Verstandige mensen verwonderen zich steeds vaker over de dingen des levens
Domme mensen weten altijd en overal een antwoord op.
Ah So ?! Zo zit het dus in elkaar. Goud is door niets gedekt. In tegenstelling tot de Amerikaanse dollar die gedekt is door de Amerikaanse regering. Het is bovendien van geen enkel belang hoe de Amerikaanse economie eraan toe is zolang de Amerikaanse dollar de regering achter zich heeft staan. Vandaar dat beleggers zich veel meer op hun gemak voelen met een Amerikaanse dollar dan met goud...
Het gekke is dat men de jongste jaren dat varken ook nog kon laten vliegen. Reken ons dus maar bij de verwonderden.
Het top presterende mijnaandeel ? Met een koersstijging van 146 % ? Te midden de non stop berichtgeving over kelderende grondstoffenprijzen ? Goed dat we zoals gewoonlijk de tegendraadse bleven uithangen...
Wunderbar. De grootste aandelenpositie in de AnalysePortefeuille. Tijd voor een stapje verder over de
Yellow brick road..
We kopen 11.000 aandelen Perseus Mining (PRU.to 0,37 Can$ / PRU.AX 0,38 Au$). Perseus heeft een operationele mijn in Ghana (Edikan) en een die binnenkort in productie komt in Ivoorkust (Sissingué). De mijn in Ghana - in het bekende Ashanti gebied - produceert zo'n 220.000 ounces per jaar en Sissingué zal zo'n 75.000 ounces produceren.
Het aandeel werd reeds enkele keren besproken door Jeroen in de vorige Analyses (o.a. nummers 1610, 1614, 1622). Perseus Mining werd ook al eerder in een artikel over Afrikaanse goudmijnaandelen op de website besproken.
Perseus is Australisch maar heeft ook een notering op Toronto. Zelfs op Frankfurt. We raden niet aan op Frankfurt te kopen ondanks de notering in euro. De liquiditeit is er maar dunnetjes.
De liquiditeit is het hoogst op Melbourne met 3 miljoen stuks gemiddeld per dag al heb je er aan de andere kant van de planeet real time geen voeling mee. Australië is open terwijl wij door de band genomen in de kafzak liggen. Toronto is een goed alternatief vooral als je met een rekening werkt in Canadese dollar. We hebben immers al meer gekocht in Canada. Ga dus niet steeds heen en weer over de euro want dat kost je 2 %, heen en terug. Bovendien is het niet de moment om Canadese dollar te liquideren want de koers staat laag.
Perseus staat op 1/10e van zijn koers uit de hoogdagen van 2011 en het noteert momenteel tegen iets meer dan 2 keer de winst, al moet ik er wel bij zeggen dat de recente winst wat geïnflateerd is door omzettingsmeerwaarden naar de gekelderde Australische dollar. Een nettowinst die zeer dicht ligt bij EBITDA dient te worden onderzocht. Om het nog eens te herhalen, EBITDA is de winst voor rentebetalingen, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen. De enige post die iets zou kunnen voorstellen is 'afschrijvingen'. Rente betalen ze niet want ze hebben geen schulden, belastingen ook niet veel omwille van het regime dat voor jaren van vrijstelling zorgt. Waardeverminderingen ? Perseus is ten minste niet zo dom geweest om overnames te doen aan recordprijzen waarop ze nu moeten afboeken.
Het is hoe dan ook een zeer goedkoop aandeel, twee en een halve keer EBITDA, Cash en goud ten belope van 60 % van de beurskapitalisatie. Geen schulden zoals ik al zei en lage productiekosten. Vooral die van Sissingué worden verwacht rond de 650 US$ te liggen all in. Die van Edikan zijn tijdelijk hoger door investeringen maar die zullen binnen een half jaar terug lager zijn.
Is Afrika soms het stigma dat op de beurskoers weegt ? Daar heeft RandGold toch maar weinig last van. Met zijn goudmijnen in Mali, Senegal, Ivoorkust, en ... Congo. Perseus is misschien niet echt aan te raden als je maar één enkel goudaandeel wil kopen, maar het lijkt me wel een verantwoorde diversificatie binnen een goud georiënteerde portefeuille.
De chart dan. Bumping along the bottom. Meer moet ik daarover niet zeggen.
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact