Gebruiker
Overnamebod op Claude Resources: Goudmijnaandeel vertienvoudigt sinds eerste aankoop in AnalysePortefeuille. placeholder

De positie in Claude Resources is nu bijna even groot als wat ooit het beginkapitaal van de gehele AnalysePortefeuille was.

"Winst maal TIEN op een goudmijnaandeel." Nu al? In twee jaar tijd? Het kan!

Het internet staat vol van dergelijke titels. Vaak zijn het niet meer dan holle verkoop-slogans. Hier is het werkelijkheid.

Maar het is wel gepasseerd. Jammer voor diegenen die het gemist hebben? Wegklikken en iets anders lezen dan maar? Toch beter even doorlezen.

Gelukkig valt er iets uit te leren en zullen er nog kansen komen voor de alerte belegger.

Proficiat alvast aan de lezers die investeerden en meegingen in de rit naar boven met dit goudmijnaandeel !

Maar is de rit wel al gedaan? (meer daarover in de volgende Analyse nieuwsbrief).

Silver Standard biedt op Claude Resources.

Een overnamebod op het Canadese goudmijnaandeel Claude Resources, de grootste goudmijnpositie in de AnalysePortefeuille. Silver Standard biedt in aandelen tot 1,65 Canadese dollar (Can$) voor één aandeel Claude Resources. Claude Resources wordt daarmee gewaardeerd op 1,65 Can$, afhankelijk van de koers van Silver Standard die uiteraard gisteren na het nieuws sterk dalende was.

Claude Resources is actief met de Seabee goudmijn in de Canadadese provincie Saskatchewan. Canada is één van de betere jurisdicties ter wereld voor goudmijnen. Silver Standard, dat actief is in de VS en in Argentinië, erkent nu ook het potentieel van de rijke goudertsen van Claude Resources.

Waarom we Claude Resources kochten aan 14 cent.

Claude Resources werd in de AnalysePortefeuille voor het eerst aangekocht in januari 2014 aan 0,14 Can$. Het aandeel was toen volledig ingestort tijdens de goudmijncrash van 2013.

20160308 Claude 5Y Clean

Eind 2013 profiteerden we van de goudmijncrash om voor het eerst in lange tijd onze goudmijnposities te verhogen. Een correcte timing is van levensbelang voor beleggers en daarna volgt de selectie van de betere aandelen.

We schreven toen, in tempore non suspecto, het volgende over Claude Resources:

"Claude heeft zoals een wolf in een klem een poot moeten afbijten om zich te redden. Je kan dan zeggen: 'het zijn een hoop sukkels bij mekaar' of je kan zeggen: 'dat is ook de reden waarom het aandeel is gekelderd van 2,5 Can$ naar 12 dollarcent.' Een daling van 95,2 % sinds 2011, méér moet dat niet zijn.

Moest het uitzichtloos zijn, dan is elke cent er één te veel, maar ik denk dat ik nu vaste grond onder mijn voeten voel. Ik kan wel niet vergelijken met toen het aandeel 2,5 Can$ stond want ik was er toen niet bij.

Claude Resources is teruggevallen op de kernactiviteit -­ de Seabee goudmijn, die ze kennen, en waar nog heel wat in zit. Ze kunnen met beperkte investeringen de productie opdrijven, misschien zelfs verdubbelen en tegelijk hun productiekosten doen dalen."

Claude Resources is één van de zeldzame positieve turnarounds in de goudmijnsector van de afgelopen jaren. De productie werd opgedreven, de kosten werden verlaagd én er werden nieuwe goudontdekkingen gemaakt. Zoals we hadden verwacht. Een succesvolle turn-around en het aandeel maakte een enorme come-back.

Vorig jaar was Claude Resources het best presterende goudmijnaandeel op de Canadese beurs. Dat wil wat zeggen met een concurrentie van honderden goudmijnaandelen, groot en klein.

Ja uiteraard, de laatste weken stijgen opeens alle goudmijnaandelen. Ook diegene die nooit een ounce goud uit de grond zullen halen, zij die nog steeds verlieslatend zijn en bulken van de schulden én waarvan de aandelenkoersen de voorbije jaren zijn blijven crashen. Dan vallen de prestaties van Claude opeens minder op, maar je moet het volledige plaatje bekijken.

Sinds de turn-around van Claude Resources begin 2014, bleef de goudmijnindex nog twee jaar met ruim 50% dalen. Als je géén goed gevoel voor markttiming hebt, kan je maar beter de allerbeste aandelen selecteren.

We hebben het aandeel twee jaar lang uitgesproken naar voren geschoven. In de AnalysePortefeuille werden de posities voor Claude Resources stelselmatig verhoogd. In volle baissemarkt voor de goudmijnaandelen steeg het aandeel fors tegen de trend in.

Nu de volledige goudmijnmarkt de laatste weken herstelt, valt dit niet meer zo op. Beleggers doen er toch nog steeds goed aan door te zoeken naar de goudmijnaandelen die met een turnaround-strategie bezig zijn.

Overnamegolf in de Canadese goudmijnsector

In nog geen anderhalf jaar tijd is dit de derde overname bij de goudmijnaandelen in de AnalysePortefeuille. In november was er het bod op St. Andrew Goldfields, vorige maand Lake Shore Gold en nu Claude Resources. Allemaal goudmijnbedrijven die een positieve turnaround hadden getoond.

Drie aandelenovernames in je beleggingsportefeuille in nog geen half jaar tijd?

In de voetbalwereld spreekt men dan van aan hattrick!

Het einde van de Canadese overnamegolf is dit zeker ook nog niet. De AnalysePortefeuille herbergt nog goede kanshebbers voor toekomstige overnames. Maar eerlijk gezegd hopen we dat het nu eventjes duurt vooraleer het volgende goudmijnaandeel in onze selectie opgekocht wordt. Dat het later in de goudhausse gebeurt wanneer de echt grote winsten en premies worden uitgedeeld.

Op deze website én in de nieuwsbrief hebben we herhaaldelijk de evoluties besproken van een overnamegolf in Canadese goudmijnsector. Het nieuws werd hier soms zelfs eerder gebracht dan dat de bedrijven zélf communiceerden. Het nieuws van het bod van Tahoe Resources op Lake Shore Gold bijvoorbeeld, kwam op deze website nog vooraleer beide bedrijven dit bekend maakten, en dat allemaal zonder insider-trading. Gewoon het gevolg van een goede marktanalyse en aandelenopvolging.

De AnalysePortefeuille: uitzonderlijke expertise in goudmijnaandelen.

Toeval kan het niet meer zijn. Wij hebben geen selectielijst van 50 of meer aandelen waarvan er altijd wel een paar zullen scoren en de rest kopje onder gaat. Geen enkele belegger heeft ook baat bij een selectie van 50 goudaandelen waarvan de helft rommel is.

Een beperkte selectie van de betere goudmijnaandelen, goed uitgekiend én praktisch werkbaar, is veel nuttiger. Dat bieden we met de AnalysePortefeuille.

Bovendien houden we rekening met de koersbewegingen om de aandelenposities tijdig bij te sturen en dit te communiceren aan onze lezers.

In onze analyses zijn we kritisch voor aandelen en ultra-kritisch voor goudmijnaandelen. Maar we hebben wel de expertise in huis en we analyseren de goudmijnmarkt al sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Heel wat stierenmarkten zijn gekomen en voorbijgegaan.

We doen ons best om de betere aandelen te selecteren. We moeten wel. De AnalysePortefeuille die abonnees kunnen opvolgen is dan ook belegd met ons eigen geld en bestaat sinds 1999.

Onze positie in Claude Resources stijgt nu tot 40.000 euro in dat ene aandeel alleen al.

Dat is geen klein bier meer.

Zeker als je beseft dat de AnalysePortefeuille in 1999 is begonnen met een startkapitaal van 2 miljoen oude Belgische franken, of bijna 50.000 euro.

De positie in Claude Resources is nu bijna even groot als wat ooit het beginkapitaal van de gehele beleggingsportefeuille was !!

Het totale kapitaal van de voorbeeldportefeuille steeg de voorbije 16 jaar met ruim 870% (of 15% op jaarbasis). 

Dat is behoorlijk uniek voor een beleggingsmagazine.

Hieronder ziet u de update van de AnalysePortefeuille van enkele weken terug met de posities in Claude Resources in Lake Shore Gold belicht. (Uiteraard is de volledige selectie enkel beschikbaar in de beursnieuwsbrief voor abonnees).

201602 AnalysePortefeuille CRJ LSG focus

Wat nu met Claude Resources?

Wat nu met Claude Resources nà het overnamebod? Eigenlijk zijn we niet tevreden. We hadden Claude liever op zichzelf zien verdergaan in deze nieuwe goudhausse en dat hebben we voordien herhaaldelijk gezegd. We vreesden een overnamebod waarbij het nog grotere toekomstige potentieel zou verdwijnen in het grotere geheel van de overnemende partij.

Begin januari (Analyse nr. 1625) schreven we nog:

"Claude Resources (0,77 Can$) heeft de bocht al lang genomen. Alles ademt hier aandeelhouderwaarde uit... We zijn alleen een beetje bang dat opportunisten een overnamebod doen aan 1 dollar of 1,20 ..."


Het is dus zover gekomen.

Een gedetailleerde bespreking van dit overnamebod en hoe we ons zullen positioneren met de AnalysePortefeuille komt aan bod in de komende nieuwsbrief. 

Want er is méér.

Alleen al deze ene editie kan uw jaarabonnement met gemak terugbetalen. Als dat nog niet gebeurd is.. ;-)

P.S.: De e-mailfunctie die abonnees automatisch op de hoogte brengt van nieuwe berichten op de website is NIET meer actief vanwege technische redenen. Intussen werken we al aan een nieuwe mailapplicatie. Bedankt voor uw begrip.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden