Gebruiker
Malaise bij Umicore! Voorspeld in Analyse vanaf december 2022 placeholder

Malaise bij Umicore

De CEO is deze week plots vertrokken en de onzekerheid omtrent hun batterijproductie neemt toe. 

Vorige week nam de Belgische staat een belang in het materialenbedrijf. 

De Belgische overheid die een belang neemt in je bedrijf ? Het is eerder een teken van een bedrijf in nood dan een teken van sterkte.

De aandelenkoers van Umicore daalt intussen onder 20 euro. 

Ik schrijf niet zoveel over Belgische aandelen want er zijn zoveel opportuniteiten elders in de wereld (het succes van Euronav wisten we tot nu toe wel goed te bespelen). 

Maar over Umicore was ik in het verleden klaar en duidelijk (zie Analyse publicatie nr. 1835). 

In december 2022 schreef ik toen dat "Umicore's RISE-2030 strategie zou uitmonden in COLLAPSE 2023-2024."

Ik voorspelde destijds tegelijkertijd een crash van de rhodium- en palladiumprijzen. 

Rhodium noteerde toen nog aan 14.000 dollar per ounce en palladium aan 1.800 dollar. Beide metalen zijn intussen respectievelijk 65% en 45% dieper gedaald en dat weegt op de kasstromen en winsten bij de recyclagetak van Umicore.


Hierbij een gedeeltelijke publicatie die ik schreef in 2O22 over Umicore's aankomende problemen in temperore non suspecto:

"Het management van Umicore heeft een "RISE-strategie" uitgestippeld om tegen 2030 te behalen. 

Positief, duurzaam, ‘sustainability champion', circulair en andere grote termen om marktleider te worden in de recyclage van batterijen. 

Umicore streeft naar een transformatie van hun circulaire materialen business met nieuwe batterijrecyclagefabrieken voor het terugwinnen van metalen zoals lithium, nikkel en kobalt.

Dit zal op termijn een belangrijke business worden door de elektrificatie van het wagenpark.

Echter, deze strategie gaat gepaard met een periode van hoge investeringen (nieuwe fabrieken in EU en VS) terwijl een belangrijk winstgevend business-segment onder druk komt. 

De business groep Recycling, nog steeds goed voor 44% van de Ebit bij Umicore, staat onder druk door de lagere edelmetaalprijzen. 

Deze unit behaalde recordresultaten in 2021 toen dankzij de prijsexplosie van rhodium en palladium. 

In de eerste helft van 2022 presteerden deze edelmetalen nog sterk. Palladium ging naar een nieuwe recordkoers bij de uitbraak van de Oekraïense oorlog maar staat intussen 50% lager. De daling van de rhodiumprijs zal hoogstwaarschijnlijk uitmonden in een diepe, zware crash tot 5.000$ per ounce of lager. 

67% van de uitstaande schulden van Umicore zijn uitgegeven op ten hoogste één jaar. Kortlopende schulden die telkens worden doorgerold

Zoals zoveel bedrijven gewoon zijn geworden in tijden van lage rente. 

Dat doorrollen van de schulden zal op veel bedrijven beginnen wegen indien centrale banken niet als de bliksem de rentes verlagen. 

Umicore schakelt qua investeringen een paar versnellingen hoger. Tussen 2015 en 2021, in tijden van lage rente, werd 2,5 miljard euro geïnvesteerd. 

Voor de periode 2022-2026 staan 5 miljard euro aan investeringen begroot voor expansies in Europa, VS, China en Korea. 

Umicore plant dit deels te financieren door de toekomstige kasstromen uit de bedrijfstakken van Recyclage en Katalysatoren.

Ik ga ervan uit dat de recessie en dalende rhodium- en palladiumprijzen dit plan stevig onder druk zullen zetten. 

De overmoed aan hoge investeringen kan Umicore zuur opbreken door de hoge rente. Ik blijf aan de zijlijn kijken hoe Umicore's RISE-2030 strategie kan uitmonden in COLLAPSE 2023-24.

Andere analisten erkennen dat Umicore bovengemiddeld is blootgesteld aan de energieprijzen. 

De hoge investeringskosten zullen tot het midden van het decennium niet ontsnappen aan kosteninflatie

De evolutie van de batterijendivisie is deels onvoorspelbaar en zorgt pas in het tweede helft van dit decennium voor aanzienlijke kasstromen. 

En op kortere termijn dreigt een daling van de winsten onder invloed van de koersdalingen in palladium en rhodium." (uit: Analyse nr. 1835, december 2022)


Bron Grafiek Umicore: Google

De Belgische staat had twee maanden geleden beter een belang genomen in Euronav. Toen het gros van de beleggers uit Euronav stapten bij het verplichte overnamebod en ze niet geloofden in de diversificatiestrategie van de Belgische rederij. 

Intussen scheert het aandeel van Euronav opnieuw hoge toppen en worden superdividenden gepland.


met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden