HLN publiceerde een artikel om zilver aan te kopen vrij van BTW, met Pascal Paepen als “expert” die het bespreekt.
Dit artikel verspreidt misinformatie en dit om wel drie redenen:
1) Niet het eerste Belgische bedrijf
Ten eerste verkondigt men dat volgens de titel van het krantenartikel dit het eerste Belgische bedrijf is dat belastingvrij beleggen in fysiek zilver lanceert.
Wel, dit klopt niet. Er wordt dus meteen misinformatie gecreëerd.
Dit is allesbehalve het eerste Belgische bedrijf dat dergelijk concept lanceert.
Er zijn anderen die daar al jaren mee bezig zijn. Zowel in België, Nederland, Frankrijk als in vele verschillende landen.
In de meeste gevallen stellen edelmetaalhandelaars en online-handelaars oplossingen voor waarbij men fiscaal vriendelijk in edelmetalen kan beleggen. Deze worden dan opgeslagen in douane-depots in het buitenland. Hierbij zijn Zwitserse depots populair, maar er zijn ook mogelijkheden met depots in Singapore, Dubai, ...
In het HLN artikel wordt gesproken over Argentor die "de eerste en enige edelmetaalhandelaar in België is die over zo'n douane-entrepot beschikt".
Dat is niet correct.
Er zijn nog andere handelaars in België die over douane-entrepots beschikken.
Echter, de andere Belgische handelaars kiezen ervoor om het edelmetaal te bewaren in buitenlandse douane-depots.
De belangrijkste informatie is dat initiatieven om fiscaal vriendelijk in edelmetaal te kunnen beleggen de voorbije 10,15 jaar als paddenstoelen uit de grond zijn gesprongen.
Dus dat is de eerste misinformatie. Dit is helemaal niet nieuw!
2) Je bezit je belegging niet!
Ten tweede moet je heel goed opletten met dergelijke beleggingen, want je bent eigenlijk niet meer de bezitter van je belegging.
Het zilver is enkel nog uw juridisch eigendom. Zoals in de rechtspraak vaak van kracht is: Bezit geldt als titel van eigendom ("possession vaut titre"). In dit beleggingsconcept hebt u geen bezit over fysiek zilver.
Waarom kopen de meeste mensen goud of zilver?
Dat is om echt iets tastbaars te hèbben.
Echt bezit dat ze kunnen gebruiken of dat zijn waarde kan behouden in tijden van nood. In tijden van overheidsconfiscatie of uitzonderlijke belastingen, in tijden van oorlog en zo meer.
De kans is aanzienlijk dat dergelijke beleggingen die opgeslagen worden in depots zoals hier het geval is, in die scenario's in beslag worden genomen door de overheid.
Als je de volledige algemene voorwaarden van deze beleggingen erop naleest wordt het ook duidelijk.
Meestal op de laatste pagina's, staan er enkele uitgebreide alinea's over 'force majeure' of overmacht.
Daarin wordt uitgelegd dat "de depothouder en/of edelmetaalhandelaar niet aansprakelijk kan worden gesteld voor het niet nakomen van de contractuele verplichtingen in het geval van, maar niet beperkt tot, (burger)oorlog, computerstoringen, ernstige tekorten in de edelmetaalmarkten, natuurrampen, embargo's, terrorisme, politieke instabiliteit, overheidsmaatregelen of gerechtelijke uitspraken die de werking van de edelmetaalhandelaar en depothouders belemmeren", et cetera.
Kortom, heel wat scenario's die de edelmetaalprijzen kunnen doen ontploffen, kunnen evenzeer voor overmacht en niet nahouden van contractuele verplichtingen zorgen.
Wil je dan je investering ergens in een douane-depot hebben?
3) In plaats van BTW zijn er andere kosten
En dan is er nog een derde belangrijke punt. Ja, je bespaart initieel misschien wel de BTW uit maar er wordt weinig gesproken over de andere kosten die daarmee gepaard gaan.
Uiteindelijk zal je misschien wel op BTW besparen maar je zal veel andere kosten hebben die de fiscale winst deels of soms geheel tenietdoen.
In de eerste plaats is er de premie bij aan- en verkoop van zilver. Bij aankoop betaalt u momenteel, en afhankelijk van platform, makkelijk 8 à 10% boven de spotprijs van fysiek zilver.
In het verleden heb ik gezien dat handelaars de premies tot 25 à 30% boven op de zilverprijs plaatsten. U bespaart dan in theorie wel 21% BTW uit, maar geeft het weer weg aan premies boven op de echte zilverwaarde.
Dat is uiteraard te vermijden!
Bij verkopen wordt opnieuw een marge aangerekend door de handelaar.
Argentor spreekt momenteel van 2% marge die u bij verkoop verliest. Maar ook die marge is onderhevig aan fluctueringen.
Daarbovenop, de opslag kost 1% op jaarbasis, dus voor een investering van 100.000 euro betaalt u jaarlijks 1.000 euro aan opslag, wat nog altijd bijna 10 keer meer is dan de kost van een grote bankkluis.
Voelt u nattigheid, of zijn er politieke en economische omwentelingen waardoor u het zilver wilt laten uitleveren?
Dan kan dat, maar dan zijn transportkosten van toepassing (afhankelijk per casus) en dan moet u alsnog BTW betalen op uw gehele investering.
En aangezien de zilverprijs tegen dan een pak hoger kan liggen, zal u in absolute termen veel meer BTW betalen dan indien u hiervoor had gekozen van bij het begin... !
Dus die handelaars profiteren enorm van de onwetendheid van de beleggers.
Ze profiteren eigenlijk van het feit dat mensen kost wat kost een beetje willen besparen op BTW, maar daardoor gaan ze aan de andere kant weer meer verborgen kosten betalen.
Het is vaak een grote vestzak-broekzakoperatie!
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact