Gebruiker
Zilvermijnaandelen: The good, the bad & the ugly placeholder Premium
  • jul. 25, 2016
  • Jeroen Vandamme

Met 60,2% rendement sinds begin dit jaar op de beleggingen in de AnalysePortefeuille zouden we gerust nog wat langer vakantie kunnen nemen.

Vele fondsbeheerders zouden tevreden zijn indien ze sinds begin dit jaar 0,2% rendement haalden, maar bij de AnalysePortefeuille staat er nog een flinke "6" voor en dat maakt een wereld van verschil... 

Het betekent een reuzensprong voor je vermogen en dat hebben vele lezers met ons ervaren.

Het kriebelt intusen weer om de vele bullshit en nonsens die over de beurs wordt geschreven te ontkrachten en uiteraard ook om de échte opportuniteiten te analyseren.

Het gigantische verschil in rendementen is steeds het gevolg van wat we "avant-garde beleggen" noemen. De kudde van beleggers volgen, dat rendeert namelijk zelden of nooit op lange termijn.

Een prachtig voorbeeld is alweer de recente Pokémon GO hype. De hype komt regelrecht uit het niets en plots moet je opletten dat je geen mensen omver rijdt die zelfs op allerhande straathoeken en verkeerskruispunten met smartphones op virtuele Pokemons jagen.

De voorbije weken steeg het aandeel van Nintendo dag na dag met tien procent, omdat het Japanse bedrijf gelinkt is aan de makers van de Pokémon-applicatie. Plots was dit hét aandeel dat je moest hebben. Maar op het moment dat zoiets in de brede pers wordt geschreven, moet je beseffen dat het eigenlijk al te laat is.

Gisteren crashte het aandeel Nintendo met 18% nadat bekend werd dat het Japanse bedrijf met de applicatie eigenlijk niet zoveel winst verwacht te maken. 

aandeel nintendo crash

De voorbije weken is er in de mainstream media al meer geschreven over Pokemon dan de voorbije 5 jaar over goud en zilver. Terwijl de massa op virtuele Pokemons jaagt, jagen wij op fysiek tastbaar goud en zilver. Twee keer raden wat op termijn het meest interessant zal zijn..

Zoals vele lezers weten, werd via de website en in de Analyse nieuwsbrief sinds eind vorig jaar en begin dit jaar enorm ingespeeld op de zeer goedkope waarderingen in de goud- en zilvermijnsector. Het heeft ons geen windeieren gelegd, het was de kip met de gouden eieren!

Vele goud- en zilvermijnaandelen gingen de voorbije maanden regelrecht door het dak, hun aandelenkoersen stegen vaak met 100% tot 500%. Maar in de brede pers vind je daarover weinig tot geen nieuws.

Zeer zorgvuldig hebben we de beste aandelen in de goud- en zilversector geselecteerd. Een 5-tal bedrijven zijn intussen overgenomen (een uiterst hoge hit-ratio op onze beperkte selectie!).

Maar er zijn ook een pak mijnbedrijven waarvoor het opletten is geblazen, ze bevatten nog veel risico's, maar hun aandelenkoersen zijn opgetild door de algemene positieve sentiment. 

Hieronder bespreek ik twee zilvermijnaandelen die te mijden zijn: Great Panther Silver en Tahoe Resources. 

Great Panther Silver: Een gevaarlijke panter maar verre van groots!

We ontvingen verschillende vragen van ongeruste lezers over het aandeel Great Panther Silver. Nochtans hebben we ons de voorbije maanden én jaren negatief uitgelaten over dit aandeel. Het aandeel kon de eerste maanden van dit jaar wel meestijgen met het positieve sentiment rond de zilverprijs, maar er zijn beter beheerde zilvermijnbedrijven en het management van Great Panther heeft in het verleden bewezen niet veel te geven om aandeelhouderswaarde.

Eind maart stond in Analyse 1635 het volgende: "Great Panther Silver. Hun sterkste prestatie is het veranderen van "Resources" door "Silver" in de naam. Het bedrijf is bekend voor het dik smeren van de boterham van friends & family via private plaatsingen aan perfect voorspelde bodemkoersen in de heldere achteruitkijkspiegel. Natuurlijk dat ook die kat fors is kunnen opveren van het voetpad komende van de tiende étage. Het zou er maar aan ontbreken. Minstens de helft van dat rendement kan je op rekening boeken van de beschrijvende naam "Silver". "Great" is er ver over.

Sinds begin mei verloor het aandeel ruim 30% van zijn waarde, terwijl de zilverprijs in juni pas écht goed begon te stijgen en vele andere zilvermijnaandelen explodeerden. Wat is er aan de hand bij Great Panther?

Als je als zilvermijnaandeel de voorbije twee maanden niet wist te stijgen dan is er wel een probleem. En bij Great Panther Silver is er meer dan één probleem.

20160725 Great Panther YTD

Allereerst wordt het aandeel geteisterd door een short-seller, speculanten die inspelen op een daling van het aandeel. Maar dit is nog het minste.

Zoals kenmerkend voor dit zilvermijnbedrijf werden de voorbije maanden weer naar hartelust aandelen bijgedrukt. In april was er een niet-verwaterende kapitaalverhoging van 10 miljoen $, maar begin juli volgende een tweede zware kapitaalverhoging die wél verwaterend was. Er werd nog eens 29 miljoen $ opgehaald, zeer veel voor een bedrijf met een marktkapitalisatie die net boven 200 miljoen noteert. Als bestaande aandeelhouder zie je dus continu je belang verwateren en dat drukt op de aandelenkoers. 

Daar komt nog eens bij dat het bij Great Panther ook operationeel in de soep draait. De zilverproductie is dalende en zilver betekent maar iets meer dan 50% van de inkomsten (dit laatste is wel kenmerkend voor steeds meer zilvermijnbedrijven). Onrustwekkend is echter dat er twee werknemers stierven op minder dan 1 maand tijd. Zowel in de Guanajuato-mijn als de Topia-mijn stierf een arbeider. En begin dit jaar had Great Panther ook al een arbeider verloren. Great Panther zit duidelijk met een veiligheidsprobleem... Bij zo'n sterfgeval wordt de mijnproductie dan enkele dagen stilgelegd, maar als het veiligheidsprobleem niet opgelost raakt kan dit wel eens grotere gevolgen hebben.

De short-seller, de kapitaalverhogingen en de operationele problemen wegen zwaar op de koers. We zouden er niet op wedden dat Great Panther nu als achterblijver een koopje is. Met een koers-boekwaarde van bijna 5 is Great Panther nog steeds één van de duurste aandelen in de zilversector. Er zijn dus veel betere en goedkoper gewaardeerde zilvermijnbedrijven die hun aandeelhouders én werknemers wel goed behandelen.

Dreigt een sluiting van de Escobal-mijn voor Tahoe Resources ?

Tahoe Resources opereert sinds enkele jaren in Guatemala waar één van 's werelds grootste primaire zilvermijnen worden uitgebaat. Een anti-mijnbouwgroep uit Guatemala (CALAS) is al ruim een jaar aan het ijveren om de licentie voor de Escobal-mijn te laten intrekken. Volgens de anti-mijnbouwgroep CALAS heeft Tahoe de mijnlicentie voor Escobal onrechtmatig verkregen door middel van corruptie gedurende de vorige Guatemalteekse regering van Otto Perez Molina. Sappig detail: ex-president Molina zit intussen in de cel voor grootschalige corruptie en zal het management van Tahoe dus niet meer van dienst kunnen zijn.

Tahoe on Trial

Belangrijk is dat CALAS eind vorig jaar gelijk kreeg van het grondwettelijk hof van Guatemala, namelijk dat Tahoe de mijnlicentie had verkregen zonder aan alle wettelijke voorwaarden te voldoen (Afbeelding hierboven: pamfletten die de CEO van Tahoe aanklagen). De anti-mijnbouwgroep heeft nu een versnelling groter geschakeld, heeft formeel een petitie ingediend bij het Ministerie van Mijnbouw en vraagt dat binnen de termijn van één maand de mijn wordt gesloten! Indien hier door het ministerie geen gevolg aan wordt gegeven dan dreigt de minister himself vervolgd te worden. Belangrijk is dat een gelijkaardig precedent er reeds voor zorgde dat een andere goudmijn in Guatemala werd gesloten.

Wat betekent dit nu voor Tahoe Resources? Eerst en vooral: er bestaat geen zekerheid dat de mijn gesloten zal worden, maar het risico is plots groter aan het worden en de markt houdt hiermee voorlopig totaal geen rekening.

De Escobal-mijn produceert jaarlijks 20 miljoen zilverounces en dat betekent ruim de helft van inkomsten voor Tahoe. Het lijkt alsof Tahoe de bui al een tijdje voelt hangen en waarschijnlijk dat het bedrijf het voorbije jaar daarom zo ijverig was met overnames van goudmijnen in andere landen (Rio Alto in Peru en Lake Shore Gold in Canada). Met deze overnames diversifieert Tahoe wel het landenrisico, maar Escobal blijft nog steeds zéér belangrijk voor Tahoe.

Als Tahoe effectief wordt gedwongen door het ministerie om de mijn te sluiten, dan zal er gegarandeerd paniek uitbreken bij investeerders. Het Tahoe-aandeel bevindt zich in vele institutionele en fondsenportefeuilles en de uitstroom zou wel eens massaal kunnen zijn. Het aandeel kan makkelijk 30 à 40% crashen als de mijnlicentie wordt ingetrokken. Pas daarna zal blijken of dit een koopgelegenheid is.

20160725 Tahoe YTD

De conclusie is dus duidelijk. Tahoe heeft in Guatemala een levensgroot risico, er is totaal géén reden om dit aandeel te prefereren boven andere zilvermijnaandelen. Wel integendeel. We raden beleggers aan sterk te overwegen dit aandeel te verkopen en te ruilen naar één van de betere zilvermijnaandelen uit de AnalysePortefeuille.

Trouwe lezers zullen herinneren dat Tahoe Resources eerder dit jaar Lake Shore Gold overnam, een aandeel dat toen in de AnalysePortefeuille zat. We behaalden hierop mooie winsten, maar verkozen toen al om niet in te gaan op het overnamebod. Voor Belgische beleggers die zijn ingegaan op het overnamebod werd natuurlijk de 6-maandentermijn van de speculatietaks verlengd. Deze beleggers moeten afwegen of de taks op de meerwaarden opweegt tegen het mogelijke risico van een sluiting van de Escobal-mijn. Beleggers die Lake Shore Gold of Tahoe Resources al in 2015 of eerder kochten zijn niet onderhevig aan de speculatietaks.

Zilvermijnaandelen: the good, the bad & the ugly. Wel, ik heb het eigenlijk vooral over "the bad & the ugly" gehad.

"The good & the beautiful" behouden we voor de abonnees in de Analyse Nieuwsbrief. Nummer 1 en 3 posities van de AnalysePortefeuille!

We stellen wel  graag vast dat onze zilvermijnaandelen het uitstekend blijven doen. Onze grootste positie steeg dit jaar al ruim 400% en een andere belangrijke positie ging al 364% omhoog.

Dit zijn echt wel de beste zilvermijnaandelen ter wereld en ze zijn nog steeds ongekend bij het grote publiek en fondsenbeheerders moeten het zelfs nog ontdekken.. (Wel, ze zullen het waarschijnlijk ontdekken wanneer het te laat is, maar daarvoor is het nog een tijd wachten.)

Onze favoriete zilveraandeel steeg vandaag net niet naar een nieuw record (+11%). Dat dit aandeel sterk presteert terwijl de algemene goud-en zilvermijnindex corrigeert, is een zeer positief gegeven.

Veel beleggers lopen soms in de val om de achterblijvers te kopen. Het is echter vaak belangrijker om te zoeken naar aandelen die tegen de markt in sterk blijven presteren. Dat zijn de renpaarden van de AnalysePortefeuille.

aanmelden