Gebruiker
De aandelencrash die iedereen voorspeld heeft én iedereen nu verrast placeholder Premium
  • aug. 24, 2015
  • Jeroen Vandamme

Nooit eerder zijn er zoveel waarschuwingen geweest voor een aandelencrash. Het probleem is alleen dat diegenen die deze voorspellingen maken volledig belegd zijn, dus ze volgen blijkbaar hun eigen adviezen niet op. Tegen de tijd dat de crash er komt hebben ze hem allemaal voorspeld en gaan ze volledig geïnvesteerd mee ten onder.

Dat is wat we schreven in Analyse nummer 1571, bijna een jaar geleden.

Hieronder ziet u de grafiek hoe beleggingsfondsen de laagste cashposities ooit aanhouden en dus volledig belegd zijn. Dat bevestigt ten eerste dat er een ongebreideld optimisme was ondanks de vele crash waarschuwingen. Het betekent echter ook dat er géén cash meer voorhanden is om bij te kopen nu deze aandelencrash toeslaat.

20150824 Mutual fund cash levels

Nu zien we voor onze ogen de aandelencrash voltrekken die iedereen heeft voorspeld én tegelijkertijd iedereen compleet verrast.

Bijna niemand volgde de eigen waarschuwingen op, iedereen wou blijven geloven in de droom van eeuwig stijgende beurskoersen dankzij de centrale banken.

In Analyse waarschuwen we al maanden én jarenlang dat de centrale banken elke prijsvorming in de financiële markten corrupt hebben gemaakt. Deze prijsmanipulatie door centrale banken zou op termijn zware negatieve gevolgen hebben.

De voorbije maanden waren er steeds meer signalen dat een crisis in de opkomende markten wereldwijd besmettingsgevaar vormde. Vele economen, analisten en financiële journalisten begonnen echter alle signalen en waarschuwingen te minimaliseren.

"Een herhaling van de Aziatische crisis van '97-'98 was onmogelijk", "China is niet zo belangrijk voor de westerse economieën", "de centrale banken zouden aandelenmarkten blijven ondersteunen", en zo werden nog vele andere argumenten aangehaald om de gevolgen voor de financiële markten te minimaliseren.

Het was opnieuw het overdreven optimisme, altijd kenmerkend voor een beurstop, dat ervoor zorgde dat alle waarschuwingen in de wind werden geslagen.

Dit zijn de beurskoersen deze ochtend.

20150824 Crash

Daar staat men nu. Aziatische beurzen zijn in vrije val. Vandaag, op maandag 24 augustus ging de Chinese beurs (nogmaals) 8% lager. Andere Aziatische beurzen gingen 4 à 5% lager. De Japanse beurs hield zich lang sterk, maar daalde vandaag ook 4,5%. Aziatische munten en andere valuta van opkomende markten zijn ook in vrije val. Andere opkomende markten krijgen ook forse klappen. De Braziliaanse beurs staat meer dan 20% lager dan in mei dit jaar. Vele Latijns-Amerikaanse beurzen kennen zware verliezen.

En het domino-effect slaat wereldwijd toe nadat de beurzen al een paar rotweken beleven. Bijna alle Europese beurzen noteren vandaag opnieuw met 2,5 à 3% verlies. De voorbije week waren er ook al dergelijke dagverliezen geweest. De Duitse beurs staat nu bijna 20% onder zijn top. En dat ondanks de steunmaatregelen van de ECB. De Amerikaanse Dow Jones heeft alle winst sinds 2014 verloren. Ook de index van Amerikaanse biotechaandelen daalde intussen 20%.

20150821 Dow clean sinds 2014

Men mag gerust spreken van Zwarte Maandag op de Aziatische beurzen. Met besmettingsgevaar voor de andere aandelenbeurzen.

Vele aandelenbeurzen zijn door belangrijke steunniveau's aan het breken. De trendlijnen zijn al een tijd neerwaarts gericht en uiteraard houdt deze trend zich voorlopig aan.

De grote verliezers van deze aandelencrash zijn de centrale banken. De centrale banken die de afgelopen maanden en jaren voor biljoenen dollars, euro's, yen's, yuan's en franken aan aandelen kochten. Een aandelencrash zal nu grote verliezen veroorzaken in de balansen van centrale banken.

De grondstoffenprijzen blijven ook de verliezen opstapelen. De olieprijs noteert rond 40$ en crasht richting zijn laagste punt sinds 2008. Ook andere grondstoffenprijzen zoals koper en ijzererts zijn in vrije val.

Men zegt dat de goudprijs het al een hele tijd niet zo goed doet, maar als we de goudprijs vergelijken met andere grondstoffenprijzen dan is het plaatje volledig anders. De goudprijs gaat niet mee ten onder met andere grondstoffen.

Gold vs CRB 2015

In plaats van de vraag te stellen waarom goud het zo slecht doet, zou men zich beter afvragen waarom de goudprijs zo goed presteert. Goud is dan ook meer dan zomaar een grondstof. Het is de ultieme vorm van geld.

Vele analisten en financiële media zullen nu luidop afvragen hoe diep de aandelenmarkten nog kunnen crashen en wanneer het herstel komt. Of wanneer het moment is om bij te kopen. Dat is niet de belangrijkste vraag.

Het wordt veel belangrijker voor beleggers om in te schatten hoe overheden en centrale banken op deze aandelencrash zullen reageren.

Je kan er vanop aan dat centrale planners dit zullen gebruiken om in de toekomst nog méér financiële repressie door te voeren. Renteverhogingen uitstellen, meer negatieve rentes creëren, muntendevaluaties, toenemend verbod op cash geld, banksluitingen, beurssluitingen, enzovoort.

En de meeste beleggingsportefeuilles zijn nog veel minder voorbereid op financiële repressie dan op een aandelencrash!

Terwijl vele beleggers en beheerders compleet verrast worden door deze aandelencrash is dit bij ons niet het geval. Ook dat is niet anders want in het verleden werd bij Analyse consistent gewaarschuwd voor aandelencrashes. Vaak waren we te vroeg met deze waarschuwingen. Maar beter te vroeg dan te laat.

We sluiten dit artikel af met een letterlijk citaat uit Analyse 1587 van 22 januari 2015:

" In de opkomende landen zijn al vele beurzen wat gecorrigeerd, maar daar wacht men nog de schok van hun leven. Beurzen van opkomende markten bieden een grote opportuniteit in de komende jaren, maar niet nu. Eerst moet er nog bloed stromen. Kijk ook naar de exuberantie die er op bepaalde beurzen heerst. De lokale Chinese beurs verdubbelde het afgelopen halfjaar.

Aandelen zijn gemiddeld wereldwijd overgewaardeerd. Obligaties zijn een mijnenveld. Grondstoffen hebben al een significante daling achter de rug, maar de bodemprijs moet vaak nog gevormd worden, zoals in olie en koper."

De beurscrash die iedereen voorspelde én iedereen verraste? Met alle Chinezen, maar niet met...

Analyse én FondsenAnalyse hebben geen aandelen en/of fondsen uit opkomende markten in portefeuille en selectie. Nog niet...


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden