidelijk dat indien België vorig jaar 22 miljard euro had geïnvesteerd in goud dan had ze een historische aankoop kunnen doen van 381 ton goud. Dit had een stroomstoot door de goudmarkt gegeven. België had na één jaar een latente meerwaarde van 5,7 miljard euro kunnen boeken. De goudreserve zou in één klap met 168% zijn toegenomen.
België zou in de ranking van officiële goudreserves naar de 11de plaats zijn gestegen en zich terug tussen de betere West-Europese landen bevinden. Dit zou voor meer financiële en politieke zekerheid en stabiliteit zorgen. Tenslotte hadden de toegenomen goudreserves ook voor meer stabiliteit gezorgd bij de zeer wankele Nationale Bank van België. Kwestie van mindere doelen in één klap te raken! Het was een historische kans.
Als je land geen plan heeft, moet je zelf een plan maken!
Als je land geen plan heeft om zich te beschermen tegen de huidige en toekomstige instabiliteit op financieel en politiek vlak, moet je zelf een plan maken. En wat je zelf doet, doe je vaak beter. Jij hebt méér skin in the game! Jij hebt er meer belang bij om een goed plan te hebben. De overheid kan in noodgevallen altijd zijn burgers meer belasten. Wij, particulieren, kunnen niet op die optie terugvallen.
Spaarders en beleggers die uitsluitend wachten op de nieuwe staatsbon of de banken die tijdelijk hun rente met 1% verhogen, die spaarders hebben géén uitgekiende strategie. Het plan is dan gewoon om de kudde te volgen en steeds minder rendement te halen dan de inflatie.
Spaarders en beleggers moeten hun blik verruimen. Iets meer risico's nemen maar dan wel berekende risico's!
Wij hebben een kwarteeuw ervaring met beleggingsportefeuilles en edelmetaalportefeuilles opbouwen. Rome is niet in één dag gebouwd en uw portefeuille moet je ook niet in één dag gaan investeren. Je kan de tijd zien als vijand maar ook als vriend. Timing, selectie, weging en diversificatie zijn belangrijk voor de opbouw van elke beleggingsportefeuille. Zet vandaag een nieuwe stap om binnen een paar jaar grote stappen vooruit gemaakt te hebben. Wij kunnen u daarbij helpen.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Vandamme
Onafhankelijk beleggingsanalist
Uitgever beleggingsnieuwsbrief www.
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact