Welke edelmetalen zijn nu te overwegen? Goud of zilver? Of is het momenteel interessant om te opteren voor platina of palladium?
En welke types van fysieke edelmatelen zijn te verkiezen? Koop je best staven of munten? En wat zijn de beste opties in goud- en zilvermunten? Dergelijke lezersvragen komen vaak terug, zoals het voorbeeld hieronder. Hierbij vindt u een antwoord.
Beste Analyse redactie,
Ik overweeg terug wat fysiek goud of zilver aan te kopen.
Wat adviseren jullie het meest op dit moment en welke type?
Respect voor jullie werk en bijdrage!
Een abonnee
Beste abonnee,
Het is momenteel zeker geen slecht moment om wat fysiek goud en zilver bij te kopen. Bovendien is het een goede beleggingsstrategie om u aankopen in de tijd te spreiden. Na een significante daling in prijzen van edelmetalen in de afgelopen jaren, verwachten wij een sterke heropleving in de toekomst. Door de crash van de euro zijn edelmetalen het afgelopen jaar alvast sterk in waarde gestegen voor Europese beleggers. Dit lijkt nog maar het begin van een nieuwe stierenmarkt in edelmetalen.
Goud of Zilver? Kies voor goud én zilver!
We adviseren zowel fysiek goud als zilver te kopen. Zilver staat uiteraard historisch relatief goedkoop want de zilverprijs is fors gedaald na de recordkoers in 2011. Ook ten opzichte van goud staat zilver goedkoop want voor 1 ounce goud koop je nu 70 zilverounces. In 2011 was de ratio naar 1 op 30 geëvolueerd en kreeg je dus een pak minder zilver voor 1 ounce goud. De zilverprijs piekte toen op 50$/ounce en is nu gedaald naar 16,5$/ounce.
Grote investeringen in fysiek zilver zijn niet zo evident, want dit kan snel een aanzienlijke hoeveelheid worden om te stockeren door de huidige lage prijs (aan 500 euro per kilo, excl. BTW) en door de lagere dichtheid van het zilvermetaal in vergelijking met goud.
Tenslotte is er ook nog het nadeel aan het fiscaal regime, op zilveraankopen betaal je namelijk 21% BTW en die kan je niet recupereren bij de verkoop (zilvermunten kan je echter wel vaak aan een lagere premie dan 21% kopen).
Toch kan een zilverbelegging interessant zijn want wanneer de goudhausse opnieuw op gang komt, dan verwachten we dat zilver (net zoals tussen 2000 en 2011) opnieuw vele malen meer zal stijgen dan goud.
Kies voor munten bij goudbeleggingen
Voor goud verkiezen we het liefst te beleggen in munten, zoals in de AnalysePortefeuille ook gebeurt. Specifieke keuze is er voor historische munten zoals Franse Napoleons en Zwitserse Vrenelis (20 Franse en Zwitserse goudfranken uit de 19de en begin 20ste eeuw). Deze twee Latijnse munten zijn relatief klein, wegen 6,45 gram waarvan 5,8 zuiver goud. De kostprijs van Napoleons en Vreneli's bevindt zich nu rond 200 euro. In deze prijs wordt momenteel een premie aangerekend van 2 à 3%. Deze munten bieden dus een lage instapdrempel voor kleinere goudinvesteringen.
Munten van 1 ounce (31,1 gram goud) die we verkiezen zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand of de Chinese Panda. De prijzen van de 1 ounce munten bedragen nu 1075 à 1100 euro en noteren met een premie van 3 à 5%.
De Chinese Panda goudmunt noteert met een iets hogere premie, maar het gaat hier om een esthetisch zeer mooie munt en met de bijna garantie van een continue goudvraag uit China bestaat er ook de sterke kans op een hogere premie in de toekomst.
Voordelen van munten
Historische munten zoals de Napoleon en Vreneli hebben wel meer kans op schaarste want deze munten worden niet meer bijgemaakt, bij de meeste andere 1 ounce munten worden er nog continu nieuwe edities geslagen.
Munten noteren altijd met een premie (meerprijs) op de spotprijs, maar de premies op deze munten zijn nu historisch laag, een unieke kans om bij te kopen. Wanneer de goudprijs opnieuw hoger gaat en de volgende fase van de schuldencrisis zal toeslaan, verwachten we dat de premies op deze munten opnieuw zal toenemen door schaarste en dan zal je twee maal winst boeken, nl. door de stijging van de goudprijs én door de toename van de premie op de munten.
Beleggen in goudmunten heeft ook nog extra voordelen. Je kan er stelselmatig voor kleine bedragen bijkopen en je kan het ook makkelijk stelselmatig verkopen eenmaal de prijs is opgelopen. Met de aankoop van een staaf van 1 kilo goud, moet je de grote aankoop/verkoop in één keer doen. Munten kan je ook makkelijk schenken of verdelen als je dat zou wensen, bij staven is dit opnieuw complexer. Munten zijn ook makkelijker te transporteren. Bovendien is er nog het voordeel dat er veel minder vervalsingen optreden bij munten dan bij staven.
Goudhandelaren
Als u een geschikte goudhandelaar zoekt in België, dan hebben wij in de eerste plaats vertrouwen in de volgende handelaren:
Bij The House kan je ook zilvermunten kopen, je kan alvast een selectie vinden op hun website (reken ook bij deze munten minstens 20% premie op de normale zilverprijs)
https://www.thesilverhouse.be
Bij de handelaar www.gold-silver.be liggen de prijzen en premies van zilvermunten zelfs nog een pak lager!
Platina: interessante diversificatie
Indien mogelijk kan je er ook over nadenken om platina te kopen. De platinaprijs is ook scherp gedaald en wij blijven dit een zeer interessant edelmetaal vinden. De platinaprijs is zelfs onder de goudprijs gedaald, wat historisch gezien niet vaak gebeurd en een koopsignaal biedt.
Platina is een grondstof met een zeer beperkte aanbod dat sterk bepaald wordt door Zuid-Afrika en Rusland. Met de nieuwe Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen is het trouwens nooit uit te sluiten dat Rusland de platina export (gedeeltelijk) aan banden legt en de prijs doet pieken. Het is echter zeer moeilijk om platina munten te kopen. Je vindt deze niet zo vaak en je betaalt hier ook 21% BTW op.
Momenteel zijn er dus veel opportuniteiten in investeringen in edelmetalen en we zullen hierover uiteraard blijven berichtgeven.
Veel succes!
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact