Palladium piekt | Analyse
Gebruiker
Palladium piekt placeholder Premium

Palladium is de best presterende grondstof sinds begin dit jaar en staat ruim 30% hoger in prijs.

Palladium_YTD.png

Marktanalisten vragen zich af vanwaar de recente stijging komt. De automarkt in de VS en China verzwakken en tegelijkertijd stroomt er geld uit palladium-ETF's.

Dat zijn echter tijdelijke factoren. De essentie is dat er in de palladiummarkt geen evenwicht is tussen aanbod en vraag.

Palladium_deficit.png

De fundamenten van palladium zijn één van de beste in de grondstoffenmarkten. Er heerst al 5 jaar een structureel tekort. De meerderheid van de palladiumproductie komt uit Rusland en de wereldvoorraden zijn behoorlijk laag. 2017 is het zesde jaar op rij met een tekort in de palladiummarkt en daar lijkt de komende jaren niet meteen een einde aan te komen.

Het emissise-schandaal bij Volkswagen, waarbij de Duitse constructeur had gesjoemeld met testen, heeft zeker een boost gegeven aan de palladiumprijs. Palladium wordt hoofdzakelijk gebruikt in auto-katalysatoren voor benzinewagens. Sinds het emissie-schandaal is er in Europa een hogere vraag naar bezinewagens.

Platina, dat gebruikt wordt in katalysatoren voor dieselwagens, is de voorbije jaren dan weer gedaald in prijs. En zo komt het dat palladium bijna evenveel waard is dan platina, wat historisch gezien slechts 1 keer eerder voorkwam, begin jaren 2000.

Palladium_platinum_spread.png

Bron: Bloomberg.com

De palladiumprijs steeg de voorbije weken tot bijna 900 dollar per ounce. Er zijn geruchten in de markt dat er een grote koper de prijzen naar zijn hand zet. De futuresprijs in palladium voor de dichtstbijzijnde maand (juni) is merkelijk hoger dan in daaropvolgende maanden. Dit is uitzonderlijk in grondstoffenmarkten, waar toekomstige prijzen normaal duurder zijn vanwege kosten voor het in bewaar houden. Dat de futurescontracten voor de korte termijn hoger schieten wijst op vrees voor acute palladiumschaarste.

In de FondsenPortefeuille bezitten we al sinds vorig jaar een fonds dat in fysiek palladium belegt. Het fonds is niet meer koopwaardig, maar voorlopig behouden we het in selectie. Ter argumentatie voegen we nog enkele grafieken toe (na aanmelding).

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden