The Great Burn-out | Analyse
Gebruiker
The Great Burn-out placeholder
  • apr. 02, 2020
  • Jeroen Vandamme

" De huidige waanzin van negatieve rentes doet sterk terugdenken aan de huizenzeepbel midden jaren 2000 met de subprime hypotheken die door de banken werden herverpakt. Toen leenden banken bergen geld aan particulieren met onvoldoende of zonder salaris.

Vandaag lenen banken én centrale banken bergen geld aan overheden met huizenhoge begrotingstekorten en schuldenbergen. Overheden kunnen én zullen dit nooit terugbetalen.

Plus: nu wordt er door de banken nog eens geld bovenop betaald aan die ontleners. Het is allemaal minstens factor tien in vergelijking met 2008.

In 2007 werd de waarde van de Amerikaanse subprime leningen geschat op 1,2 biljoen dollar (let op de komma).

Deze week, in augustus 2019, wordt de waarde van negatief rentende leningen geschat op 16,7 biljoen dollar.

Maar zoals mijn vader recent schreef, reken je best ook die leningen erbij die nu al rond het nulpunt staan. 50 biljoen dollar, trillion in het engels, and counting...

Meer dan ooit is dit citaat van de Oostenrijkse econonoom Ludwig von Mises van toepassing: "Er bestaat geen mogelijkheid om de uiteindelijke instorting te vermijden van een hausse die door krediet is gefinancierd. Het is enkel de vraag of de crisis sneller zal komen als gevolg van een vrijwillige stopzetting van de kredietexpansie, of later als een totale catastrofe voor het muntsysteem." 

De kredietexpansie zullen centrale banken niet stoppen. Die optie hebben ze al lang door het toilet laten spoelen. Het is het verhaal van rupsje-nooit-genoeg.

Dus zal uiteindelijk het volledige muntsysteem instorten.

De vraag of er een nieuw 2008 aankomt is totaal niet aan de orde. Het zal anders zijn en erger.

Het wordt geen recessie. Maar een depressie zal de media het nooit mogen noemen.

In plaats van 'De Grote Depressie" wordt het "The Great Burnout".

Of zoiets. "


Jeroen Vandamme, Augustus 2019


Deze tekst verscheen als inleiding van de Analyse publicatie nr. 1754 in Augustus 2019. De volledige publicatie kan nagelezen worden in het Ledenmenu.

Al lange tijd gingen we er van uit dat er een gigantische financiële en economische crisis op komst was, van een veel grotere orde dan de crisis van 2008.

Onze lezers werden voorbereid op negatieve scenario's. De modelportefeuille houdt relatief goed stand ( + 6,23% dit jaar, tot en met 30 maart) in vergelijking met het slagveld op de financiële markten (-20 à -25%, afhankelijk van aandelenmarkt).

De Corona-epidemie is enkel de aanleiding en niet de oorzaak van deze nieuwe economische crisis die nu begonnen is. De voedingsbodem, de échte oorzaken van deze nieuwe financiële en economische crisis werden de voorbije jaren gezaaid. 

Jarenlang werden schuldenbergen opgebouwd bij alle economische actoren: overheden, bedrijven én particulieren. Zelfs de nulrente of negatieve rente zal geen oplossing bieden met een ongeziene instorting van de kasstromen.

Die economische en financiële crisis zal wereldwijd grote politieke en sociale gevolgen hebben. De Corona-epidemie vormt voor overheden en centrale banken het perfecte alibi om de wereldwijde schulden nu helemaal te laten ontsporen. Dit zal met toenemende kans uitmonden in een muntsanering die net als het corona-virus alle burgers zal treffen. 

Net als het meer dan ooit essentieel is om uw gezondheid optimaal te verzorgen, is het van belang om uw vermogen voor te bereiden op extreme financiële crisismaatregelen en een uiteindelijke muntsanering.

Het is niet meer de vraag of er een economische recessie begonnen is. 

Dit ìs een economische depressie. En we zitten er al tot kniehoogte in. Binnen enkele weken zullen velen het tot aan de lippen voelen.

Velen denken dat deze crisis van korte duur zal zijn, maar die kansen slinken echter zienderogen.

Stay home, stay safe!

En bereidt u voor !


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden