Gebruiker
Verdeeldheid rond Rhodium placeholder


Beste Roland en Jeroen,

Met jullie visie over Rhodium hebben jullie aangetoond om reeds lang voor de hype jullie beleggers duidelijk te informeren over het potentieel van dit metaal.

En dat niet iedereen in dit verhaal geloofde dat weten jullie uiteraard ook.

Zelfs in mijn eigen familie heb ik die discussies meermaals gehad wanneer het ging om een positie van DB ETC XTRACKERS PHYSICAL RHODIUM in een portefeuille in onverdeeldheid.

De standaard kritiek was dat goud niets waard was gedurende reeds jaren en rhodium was dan al zeker onbekend en dus onbemind.

Bovendien kreeg ik de raad van de familieleden die eigenlijk zo goed als niets lezen dat ik al die artikels in "die bladjes" niet zomaar moest geloven.

Mij niet gelaten en dan heb ik in maart 2017 zelf maar een eerste positie ingenomen in mijn eigen portefeuille en verder aangevuld in de loop van 2017 tot begin 2018.

Vanaf toen had Europa beslist dat al wat zij niet goed vonden van fondsen niet meer mocht aangekocht worden in Europa en daar is zelfs volgens een Noorse kennis Noorwegen ook bij. Ocharme die Amerikanen, Canadezen en Australiërs die toch nog wel blootgesteld blijven aan deze "onbetrouwbare" fondsen.

Dat terzijde gelaten blijkt achteraf dat de belegging toch niet zo onbetrouwbaar is dan gevreesd.

Bron grafiek: www.stockcharts.com


Verder is jullie opmerking terecht dat over de prijs van goud geschreven wordt door de "kenners" maar dat over eigenlijk geen ander metaal een woord te vinden is, ook niet in de financiële media.

Enkel grondige langdurige recherche buiten de mediabladen levert op termijn meestal goed resultaat op.

Mochten vele Belgen zich als Chinezen gedragen en op wat langere termijn denken, hun resultaten zouden een pak beter zijn.

Als lezer vraag ik jullie om verder te werken zoals jullie nu bezig zijn en vooral het langetermijndenken voorop te stellen en niet te focussen op "de belegging van de week".

Een dankbare lezer van 60 jaar

Ik deel deze lezersreactie omdat die een interessant inzicht bevat.

Elke jaarwisseling is het moment om zowel terug te kijken als vooruit te dromen. In financiële kringen wordt dan vooral terug gekeken welke investeringen goed rendeerden en welke niet. En wat zijn de uitgekozen investeringen voor de toekomst?

Eind 2017 in volle cryptogekte was iedereen rond de eindejaarstafels aan het orakelen wat de beste cryptobelegging van 2018 kon worden. Crypto crashte echter in 2018.

Vorig jaar werd er gepanikeerd door de algemene malaise op de algemene beurzen. Vele aandelenbeurzen noteerden met een verlies van 20%. Wie kan het zich nog voorstellen!

Eén jaar verder en dat alles is veranderd. Rooskleurig op zijn minst.

Wanneer de gespreksonderwerpen uitgeput raken bij de zoveelste eindejaarsbijeenkomst of nieuwjaarsborrel durft het wel eens over de beurs gaan. Waarover zal het dit jaar gaan aan de meeste tafels? "Wat te doen met mijn cash dat niets opbrengt?" Of: "Alle beleggingen gaan door het dak, als je niet mee bent ben je gezien!"

Een lange serie aan beleggingen scoorde in 2019 uitstekend. Velen zullen dit extrapoleren naar volgend jaar.

Neen, de kans dat er aan vele tafels over rhodium wordt gesproken, is onbestaande. Nochtans voor het tweede jaar op rij de beste belegging.

Maar dat is niet het belangrijke inzicht van dit artikel.

Het is beter om voorzichtig te zijn om beleggingsideeën te delen met familie, vrienden en collega's die er niet voor open staan.

Je kan de ideeën wel meedelen maar anderen keihard proberen overtuigen of opdringen, dat is een andere zaak.

In deze tijden heeft bijna iedereen zijn eigen opinie. En het liefst een opinie over alles. Ook als men er werkelijk NIETS van kent.

Het heeft geen zin om te discussiëren met iemand die over een onderwerp een sterke opinie heeft en er tegelijkertijd inhoudelijk niets van kent.

Wat is de kans dat je die persoon overtuigd van een andere kijk op de zaak? En nog meer, zelfs al krijg je ze overtuigd, wat is de kans dat ze er ooit dankbaarheid voor tonen? 

Het is mogelijk - en dan ben je een gelukkig man/vrouw - maar er zijn risico's aan verbonden.

Familieleden en vrienden proberen overtuigen van beleggingen waar ze in de eerste plaats niet voor open staan, is risky business.

Vooral bij een beleggingsportefeuille in onverdeeldheid is dit een moeilijke zaak, zeker in het kader van een erfenis of schenking.

Kan je ze overtuigen en doet de belegging het nadien uitstekend dan bestaat de kans dat ze de eer voor zichzelf houden, laten uitschijnen alsof ze altijd al in die belegging geloofd hadden. Gelijk hebben maar nooit gelijk krijgen.

Kan je ze overtuigen en gaat de investering nadien de dieperik in dan opent zich een doos van Pandora. De kans bestaat dat je het tot het einde van je dagen mag horen welke slechte belegging je hen ooit hebt proberen te overtuigen. Ongelijk hebben is altijd mogelijk.

"Mij niet gelaten" is een goede attitude. Sla de eigen weg in. Met gezond verstand, zelfstudie en recherche maak je voor jezelf uit wat de goede investeringen van de toekomst zijn. Je zoekt hier en daar wat gelijkgezinden en andersgezinden om je visies af te toetsen.

Je toetst af of mensen open staan voor je visies. Is dat niet het geval, dan lijkt het beter om daar verder niet veel energie aan te verspillen. Onwetendheid is voor veel mensen een zegen waar ze graag in verblijven. Ga dan verder over koetjes en kalfjes.

Niet iedereen kan gelijk hebben op de beurs. En niet iedereen kan je overtuigen van welk gelijk dan ook.

Dat hoeft ook niet. Want zo werkt de beurs nu eenmaal. Waar winnaars en verliezers samenkomen zonder vooraf te weten wie de winnaar en de verliezer zal zijn.


Prettige eindejaarsdagen gewenst met goede gesprekken ( en vooral niet over de beurs),

Jeroen VandammeHeeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden