Gebruiker
Toxisch Uranium placeholder Premium

Ik zag een tabel waarop stond dat alle beleggingen sinds begin dit jaar met winst noteerden.

Dat is natuurlijk makkelijk aangezien bijna alle beleggingscategorieën 2018 stevig in het verlies afsloten.

Intussen is the sky weer the limit.

Maar er zijn altijd niches die ontsnappen aan de trend. Ook dit jaar.

Uraniumaandelen hebben opnieuw een zeer slecht 2019 achter de rug. Opnieuw, opnieuw, opnieuw.

Er is geen enkele andere sector die het de voorbije jaren zo slecht heeft gedaan en waar de bestaande beleggers tegelijkertijd nog altijd zoveel hoop koesteren dat het goed zal komen.

Die hoop moet eruit.

Echt, indien de rhodiumsector de promotoren, charlatans en pumpers zoals de uraniumsector zou hebben en indien het debat over rhodium in autokatalysatoren even groot zou zijn als het kernenergiedebat op reguliere en sociale media dan stond de rhodiumprijs best mogelijk boven 50.000 dollar per ounce.

Maar er zijn geen pure rhodiummijnen en dus zijn er geen rhodiumpromotoren die je mooie verhaaltjes komen vertellen.

Eeuwige hoop

Met de regelmaat van de klok ontvangen we lezersvragen over onze visie op de uraniumsector en we zijn nu al enkele jaren negatief.

We weten dat wereldproducenten zoals Cameco en Kazatomprom hun productie proberen minderen. Ja, er is die eeuwige hoop dat de Verenigde Staten de inheemse uraniumproductie willen veiligstellen. Ja, er zijn landen die meer kerncentrales zullen bouwen. Ja, er zijn de 'experts' zoals Michael Shellenberger, de kernenergieactivisten als het ware, die kernenergie als dé oplossing zien voor de klimaatverandering. Tot er weer ergens een tsunami een kernreactor treft en een kernsmelting plaatsvindt.

Maar de uraniumprijs beweegt amper omhoog en de kwalititeit van de meeste uraniumaandelen is beneden alle peil. De meeste produceren niet en hebben hoog oplopende vaste kosten. De weinige uraniumaandelen die wel produceren, produceren met verlies.

NexGen Energy is zo'n hip uraniumaandeel en vorig jaar werd dit als "het Kirkland Lake van de uraniumsector" voorgesteld.

Om je kapot te lachen als Kirkland Lake aandeelhouder.

Weet je wat er gebeurd is? Het aandeel van Kirkland Lake Gold is nog eens verdubbeld NADAT het al bijna vertienvoudigd was.

En NexGen Energy is nog eens bijna gehalveerd NADAT het al gehalveerd was.

Insiders waren de voorbije maanden sterk aan het verkopen in NexGen Energy en zo waren er nog wel wat tekenen aan de wand. Het management is als geen ander op de hoogte van de hoge loon- en schuldenlasten (7,5% woekerrente) maar gaat dit niet aan de grote klok hangen. De kans is groot dat het eerst nog slechter wordt vooraleer het beter wordt.

 

Bron grafiek: www.stockcharts.com

 

2 keer raak in 50 jaar

Deze sector is enkel geschikt voor tegendraadse beleggers en die hebben de voorbije jaren enkele essentiële zaken over het hoofd gezien.

Als je kiest voor een tegendraadse belegging dan moet de sector wel degelijk uitgekotst zijn door de vorige lichting beleggers en moet de sector gezuiverd zijn van hypes en promotoren. Alle hoop moet eruit. Dat was in uranium jarenlang niet het geval. Als was het maar omdat een stroming onder cryptobeleggers met hun winsten geen blijf wist en onder andere deze sector uitkoos als nieuwe hype.

Als je kiest voor een tegendraadse belegging dan moet je tenslotte kijken of de pakkans van een nieuwe hausse voordelig zit. En dat is het beetje het probleem met uranium. In de voorbije 50 jaar waren er slechts twee uraniumhausses. 

Twee keer in 50 jaar. Voor veel mensen betekent dit lang wachten, intussen grijs en dik worden, je beleggingen zien kelderen en je vastklampen aan de hoop dat het ooit goed komt.

Zelfs rhodium kende de voorbije 50 jaar zes mooie en vaak langdurige stierenmarkten.

Ga daarmee niet van uit dat het nu wel echt niet meer lang kan duren vooraleer een nieuwe uraniumhausse begint. De cycli in deze sector zijn énorm lang. De neerwaartse bewegingen zijn van extra lange duur, de opwaartse bewegingen merkelijk véél korter.

De vorige baissemarkten in uranium duurden telkens twintig jaar of langer. Als dit zich opnieuw zou herhalen dan is de uraniumsector sinds de top van 2008 nog maar net voorbij halfweg in deze baissebeweging.

Bron grafiek: MinEx Consulting.

 

Wat staat ons hier te doen? Zolang mogelijk deze sector mijden. Enkel korte termijn trading opportuniteiten zijn mogelijk maar zeer risicovol.

En vooral de aandacht blijven focussen op de vele andere winstgevende sectoren die minder gehypet worden.

Over dat laatste schrijven we binnenkort meer.

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden