Vennootschapsbelasting daalt ? Yeah right. Think again. | Analyse
Gebruiker
Vennootschapsbelasting daalt ? Yeah right. Think again. placeholder Premium
  • sep. 17, 2016
  • Jeroen Vandamme

Het begint met verontwaardiging over grootverdieners die de dans ontspringen. Apple met zijn 0,005 %, de Panama gangers, de Couckes. Vervolgens gaan balletjes de lucht in om die grote vermogens wat af te romen en brengen fiscalisten hun argumenten in stelling dat enkel een meerwaardebelasting op een zogenaamd 'wezenlijk belang' niet fair is.

Vervolgens draaien ze zich 180° om en in een business as usual worden de wapens gericht op de veronderstelde 'Sitting Ducks'. Die richting gaat het uit.

Wordt de vrijstelling van meerwaarden op aandelen gekoppeld aan de DBI-aftrek, dan gaan de hele grote vennootschappen vrijuit. Laat men vervolgens de termijn van 1 jaar vallen die aandelenbeleggingen in vennootschappen moeten aangehouden worden om eveneens van die vrijstelling te genieten, dan betalen kleine en middelgrote vennootschappen ALLES.

Nu zijn het plots vennootschappen met 'onwezenlijke belangen' die de factuur in de maag gesplitst krijgen. Met die hallucinante bijkomstigheid: meerwaarden zonder aftrekbare minwaarden.

De beurs van Brussel kan het schudden als het dàt wordt. FOREVER. Van niemand kan verwacht worden een systeem nog te vertrouwen dat om de haverklap de regels verandert. Zelfs toekomstige maatregelen die weer in het leven geroepen worden om de beurs te stimuleren zullen gezien worden als een valstrik.

Meer daarover in Analyse nr 1.653 die einde van volgende week in de bus valt. Analyse nr 1.652 krijgt u begin volgende week.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden