België is wereldkampioen in negatieve reële rente ! | Analyse
Gebruiker
België is wereldkampioen in negatieve reële rente ! placeholder

g458

bron: Anirudh Sethi report

 

 

België is wereldkampioen. Wereldkampioen in negatieve reële rente. Om dat in mensentaal om te zetten en meteen ook Caesar te parafraseren: Van alle spaarders zijn de Belgische spaarders het meest gejost!

De reële rente is het verschil tussen de rente en de inflatiegraad. Als de inflatie hoger is dan het renteniveau is er sprake van een negatieve reële rente.

De renteniveau’s zijn bijna in de volledige westerse wereld negatief dus het is perfect logisch dat zelfs bij een lage inflatiegraad zowat overal negatieve reële rente heerst maar nergens is de reële rente echter zò negatief als in België.

Hieronder ziet u een tabel met de 2-jaars rente, inflatie (CPI) en reële rente voor een reeks landen. De reële rente gaat bijna overal in het rood. In België bedraagt die -3,55%, een wereldrecord.

Dit betekent dat in België cash geld, spaargeld, steeds sneller koopkracht verliest.

(Bron: Pension Partners.)

 

We weten intussen dat we moeten beleggen om ons geld te beschermen tegen inflatie want sparen brengt niets meer op.

Maar waarin kan je in godsnaam nog beleggen? Aandelenbeurzen zijn al jarenlang aan het stijgen. De Amerikaanse beurzen noteren op recordkoersen! En obligaties noteren aan de duurste niveau’s na een 35- jarige haussemarkt!

Vele spaarders zijn terecht bang om op de top van de beurzen te beleggen.

 

Grondstoffenbeleggingen als bescherming tegen inflatie

Die ene beleggingscategorie die echter laag noteert én zal stijgen bij toenemende inflatie is de grondstoffensector. Ten opzichte van aandelen en obligaties noteren grondstoffen aan hun laagste niveau’s sinds de jaren 1970.

201702_Schroders_Inflatie_Commodities_vs_Equities.png

Nieuwe FondsenAnalyse

De nieuwste editie van het beleggingsmagazine FondsenAnalyse analyseert opnieuw beleggingsfondsen die spaarders bescherming kunnen bieden tegen inflatie. 

Andere onderwerpen die aan bod komen:

  • De laatste ontwikkelingen in de financiële markten.
  • Zijn volatiliteits-ETF's interessant?
  • Een exclusief gesprek met de hoofdeconoom van Vanguard. Vanguard is de tweede grootste vermogensbeheerder ter wereld en up and coming in Europa !
  • Opvolging van eerder geselecteerde fondsen en prestaties.
  • Een nieuwe aankoop in de FondsenPortefeuille.

 

De twintigste editie van het beleggingsmagazine FondsenAnalyse is voor abonnees reeds online te vinden in het Ledenmenu.  (Belgische abonnees vinden deze editie ook in de postbus.)

 

Wat is FondsenAnalyse?

FondsenAnalyse is een uniek magazine over beleggingsfondsen.

FondsenAnalyse is het enige 100% onafhankelijke fondsenmagazine in de Benelux. Er zijn géén inkomsten van productverkoop of advertenties zodat onze analyses onafhankelijk en eerlijk blijven. In begrijpbare taal, geen jargon, wordt uitgelegd waarin de beste fondsen beleggen.

Een proefabonnement kunt u GRATIS aanvragen via onze contactpagina en bekijk hier de verschillende abonnementenformules.

 

 


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden