Beurssolden | Analyse
Gebruiker
Beurssolden placeholder Premium

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar voor solden van 10% kom ik mijn zetel niet uit.

Toch zijn er financiële journalisten die na de recente beursdaling van 5 à 10% spreken van "beurssolden".

We hadden 9 jaar lang een bijna non-stop stijgende beurs en na 48 uur zou de beursdaling voorbij zijn?

De "buy-the-dip" mentaliteit is er echt ingestampt. Ingeknald. Met een bazooka. Dat hebben de centrale bankiers echt wel goed voor elkaar gekregen.

Er volgen nu allerhande explicaties waarom de aandelenbeurzen in elkaar duiken. De rente-stijging, politieke problemen in Duitsland, stijgende inflatie-cijfers en weet ik veel wat nog allemaal.

Dat zijn allemaal aanleidingen maar niet de fundamentele oorzaak. Feit is dat de aandelenmarkten belachelijk lang gestegen zijn, te hard, te snel en te hoog. Zonder de minste correctie. De Dow Jones noteerde de voorbije weken aan zijn meeste overkochte signaal in 100 jaar. Dat is een ongezonde beurssstijging.

201801_Dow_Jones_RSI_Highest_in_100_years.jpg

Bron grafiek: www.stockcharts.com

Er zijn nog vele andere indicatoren die signalen toonden van een piek in beleggersoptimisme. Een recordinstroom aan nieuw geld volgde in ETF's..

Financiële markten hebben de onvoorstelbare gave om het maximum aantal beleggers nét voor de top te verleiden.

"De huidige correctie is een gezonde correctie." Dat is nu de algemene teneur.

Bull shit. Een gezonde correctie is onmogelijk geworden.

De financiële markten hebben een ongezonde stijging van 9 jaar achter rug. Opgepompt met steroïden van de centrale banken.

En weet je wat er met steroïde-mannen gebeurt? Die beginnen vroeg of laat te flippen.

Een ongezonde beursstijging kan enkel gevolgd worden door een ongezonde correctie.

 

Echte beurssolden

Uit ervaring weet ik dat er ook solden zijn van 20% en 30%. Er bestaan zelfs solden van 50 en 70%. Vroeg of laat komen ze steeds terug. Daarom dat je best cash achter de hand houdt en leert om te wachten.

In Frankrijk klopten vrouwen onlangs met sacochen op elkaar in omdat er supersolden waren op potten Nutella en luiers van Pampers in de Intermarché. Daarvoor kom ik uit mijn zetel. (in dit geval om het gedrag van gepeupel te observeren)

Ik zou een zot zijn om met zekerheid te beweren dat de aandelenmarkten 50 of 70% kunnen dalen als je weet dat centrale bankiers biljoenen in het financiëel systeem gepompt hebben en elk moment de geldkranen weer open kunnen draaien. Maar ik zou even zot moeten zijn om het helemaal uit te sluiten. Zeg nooit nooit.

Aan de andere kant kunnen aandelenmarkten de komende jaren verder blijven stijgen als centrale banken gratis geld blijven uitstrooien als confetti op carnaval.

Daarom dat het momenteel zot is om niet in aandelen te beleggen. Maar het is even zot om 100% in aandelen belegd te zijn.

Weet je wat de meest ongezonde beurscorrectie zou zijn? Dat deze correctie na 48 uur stopt en de aandelenkoersen opnieuw hoger gaan, hun parabolisch traject verder zetten net zoals de crypto's dat een tijdlang deden.

Dat is nochtans precies wat de mainstream financiële analisten nu wensen. Koopkansen! Solden! Buy the dipen de aandelen gaan weer hoger. Precies hetzelfde wat de crypto's zeggen met "hodling".

Er zijn echter beleggingen die aan échte solden noteren. Vierde of vijfde afprijzing moet het al zijn. Je vindt ze vooral in de grondstoffencategorie.

Daarom dat we zoveel grondstoffen in onze portefeuille hebben. Die noteren aan solden van 40 tot 80% onder hun topkoers. 80% solden! Daarvoor kom ik uit mijn zetel. Ik spring er zelfs uit.

En binnen die grondstoffensector proberen we dan nog eens de meest goedkope aandelen te selecteren.

De zoveelste aandelentip of fonds van de maand gaat je wel niet helpen om de volgende financiële crisis te ontwijken. De uppercut die vroeg of laat komt zal je niet kunnen ontwijken. Je moet je beleggingen en je beleggingsportefeuille in een totaalbenadering bekijken.

Hieronder volgt nog een update over onze AnalysePortefeuille.

 


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden