Opstart FondsenPortefeuille (Live!) | Analyse
Gebruiker
Opstart FondsenPortefeuille (Live!) placeholder Premium
  • sep. 07, 2016
  • Jeroen Vandamme

In alles is er een cyclus. De cycli van de seizoenen, de cycli in het universum en de cyclus van het leven om maar enkele voorbeelden te noemen.

Er zijn ook cycli in de financiële markten. Geen enkele beurs gaat eeuwig omhoog of omlaag. 

Sommige financiële analisten beweren dat er een 17-jarige cyclus is op de beurs. De aandelenbeurs gaat gedurende 17-jarige periodes omhoog, om daarna 17 jaar omlaag en/of zijwaarts te gaan.

We gaan niet beweren dat het alles kan verklaren, maar het biedt wel een uitgangspunt om eens over na te denken.

17 year stock market cycle

Toeval of niet, 17 jaar geleden werd de AnalysePortefeuille opgestart in september 1999. Achteraf gezien was het gekkenwerk om met een beleggingsportefeuille te starten zo goed als op de top van de aandelenmarkten. Maar die aandelentop kwam bijna gelijktijdig met een decennialange bodem in goud en grondstoffen. En daar zat toen net de opportuniteit! 

Trouwens, 17 à 18 jaar vòòr de opstart van de AnalysePortefeuille werd het beleggingsmagazine Analyse zelf opgericht in 1981, zo goed als rond de bodem van de aandelenmarkten in 1982.

Nu het nieuwere beleggingsmagazine FondsenAnalyse iets meer dan 1 jaar bestaat, is het ook tijd om te beginnen met een FondsenPortefeuille.

Het is nu september 2016, 17 jaar na de top van de technologiezeepbel. De Amerikaanse aandelenbeurzen noteren opnieuw op recordhoogtes. Het zal opnieuw niet evident zijn om de nieuwe financiële zeepbellen te vermijden.

De échte gigantische financiële zeepbel bevindt zich nu echter in obligaties die aan de hoogste koersen noteren. Niet alleen de hoogste koersen van de voorbije decennia, maar de hoogste koersen van de voorbije eeuwen. Het zal gekkenwerk zijn om het ontploffen van de obligatiezeepbel te ontwijken, maar we gaan er toch nog eens aan beginnen.

Na één jaar proef te draaien met de FondsenSelecties gaan we dus officieel van start met de FondsenPortefeuille die geleidelijk wordt opgebouwd. 

De FondsenPortefeuille is defensiever opgebouwd dan de AnalysePortefeuille en zal zich wat minder concentreren op edelmetalen. De FondsenPortefeuille belegt ook uitsluitend in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde fondsen. Er wordt dus niet in individuele aandelen belegd. De FondsenPortefeuille belegt wereldwijd en kan zich diversifiëren in alle beleggingssectoren en regio's.

Onder de huidige Belgische fiscaliteit zijn deze beleggingsfondsen NIET onderhevig aan de speculatietaks. Dit maakt de FondsenPortefeuille ook vanuit een fiscaal standpunt interessant.

Hieronder starten we voor abonnees met de argumentatie van de eerste verschillende aankopen.


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden