Onontdekte aandelen op het punt van ontdekking | Analyse
Gebruiker
Onontdekte aandelen op het punt van ontdekking placeholder Premium
  • aug. 25, 2017
  • Jeroen Vandamme

Het Australische goudexploratiebedrijf Novo Resources vond vorige maand goud nuggets minder dan een halve meter onder de grond op hun landconcessies in West-Australië.

Sindsdien is het aandeel niet meer te houden. Novo's aandelenkoers vervijfvoudigde op enkele weken tijd.

20170824_Novo_6_month_chart.png

Chart courtesy @ www.stockcharts.com

 

Sommige geologen spreken van mogelijk de grootste goudvondst van de 21ste eeuw, alhoewel dit nogal voorbarig is. Maar beleggers zijn enthousiast geworden door een verhaal dat rond de Australische goudvondst hangt.

Quinton Hennigh, de CEO van Novo Resources en zelf een geoloog, is al jarenlang gebeten door de theorie dat West-Australië 3 miljard jaar geleden grensde aan Zuid-Afrika. Die theorie volgend, acht Hennigh de kans mogelijk dat naast de enorme goudvondsten in de Zuid-Afrikaanse Witwatersrand er ook nog gelijkaardige goudontdekkingen te maken zijn in West-Australië omdat beide gebieden ooit vlakbij zouden gelegen hebben toen goudmineralisatie zich in de aardkorst vormde.

De Witwatersrand werd wereldberoemd omdat er sinds de goudrush van 1886 meer dan 40% van het wereldwijde goud werd geproduceerd. Zelfs al wordt er maar een mini-Witwatersrand in Australië gevonden, dan nog zal de ontdekking enorme weerklank krijgen.

Als de theorie correct is en indien Novo effectief de West-Australische variant van de Witwatersrand gevonden heeft, dan is "the sky the limit".

Novo Resources heeft jarenlang zijn landconcessies in West-Australië verhoogd tot 12.000 vierkante kilometer, wat bijna evenveel is als de oppervlakte van Vlaanderen (13.000 vierkante kilometer).

Beleggen in aandelen die op het punt staan van een ontdekking is enorm fascinerend, het is énorm risicovol maar kan ook grote winsten opleveren zoals Novo nu bewijst.

Het Commodity Discovery fonds van Willem Middelkoop heeft een positie in Novo Resources.

Zoals jullie weten houden we midden september samen een presentatie-avond en ik twijfel er niet aan dat Willem gul met andere beleggingsideeën en aandelentips zal gooien.

 

Steekt de ontdekking van Novo het vuur aan de lont?

Ik kan moeilijk zeggen dat het aandeel Novo Resources op dit moment nog interessant is om in te stappen voor nieuwe beleggers. De aandelenkoers is fel vooruit gelopen terwijl het bedrijf nog veel te bewijzen heeft. De tijd zal het uitwijzen.

Maar als Novo met steeds meer bewijzen komt van een grote goudvondst zal dit niet alleen enorm winstgevend worden voor het bedrijf zelf. Het succes van Novo zal afstralen op de volledige goudsector en een rush ontketenen op exploratiebedrijven. De publiciteit die Novo met een mega goudvondst zou maken, kan aanzienlijke investeringsstromen op gang brengen richting de exploratiesector.

Exploratiebedrijven kunnen zo uitgroeien tot middelgrote of grote spelers in de mijnbouwsector. In de AnalysePortefeuille hebben we al enkele jaren een positie in Kirkland Lake Gold, een producerend goudbedrijf die het voorbije jaar mooie goudvondsten in Australië maakte. Ook al selecteren we binnen onze modelportefeuille meer stabiele mijnbouwbedrijven, ook deze hebben het potentieel om interessante nieuwe ontdekkingen te maken.

 

Grondstoffen zijn out?

Niet alleen de goudsector, maar de grondstoffensector in het algemeen is de voorbije jaren door beleggers in het verdomhoekje geduwd.

Een nieuwe generatie begint te denken dat metalen worden gemijnd op de blockchain en dat voedsel groeit in de koelkast.

"Grondstoffen zijn passé. Je moet beleggen in de FANG-aandelen, ze zullen blijven stijgen! Facebook, Amazon, Netflix en Google!"

Niets blijft altijd stijgen.

"Grondstoffen zijn passé." Excuse me?

De smartphone die je gebruikt om op facebook en amazon te surfen, de televisie voor Netflix, de laptop voor Google, binnenkort de zelfrijdende wagen of de nieuwste versie van Tesla.

Allemaal worden ze gemaakt van metalen.

Koper, zink, kobalt: de prijzen van basismetalen gingen de voorbije maanden al fors de hoogte in. De edelmetalen zullen binnenkort volgen.

Vorig jaar gaf ik een presentatie over de come-back van grondstoffen en het is aan het gebeuren.

Nu krijg ik meer en meer het gevoel dat de grondstoffenhausse een nieuwe fase ingaat en er wereldwijd ontdekkingen staan aan te komen.

De ontdekkingen zullen er komen omdat de exploratiebedrijven op hun beurt véél betere technologie gebruiken dan de voorbije decennia.

Veel beleggers denken dat exploratiebedrijven nog steeds bestaan uit een paar mensen met een pikhouweel die op goed geluk wat in de grond slaan.

Tegenwoordig gebruiken goudexploratiebedrijven vanop afstand bestuurde drones die via elektro-magnetische straling op zoek gaan naar nieuwe mineraalvondsten!

De bedrijven die de nieuwe grondstoffenontdekkingen zullen maken zijn zélf nog onontdekt en hun beurskoersen zullen als kometen in de lucht schieten. Hun succes zal afstralen op de volledige sector.

 

Discovery Lijst

Terwijl ik mijn presentatie aan het voorbereiden ben, ben ik wat ideeën aan het bijsturen.

De essentie van beleggen ìs je ideeën continu bijsturen.

Mijn presentatie zal nog steeds een nieuwe kijk bieden op onze modelportefeuille en de posities die het bevat.

Maar bijkomend zal ik  een persoonlijke selectielijst onthullen van exploratiebedrijven met groot potentieel: onontdekte aandelen die op het punt staan een nieuwe grondstoffenontdekking te maken.

Essentieel is dat deze bedrijven niet alleen het potentieel hebben van een nieuwe ontdekking, maar ook al ontdekkingen gedaan hebben en dat hun bewezen vondsten door de beurs momenteel sterk ondergewaardeerd worden.

Het is vaak niet te geloven hoe inefficiënt de beurs is en hoe de intrinsieke waarde van sommige bedrijven ondergewaardeerd wordt.

Hieronder biedt ik alvast één voorbeeld van zo'n onontdekt aandeel.

O ja, voor ik het vergeet: we hebben al heel wat inschrijvingen voor de presentatie-avonden in september goed ontvangen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, zowel op 12 september in Brasschaat als op 13 september in Oostkamp. Meer informatie over deze presentaties vind je hier terug.

https://www.analyse.be/analyse/Schrijf-u-nu-in-voor-een-presentatie-avond-met-jeroen-vandamme-en-willem-middelkoop

 

{njaccess 9}{loadposition lidmaatschap}{/njaccess}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19 HIDE} {loadposition lidmaatschap-analyse} {/payplans}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19}

Een disclaimer: in de AnalysePortefeuille bedraagt de totale aandelenpositie ongeveer 26%. De focus van elke grondstoffenbelegger zou naar onze mening op fysieke posities moeten liggen. Je zou kunnen zeggen dat we een beetje volgens Pareto's 80/20 regel beleggen. 20% van de portefeuille kan je in risicovolle aandelen beleggen. Maar die 20% kan op bepaalde momenten wel voor 80% van het rendement zorgen, zoals we begin 2016 ervaren hebben. Anderzijds kan de 80% in fysiek edelmetaal en cash je op andere momenten bescherming bieden tijdens beurscorrecties. Elke belegging in exploratiebedrijven zou dus een lage weging moeten krijgen in je beleggingsportefeuille, het is zeer risicovol, enkel geschikt voor beleggers met een 'agressief beleggingsprofiel' en een lange beleggingshorizon.

 

De selectielijst van exploratie-aandelen zal niet enkel goudexploratiebedrijven bevatten. We staan aan het begin van een algemene grondstoffenhausse waardoor in het volledige grondstoffenspectrum ontdekkingen zullen plaatsvinden en voor aandelenherwaarderingen zullen zorgen.

Vandaag bespreek ik een zinkaandeel. (Herinner u dat we vorig jaar ook al positief waren over de zinkmarkt en dan Ivanhoe Mines besproken. Ivanhoe had natuurlijk ook nog koper-en platina projecten).

Zink is één van de best presterende grondstoffen van de voorbije twee jaar. De oorzaak daarvan ligt niet zozeer bij de economische groei, ook al wordt zink vooral gebruikt in de constructie-sector.

In de zinkmarkt vond er de voorbije jaren een complete destructie plaats aan de aanbodzijde. Verschillende grote zinkmijnen werden gesloten. Vedanta Resources sloot een grote zinkmijn in Ierland en ook de Century-mijn in Australië werd gesloten. Hiermee gingen 's werelds twee grootste zinkmijnen dicht. Glencore verlaagde de zinkproductie in Australië en in China werden door de overheid tientallen lokale zinkmijnen gesloten. In België kennen veel beleggers ook Nyrstar die zinkmijnen moest sluiten en verkopen om niet overkop te gaan.

Zoals ik al zei: complete aanboddestructie en nà die destructie wil je instappen als belegger. Er is momenteel een groot tekort in de zinkmarkt, de consumptie ligt hoger dan het aanbod.

Meer zelfs, de bovengrondse zinkvoorraden slinken zienderogen.

lme-warehouse-zinc-5y-Large.gif

Chart courtesy @ www.kitco.com

De voorraden zijn gedecimeerd!

Maar, het is niet dat de wereld binnenkort plots zonder zink zal zitten. Wat wél aan het gebeuren is: de zinkprijs explodeert.

20170824_1Y_ZInc.gif

Chart courtesy @ www.kitco.com

 

Een interessant en onontdekt zinkexploratiebedrijf is Solitario Zinc (ticker: XPL op Amerikaanse beurs).

Enkele maanden geleden heette dit bedrijf nog Solitario Exploration and Royalty maar de naam werd terecht gewijzigd vanwege de twee zinkprojecten die het bedrijf bezit.

Eerst en vooral, dit is niet het zoveelste exploratiebedrijf van het duizendste knoopsgat.

Solitario bestaat ruim 20 jaar als bedrijf en verkocht de voorbije decennia goudprojecten aan onder andere Kinross Gold. In die 20 jaar werd nooit een omgekeerde aandelensplitsing gedaan, wat erop wijst dat het geen dolle aandelendrukkers zijn. Het management bezit zelf 9% van de aandelen en heeft dus 'skin in the game'.

Laat ik beginnen bij de beurskapitalisatie van Solitario. Die bedraagt momenteel 45,5 miljoen Amerikaanse dollar.

Het bedrijf heeft een stevige cashpositie van 15 miljoen en daarnaast bezitten ze ook aandeleninvesteringen. Solitario bezit 10% van de aandelen in Vendetta Mining (een Australisch zinkbedrijf) en die 10% is momenteel 2,6 miljoen dollar waard.

Als je de cash en de aandeleninvesteringen aftrekt, bekom je de waarde die de beurs geeft aan de andere activa van Solitario: ongeveer 28 miljoen dollar. Dat is veel te weinig voor de waarde van de zink-activa die Solitario bezit.

Die andere activa van Solitario: 30% in het Florida Canyon zinkproject in Peru. Dit is een hoogwaardig zinkproject dat bijna voor 70% in handen is van Milpo, de grootste zinkproducent van Peru.

Peru kennen we reeds, als aandeelhouders van Hochschild en Buenaventura. Peru wordt momenteel geleid door een ondernemingsvriendelijke regering en het is een zeer mineraalrijk land met ontdekkingspotentieel.

Eind juli werd een preliminaire economische studie uitgevoerd over het Florida Canyon zinkproject (FC-project). De huidige financiële waarde die aan het project wordt toegekend bedraagt 198 miljoen dollar (terwijl de pure zinkreserves meer dan 1 miljard dollar waard zijn). Zoals gezegd is het FC zinkproject een joint-venture tussen Milpo en Solitario. De 30% die in handen is van Solitario kan dus gewaarderd worden aan 59,4 miljoen dollar.

Het interessante aan de joint-venture is dat Solitario geen enkele kost meer moet doen om het project in productie te brengen (free-riding). Alle kosten zullen door Milpo worden gedaan. Voor Solitario aandeelhouders is dit meer dan mooi meegenomen, want Solitario zal dus niet verplicht worden tot kapitaalverhogingen een aandelenverwatering bij hoge investeringskosten voor het project.

Als ik de cash- en investeringspositie optel bij de activawaarde van het Florida Canyon project kan je het bedrijf Solitario waarderen aan 77 miljoen dollar, terwijl het op de beurs momenteel slechts 45,5 miljoen dollar waard is. Dat is ruim 69% opwaarts potentieel (en geeft een koersdoel van 1,3$).

Maar er is meer: de studie van het Florida Canyon project was conservatief en hanteerde een zinkprijs van 1,20$ per pond zink. Intussen staat de zinkprijs wel 1,4$ per pond. Per stijging van 0,10 cent neemt de waarde van het FC-project met bijna 50 miljoen dollar toe. Voor Solitario's deel zou dit een extra waarde van 16,5 miljoen dollar per prijsstijging van 10 cent betekenen. Door dus een lage zinkprijs te gebruiken, is de waarderinginschatting conservatief.

Maar er is nog meer waardoor het opwaartse potentieel van bijna 70% een conservatieve schatting is. In maart deed Solitario Zinc een overname van Zazu Metals. Hierdoor werd Solitario voor 50% eigenaar van het Lik-project in Alaska. Het Lik-project is opnieuw een joint venture (50/50), ditmaal met Teck Resources. Solitario betaalde 18,5 miljoen $ voor Zazu Metals en hun deel van het Lik project werd in 2007 gewaardeerd aan 20 miljoen $ toen met minder reserves in kaart gebracht. Teck Resources is zeker geïnteresseerd in het Lik-project omdat het vlakbij hun gigantische Red Dog zinkmijn ligt. In de bovenstaande waardering van Solitario heb ik abstractie gemaakt van het Lik zinkproject. Je krijgt het er als het ware gratis bij.

O ja, Solitario bezit ook nog royalties rond de Yanacocha-mijn in Peru, één van de grootste goud-kopermijnen ter wereld.

Conclusie: Solitario lijkt me een onbemind, onontdekt zinkexploratiebedrijf dat door de beurs sterk ondergewaardeerd wordt. Het bedrijf heeft een goede balans en aandeelhoudersstructuur (amper opties en warrants). Solitario bezit twee beloftevolle zinkprojecten samen met grote partners (Milpo en Teck) terwijl grote investeerders in tijden van zinktekort op zoek zijn naar nieuwe zinkprojecten.

 Technisch gezien ziet de koersgrafiek van Solitario Zink er positief uit. De aandelenkoers begeeft zich nu al een jaar tussen 0,60 en 0,90 cent, terwijl het trendkanaal smaller wordt. Bij een herwaardering van dit aandeel moet de koers wel opwaarts uit het trendkanaal breken net zoals in juli 2016.

Je koopt het aandeel best op de Amerikaanse beurs (ticker XPL) met gebruik van limietorders.

 

20170823_Solitario_Zinc_3Y.png

Chart courtesy @ www.stockcharts.com

 

 

Dit is slechts één voorbeeld van een onontdekt aandeel mét ontdekkingspotentieel. Meer volgen er op de presentatie in september.

 

met vriendelijke groeten,

 

Jeroen Vandamme

 

{/payplans}

 

 

 

 

 

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden