Vijandig overnamebod op edelmetaalfonds | Analyse
Gebruiker
Vijandig overnamebod op edelmetaalfonds placeholder Premium

De Canadese vermogensbeheerder Sprott Asset Management maakt een vijandig overnamebod bekend op het concurrerende edelmetaalfonds Central Fund of Canada. Sprott Asset Management beheert ook zelf verschillende populaire edelmetaalfondsen.

Het Central Fund of Canada is één van de oudste en meest betrouwbare edelmetaalfondsen ter wereld. Het fonds bestaat sinds 1961, heeft een unieke structuur en wordt gecontroleerd door de Canadese Spicer familie.

Sprott Asset Management doet op het fonds een overnamebod volledig in aandelen en gewaardeerd op 3,1 miljard Canadese dollar.

Sprott heeft een aanvraag gedaan bij de Canadese rechtbank om alle aandeelhouders van het fonds stemrecht te geven over het overnamebod. Sprott stapte naar de rechtbank omdat eerdere vriendelijke overnamegesprekken met de controlerende familie op een njet eindigden.

Het is zéér ongebruikelijk dat er een overnamebod is op een beleggingsfonds en zeker een vijandig overnamebod.

Het Central Fund of Canada is de grootste positie in de FondsenPortefeuille en we volgen de ontwikkelingen dus van dichtbij op.

In januari 2016 werd het fonds voor het eerst besproken in FondsenAnalyse omdat de edelmetaalprijzen (vooral in euro) toen zeer laag waren én omdat het fonds aan een substantiële korting van 10% ten opzichte van de intrinsieke waarde noteerde. 

Sindsdien heeft het Central Fund of Canada een mooie prestatie neergezet (20% rendement). 

Het vijandig overnamebod zorgde de afgelopen week nog voor een betere prestatie van het fonds. Terwijl de goud- en zilverprijzen fors lager gingen, bleef de koers van het fonds per saldo stabiel. Op woensdag, toen het overnamebod bekend werd, steeg het Central Fund of Canada met 3% terwijl de edelmetaalprijzen lager gingen.

We bespreken in onderstaand artikel wat dit verder betekent voor deze positie in de FondsenPortefeuille.


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden