Gebruiker
Iridium squeeze placeholder
  • feb. 16, 2021
  • Jeroen Vandamme

In de laatste dagen van 2020 schreef ik een artikel over het zeldzame edelmetaal iridium, als lid van de platina groep metalen.

"Structurele problemen bij Zuid-Afrikaanse platinamijnen in combinatie met de wet van Murphy die enkele raffinaderijen van PGM's buiten spel zette, zorgt voor een onevenwicht in al deze metalen.

Nu is het de beurt aan iridium. Nog minder gekend dan zustermetaal rhodium. Iridium is zilverwit en staat in het periodieke systeem van de chemische elementen of de tabel van Mendeljev net onder rhodium en naast platina.

Iridium is nog zeldzamer in de aardkorst dan rhodium. Na osmium is dit het metaal met de hoogste dichtheid en extreem goed bestand tegen corrosie. De meerderheid van de wereldproductie van iridium, ongeveer 81%, komt uit Zuid-Afrika, als bijproduct van platinamijnen."

De iridiumprijs was tijdens de maand december 54% hoger geknald maar dat nieuws vloog nog volledig onder de radar.

Het artikel sloot af met:

"Iridium is nu net als rhodium en palladium duurder geworden dan goud. 

Binnen enkele maanden of jaren zult u in de mainstream media ook wel meer lezen over de stijging van de iridiumprijs."

De iridium markt (groene staaf op de tabel) is minder dan een kwart van de grootte van de markten in rhodium en ruthenium. Deze laatsten zijn dan ook al dwergen in vergelijking met platina of palladium. Bron: SFA Oxford. 

Iridiumprijs stijgt boven 4000$ /ounce

Naar aanleiding van dat artikel en de interesse van Analyse lezers zijn edelmetaalhandelaars uit België naar oplossingen gaan zoeken om iridium te importeren en aan te bieden aan particuliere investeerders.

Anderhalve maand later en nu, sneller dan verwacht, verschijnt via Reuters de iridium hausse op de radar van de mainstream media:

"Iridium is het laatste edelmetaal dat een spectaculaire prijsstijging kent na aanbodtekorten en verwachtingen dat het metaal zal gebruikt worden in de productie van waterstof als energiebron van een groenere economie. De iridiumprijs is 160% gestegen in twee maanden tijd.

De moeilijkheid om de productie te verhogen betekent dat prijzen verder kunnen stijgen, aldus enkele analisten.

Als bijproduct van de ontginning van platina en palladium is iridium van vitaal belang voor vele industrieën. In de scheepvaart* wordt het gebruikt om ballastwater te zuiveren van uitheemse water organismen en in elektronica, waarbij het in smeltkroezen wordt gebruikt bij de productie van kristallen.

Iridium kan ook gebruikt worden bij katalysatoren die dienen om bij elektrolyse water op te delen in zuurstof en waterstof, waar steeds meer vraag naar is als nieuwe, propere energiebron.**

Iridium's prijsstijging is een herhaling van de prijsstijgingen bij andere platina groep metalen zoals rhodium en palladium, die naar all-time high's stegen vanwege aanbodtekorten.

"Er zijn bezorgdheden aan de aanbodkant en een zeer zwakke liquiditeit in de markt", aldus Emma Townshend, bestuurder bij producent Impala Platinum. "De productie van iridium neemt niet toe. De vraag wel.", besluit ze.

Conclusie: er is geen twijfel mogelijk dat de vraag naar platina, palladium, rhodium, iridium en ruthenium de komende jaren hoog zal blijven vanwege hun toepassingen in allerhande technologieën die streven naar een duurzamere wereld.

Daardoor zullen we steeds meer natuurlijke prijs squeezes zien in platina groep metalen.

De iridium prijs steeg sinds begin dit jaar al 69%, van 2600$ tot 4400$. 

Als in een wolf pack gaan ook de prijzen van platina, palladium en rhodium de laatste weken hoger.


Met vriendelijke groeten,


Jeroen Vandamme


*(Noot van Analyse: Op een internationale ballast water conventie (van de International Maritime Organization) die gehouden werd in 2019 werd besloten dat alle schepen van meer dan 400 ton gewicht (dit betekent 40,000 containerschepen wereldwijd) tegen 2024 moeten voldoen aan nieuwe regelgeving omtrent ballast water zuivering. Dit zal de vraag voor electro-chlorering systemen op basis van iridium hoog houden. Trouwens, volledig in lijn met de trend van meer regelgeving opgelegd door supranationale organisaties. Bron.)

** (Noot van Analyse: Iridium wordt samen met platina gebruikt in katalysatoren voor de waterstof industrie. Er is bovendien een technologische doorbraak om het iridium gehalte in electrolyse katalysatoren sterk te verlagen, wat hen echter kan klaarstomen voor massaproductie. Hier kan de komende jaren de grootste groei in de vraag naar iridium komen)
Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden