Gebruiker
Spoken in de Pilbara placeholder Premium
  • jan. 26, 2018
  • Jeroen Vandamme

De grootste tegenstander voor elke belegger is niet de beurs maar zichzelf.

De beurs kan je zot maken, euforisch als de koersen omhoog gaan en paniekerig als koersdalingen aanhouden.

Gevaarlijk spel begint wanneer je als belegger in je aandelen en fondsen handelt puur op basis van sentiment (of dat nu euforie of paniek is).

Sentiment is geen voorlopende maar achterlopende indicator. Het beurssentiment volgt steeds de prijs en je kan sentiment enkel maar hanteren als indicator als je het tegendraads bekijkt.

Het aandeel Novo Resources waarover we vorig jaar herhaaldelijk schreven zit gevangen in deze sentiment-val.

Bij sommige beleggers heerst er al een begrafenisstemming.

Sinds vorig jaar is er géén officieel bedrijfsnieuws meer gekomen van Novo en het aandeel zakt terug weg na de forse rally van 2017.

De dalende koers doet beleggers geloven dat er écht iets fout is met het bedrijf, want anders zou de beurskoers toch niet dalen?

Of zien beleggers spoken waar er geen zijn?

Hieronder volgt een update over Novo Resources.

 

Novo Resources

Er is geen significant officieel bedrijfsnieuws meer gekomen van Novo Resources sinds enkele exploratieresultaten van eind december die op 5 januari besproken werden in de Analyse nr. 1696.

Als er geen nieuws is van het bedrijf is het vaak ook moeilijk om een update over dat bedrijf te schrijven in de Analyse. We kunnen natuurlijk allerhande hypotheses maken maar daar koop je vaak niets mee.

Er volgde deze week enkel nog het officiële nieuws dat het exploratieprogramma op Comet Well goedgekeurd is. Dit is positief want zoals in Analyse 1696 geschreven is de grond bij Comet Well volgens insiders nòg veel rijker aan goud dan de grond die vorig jaar bij Purdy's Reward geëxploreerd werd. Comet Well (6-7 km) is ook groter in schaal dan Purdy's Reward (1,5 km). Dat er nu ook bij Comet Well mag geëxploreerd worden is dus te interpreteren als positief nieuws voor Novo (minder positief voor Artemis Resources naar mijn mening).

20170626-Novo_landkaart.jpg

Bron grafiek: www.novoresources.com

De vondst bij Purdy's Reward is maar een kleine rode stip op de landkaart waar Novo een gebied ter grootte van Vlaanderen heeft opgeëist voor goudexploratie (groene gebieden). Wat voorlopig bewezen is, is nog maar het prille begin. Exploratie bij Comet Well is de volgende stap.

Hoe dan ook, de markt negeerde dit nieuws en de beurskoers daalde verder, zoals het al doet sinds eind november.

Novo's beurskoers lijkt momenteel volledig overgeleverd aan speculatie, geruchten en technische bewegingen.

20180126_Novo_aandelenkoers_2Y.png

Chart courtesy: www.stockcharts.com

De crashende beurskoers gecombineerd met een tekort een extra nieuws doet het idee rijzen bij veel beleggers dat er geen of weinig goud gevonden of te vinden is bij Novo. Dit is een logische reactie, maar volgens mij onterecht.

Nog eens, de goudgehaltes uit de grondstalen van Novo bij Purdy's Reward zijn hoog, zéér hoog. In percentages wordt er meer goud gevonden dan in het goudrijke Witwatersrand.

Wat is dan het probleem? De perceptie. Vorige zomer was er nog een grondstaal waarbij de goudgehaltes nog eens 4x zo hoog lagen en beleggers reageren nu paniekerig omdat de goudgehaltes zijn gedaald (en mogelijk nog kunnen dalen).

Door deze verlaagde maar nog steeds zeer hoge goudgehaltes hebben sommige analisten Novo opgegeven. Niet meer economisch rendabel. Zand erover. Ander en beter.

Technische analisten doen er dan nog eens een schep bovenop als sommige lijntjes op de grafiek doorbroken worden. Ik las een rapport van een analist die zijn lezers aanraadde te verkopen wanneer het door 3 CAD daalde om daarna terug te kopen aan 2 CAD. Kuddegedrag naar de uitgang dus.

Ofwel ben je de kudde voor, ofwel blijf je staan. Wij zien geen spreekwoordelijke brand en blijven dus staan. De kudde komt wel terug. Wel, gisteren herstelde Novo 20% en staat terug boven 3 CAD. Als de koers niet naar 2 CAD gaat, wanneer gaan die technische analisten hun kar draaien?

Ik schreef van bij het begin dat de volatiliteit in Novo Resources off the charts zou zijn en technische analyse weinig zin zou hebben.

Eergisteren daalde de koers van Novo even tot 2,5 CAD of een beurskapitalisatie van 380 miljoen CAD. Veel of weinig? Hangt er altijd van af tegen wat je het afzet.

Wat is de downside op zo'n punt? De ultieme downside is bij elke belegging altijd nul en daarom beleggen we gediversifieerd.

Maar wat is het logische neerwaartse risico op korte of middellange termijn?

Stel nu eens dat alle gronden van Novo in de Pilbara (de projecten Purdy's Reward, Comet Well, etc, allen rond Karratha) waardeloos zijn. Er is niets van goud wat economisch te ontginnen (wat niet eens correct is, maar laten we de hypothese maken).

Wat blijft er nog over?

Novo heeft 70 miljoen CAD in cash van Kirkland Lake Gold. (Uiteraard, die cash zal de komende maanden en jaren opgesoupeerd worden, maar NU hebben ze die cash).

Novo heeft ook nog een ander goudproject genaamd Beaton's Creek. Dat is hun goudproject in midden Australië waar ze jarenlang op gewerkt hebben en wat de basis is van het bedrijf, mét conventioneel gewaardeerde goudounces. Zelfs dat project werd de voorbije jaren meer ontwikkeld.

Midden 2016, bijna een jaar voor de ontdekkingen bij Karratha, werd Novo Resources enkel en alleen op basis van het Beatons's Creek-project op de beurs gewaardeerd tot 180 miljoen Canadese dollar.

Als de Karratha projecten van Novo waardeloos zijn dan nog is het Beatons Creek project plus Novo's cashwaarde 250 miljoen $ waard of 1,5 CAD per aandeel. Dat is het neerwaarts risico, hoewel zelfs de beurs altijd deze projecten lager kan waarderen.

De recente ontdekkingen bij Karratha helemaal aan nul waarderen is natuurlijk onzinnig. Eind vorig jaar bewees Novo aan de volledige goudmijnwereld dat het hier om een uitzonderlijke en grootschalige goudvondst gaat waarbij goudnuggets dichtbij de oppervlakte gevonden worden. Als er analisten zijn die beweren dat dit niet economisch rendabel kan zijn, dan kan géén enkele goudmijn rendabel zijn!!

Spelletjes achter schermen?

De ontdekkingen van goudnuggets door Novo blijven een feit. Elke CEO in de goudmijnwereld heeft gezien hoe Novo op het Denver Gold Forum live op video goudnuggets uit de grond haalde met bijna het kleinste gemak. Er moesten daarvoor geen mijnwerkers een paar kilometer door een nauwe mijnschacht duiken. Het gebeurde allemaal net onder de grondoppervlakte.

Elke goudmijn-CEO die dat zag, keek ofwel kwijlend, met openvallende mond of uitpuilende ogen. Kirkland Lake Gold had net een grote participatie genomen in Novo Resources. Bovendien had Kirkland Lake vorige zomer Novo-aandelen afgesnoept van Newmont Mining rond 1,5 CAD. Toen Novo's koers doorschoot richting 5,6,7,8 CAD zullen er bij Newmont toch wel koppen gerold zijn.

Het kan niet anders dan dat er ook andere grote goudmijnbedrijven op dergelijk exploratieproject azen. De goudmijnwereld hunkert naar nieuwe successen.

Het is niet te ver gedacht en dus zeker een mogelijkheid dat achter de schermen een grote goudmijngroep met behulp van bankiers (denk maar aan Barrick's CEO die van Goldman Sachs komt) de koers van een bedrijf zoals Novo naar beneden willen duwen om dit later zélf aan lage koersen in te kopen.

Een andere mogelijkheid is dat Novo en Kirkland Lake zelf het spel hard spelen, de nieuwsstroom bewust temperen en partner Artemis Resources willen uitroken. Artemis heeft een pak minder cash dan Novo en Kirkland Lake. De CEO van Artemis is nogal een eigenwijze pain in the ass. Uiteindelijk willen Novo en Kirkland de koek voor zichzelf.

In dergelijk licht moet je dus ook de commentaren zien die eind november vorig jaar werden gedaan zowel door de CEO van Novo als de CEO van Artemis (zie Analyse 1692). Beide CEO's zaten de concurrentie/partners verbaal de grond in te boren. Niet veel later kelderden de koersen.

De belangen zijn immens en er speelt veel meer mee dan wij voor de schermen kunnen zien. We schreven eerder al dat dit spel vuil gespeeld kan worden en andere insiders wezen daar ook al op.

 

Insiders over Novo

Een weinig gekende maar belangrijke insider is Jonathon Campbell, een Australische prospector. Het was hij die de ontdekking deed bij Purdy's Reward en Artemis Resources op de hoogte bracht dat de goudontdekking op hun gronden lag.

Met twee andere kompanen deed Campbell de ontdekking bij Comet Well en verkocht daarna een deel van de gronden aan Novo Resources.

In een interview met een Australische krant zei Campbell eerder al: "Ik haat dit. Iedereen probeert elkaar af te troeven. Dit is het grootste schaakspel dat ik in mijn leven heb gespeeld. Er worden mij nog steeds miljoenen geboden."

Je kan het interview hier nalezen.

Belangrijk is dat Campbell vandaag de dag nog steeds een consultant is voor verschillende bedrijven actief in de Pilbara. En Campbell deelt geregeld enkele vondsten mee op zijn Twitter-account (@ozwitsgold).

Het is duidelijk dat er de voorbije weken en maanden nog andere vondsten van goudnuggets werden gedaan, maar bedrijven daar nog niet mee officieel naar buiten zijn gekomen.

Het zal dan ook niet verbazen dat eenmaal het sentiment opnieuw keert en de koersen uitgebodemd zijn dat sommige bedrijven met nieuwe vondsten zullen uitpakken om hun aandelenkoers optimaal hoger te drijven. Nu het sentiment negatief is, houden ze dergelijk goed nieuws achter want de kans is groot dat beleggers het sceptisch onthalen.

 

Eric Sprott, voorzitter van Kirkland Lake en grootaandeelhouder van Novo is natuurlijk ook een bevoorrechte insider. Maar gisteren 25 Januari 2018 sprak Tony Makuch, de CEO van Kirkland Lake Gold voor analisten in Canada en hij blijft overduidelijk positief over Novo Resources en hun investering hierin.

Je kan de presentatie van Kirkland Lake hier nakijken na het invullen van je naam en e-mail.

Het commentaar over Novo begint vanaf minuut 25. (De presentatie is ook interessant om een overzicht te krijgen van Kirkland Lake Gold, onze grootste aandelenpositie in de modelportefeuille.)

Hier volgt wat Kirkland's CEO gisteren te zeggen had over Novo Resources (in vet geplaatst en onderlijnd door mijzelf):

"..We had our geologists looking at NVO for quite some time..one thing about Novo,there's definitively gold there,and you can go there and pick it up yourself....and the thesis is a potentialy very very large deposit..

Recognizing it's a greenfield, brand new discovery greenfield exploration project,and so the work is to try to figure out what's here and realy try to understand it;it's still in the early stages,and they just really got the first permit for the exploration at Comet Well...

It's a potentially very large deposit,physically the gold is there and we were able to trace the gold on Purdy's Reward and Comet Well ...8 km in that one area,and if you tie it all the way toward DeGrey is ,you got like 90 km of exposure of conglomerates that you're finding nuggets and watermelon seeds everywhere,and so you got a sense that something that's got 90 km on strike is definitively got the potential to go down dipping,and the challenge is to figure out what's here.


The way we structured the investment into NVO is the company is financed properly to go and do the work and carry exploration without having to worry about what's happening in the market;they can focus on exploring,and figuring it out 'cause we think there's something there,so take away all that noise that we know


if you weren't properly financed,how do you go to next step?how do you decide what to do?so they're properly financed to do that.And I also tell you we did not make this investment into NVO resources 'cause we want to be an investor like you,we're not an investor,we're a mining company.I like to think that you as a shareholder,you invested in KL ,you don't want us to do the same as you're doing,we invested in NVO because we ,our option,our optionality is to try to get early in,we eventualy be the operator and the miner on this property,and we think there's potential there."

 

Kirkland's CEO zegt dus enkele zéér belangrijke punten over Novo:

1/ Er is zeker goud en het project heeft het potentieel om een zeer grote goudmijn te worden.

2/ Het project is echter nog in een beginfase.

3/ De regio bezit het potentieel van goudconglomeraten over een lengte van 90 kilometer. Van de vondsten van Novo tot bij De Grey Mining.

En last but not least...

4/We hebben ervoor gezorgd dat Novo voldende gefinancierd is dat ze zich géén zorgen moeten maken over hun beurskoers en gewoon hun werk kunnen doen. Kirkland Lake investeerde in Novo om uiteindelijk dit project te leiden én te mijnen.

Dit positieve commentaar van Kirkland's CEO zorgde duidelijk voor een herstelrally gisteren in het Novo aandeel.

 

 

Wat nu?

Ben je als Novo-belegger nog steeds niet overtuigd? Voor elke belegging geldt: "sell down to the sleeping point".

Als je er niet van kan slapen moet je (een deel van) je positie verkopen totdat je weer kan slapen.

Als de daling van Novo te veel pijn doet, dan moet je een deel verkopen. We adviseren zeker niet alles te verkopen aan de huidige koersen. De kans bestaat dat beleggers daarvan spijt zullen krijgen als Novo & co terug zouden herstellen.

Wij verkopen onze posities in Kirkland Lake, Novo & De Grey alvast niet. We kopen ook niet bij, hebben dat eerder al gedaan. Het is een voldoende grote positie in onze portefeuille en houden ook rekening met het feit dat we verkeerd kunnen zitten en verdere verliezen kunnen incasseren.

Voor beleggers die nog geen positie in deze aandelen hebben, zijn Kirkland Lake Gold, Novo Resources en De Grey Mining koopwaardig. Je moet het altijd in het geheel van je beleggingsportefeuille zien. Diversificatie tussen de aandelen en grondstoffen is essentieel.

Artemis Resources is NIET meer koopwaardig en er werd geadviseerd winst te nemen rond 0,45 AUD (zie ook Analyse 1692).

 


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden