Lezersvragen over diverse beleggingsopties | Analyse
Gebruiker
Lezersvragen over diverse beleggingsopties placeholder Premium

In dit artikel laten we ons licht schijnen op enkele lezersvragen die recentelijk werden gesteld over verschillende beleggingsonderwerpen. De lezersvragen behandelen onder andere de recente transacties in aandelenposities van de modelportefeuille.

Beleggingsopties in rhodium en de nieuwe Belgische vennootschapsfiscaliteit & gevolgen voor beleggers komen ook aan bod.

We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te behandelen, vaak worden vragen ook rechtstreeks of tussen de lijnen in de nieuwsbrieven besproken. Helaas is het echter onmogelijk om steeds alle vragen persoonlijk te beantwoorden.

Hebt u zelf een beleggingsvraag als abonnee van Analyse? Stel ze dan met vermelding van uw gebruikersnaam via: vraag (at) analyse.be

Voor administratieve vragen kunt u in eerste instantie steeds terecht op onze pagina "Veelgestelde Vragen".

Of contacteer ons voor administratieve vragen via het e-mailadres: info (at) analyse.be

Hieronder volgen enkele lezersvragen over uiteenlopende beleggingsonderwerpen.

Deze vragen en opmerkingen, gecombineerd met onze antwoorden, kunnen nuttig zijn voor alle lezers.

 

{njaccess 9}{loadposition lidmaatschap}{/njaccess}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19 HIDE} {loadposition lidmaatschap-analyse} {/payplans}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19}

Beste Jeroen, Roland,

Wij hebben uw koopadvies Kirkland Lake Gold 700 à 16,88 CAD gelezen en gaan dit uitvoeren. Het is spijtig dat we dit maar op een zaterdagmorgen hebben kunnen lezen en we dit aldus maar maandag kunnen uitvoeren.
Ik heb een belangrijke vraag ivm de verkoop van 3000 stuks Hochschild Mining. Wij zouden willen vernemen of dit uit voorzichtigheid geadviseerd wordt ofwel om 100.000 euro cash te kunnen aanhouden.
Indien dit laatste de uitsluitende reden is dienen wij dit in onze portefeuille niet te doen tenzij natuurlijk u minder geloofd in het stijgingspercentage van dit aandeel.
Dank u om hier duidelijkheid over te willen geven.

Met vriendelijke groeten,
Een abonnee

 

Beste Jan,

We konden het hernieuwde koopadvies van Kirkland Lake niet eerder uitsturen want het is ten gevolge van resultaten die pas donderdagmiddag werden vrijgegeven. Zelf hebben we ook enige tijd nodig om dit te analyseren. We hadden het koopadvies ook pas maandag kunnen geven, maar nu heeft iedereen de tijd om hier tijdens het weekend rustig over na te denken en te herlezen.

De verkoop van Hochschild is enerzijds uit voorzichtigheid maar ook omdat we elders meer stijgingspotentieel zien (nl dus bij Kirkland Lake Gold en eerder ook al Minas Buenaventura).

Indien uw positie in Hochschild Mining groter is dan in Kirkland Lake Gold zouden we toch aanraden om (al dan niet in verschillende schijven en op verschillende tijdstippen) Hochschild af te bouwen en in Kirkland Lake de positie te verhogen.

mvg,

Jeroen Vandamme

 

 

Hallo Jeroen,

De gedeeltelijke switch die je maakt van Hochschild naar Kirkland betekent dat je waarschijnlijk veel meer potentieel ziet in Kirkland dan in Hochschild.

Hoe schat je de verdere toekomst van Hochschild Mining in ?

Vriendelijke groeten.

Een Analyse lezer

 

Beste,

De verkoop van Hochschild Mining is enerzijds uit voorzichtigheid maar inderdaad ook omdat we elders meer stijgingspotentieel zien: dus bij Kirkland Lake Gold en eerder ook al Minas Buenaventura.

Bij beleggen is het niet alleen van belang om te kijken naar de rendementen uit het verleden, maar uiteraard ook naar het toekomstpotentieel.

Eén van de gevaren voor beleggers is te lang blijven vasthangen aan aandelen waarmee mooie rendementen en successen in het verleden werden behaald. Dit is echter geen garantie voor succes in de toekomst.

Hochschild doet het als edelmetaalbedrijf operationeel gezien nog steeds goed, maar de aandelenkoers staat onder druk zoals bij vele andere goudmijnen door de zwakke goudprijs. Hochschild Mining boekte goede productiecijfers tijdens het derde kwartaal, maar het is niet te vergelijken met Kirkland Lake Gold die de productiedoelstellingen dit jaar al drie maal verhoogde.

In deze moeilijke omgeving voor goudbedrijven maakt Kirkland Lake Gold het verschil door hun ontdekkingen en productie bij Fosterville en de investering in Novo Resources.

Minas Buenaventura maakt het verschil door te profiteren van de koper-en zinkprijzen die het beter doen dan goud & zilver.

Op lange termijn blijven we positief voor Hochschild, ook al verlaagden we onze investeringen, we hebben nog steeds een aanzienlijke positie in dit aandeel.

Maar Kirkland en Buenaventura lijken echter meer potentieel te bieden op korte termijn, deze twee aandelen bewezen de voorbije maanden goed stand te houden bij een dalende goudprijs.

Daarmee is het niet zeker dat de goudprijs nog lang zwak zal blijven, maar een goudaandeel dat goed standhoudt bij een dalende goudprijs, zoals Kirkland Lake Gold, wijst op sterkte.

groeten,

Jeroen Vandamme

 

Nieuwe Belgische vennootschapsfiscaliteit vanaf 2018

 

Dag Jeroen,

We beleggen via onze vennootschap.
Ik vraag me af of de nieuwe meerwaardebelasting op aandelen in een vennootschap ons noodzaakt om de beleggingsstrategie
aan te passen. We volgen hoofdzakelijk de analyse portefeuille maar in verhouding meer de aandelen omwille van fiscaal voordeel tov fysiek.
Weet jij of die maatregel ingaat vanaf 2018 ? Desgevallend zijn we de pineut voor alle aankopen sedert 1 januari 2017. Maar dit is nog het minste. Belasting betalen op winst en verliezen niet in mindering kunnen brengen ...
Diversifieren wordt dus risicovoller, hoe meer bedrijven, hoe meer kans dat er verliezers tussen zitten.

Uiteraard zullen we alle aandelen met winst moeten verkopen voor 1/1/2018 (?) om meerwaardebelasting te vermijden.
Deze met verlies kan ik houden. Zou andersom moeten zijn.

Neem we het zekere voor het onzekere of wachten we nog even af en hopen op een eindejaarshausse ? Mijn gevoel zegt het laatste. Graag jouw mening.
Kopen we dan onmiddellijk alle aandelen terug of enkel de koopwaardige ? Plooien we beter meer naar fysiek ?

Een abonnee

 

Beste abonnee,

Het is inderdaad zo dat het vanaf 2018 voor Belgische vennootschappen NIET meer interessant is om in aandelen te beleggen. Het is aan te raden om vanaf volgend jaar via vennootschappen enkel nog in fysiek edelmetaal te beleggen.

Voor aandelenbeleggingen werk je vanaf volgend jaar best op persoonlijke naam. Voor privé-personen geldt er voorlopig geen meerwaardebelasting op aandelen (enkel een effectentaks).

Vanwege die wijzigende vennootschapsfiscaliteit is het inderdaad aan te raden om aandelenposities die door de vennootschap werden aangekocht en op winst staan vòòr het einde van het jaar te verkopen. Deze posities koop je dan best terug als privé-persoon.

Komt er een eindejaarshausse voor edelmetalen en gerelateerde aandelen? Dat weten we niet. Persoonlijk neig ik eerder naar de mogelijkheid dat het eindelijk nog eens wél kan gebeuren. Mijn vader betwijfelt het. We zullen moeten zien.

Iedereen zijn beleggingsportefeuille en beleggingshorizon is anders, binnen onze AnalysePortefeuille zijn momenteel de meest koopwaardige aandelen: Kirkland Lake Gold en Compania Minas Buenaventura.

Ik zou in uw fiscale oefening echter niet enkel de koopwaardige aandelen terugkopen, maar ook porties in de aandelen met grote posities in de AnalysePortefeuille zoals Hochschild MIning, Alexco Resources, Ballard Power en recent aangekochte aandelen zoals Novo Resources en GoldMoney Inc.

De fiscale oefening mag zeker niet resulteren in het feit dat je enkel de ‘losers’ overhoudt en alle winnaars uit handen hebt gegeven!

De fiscale oefening die je moet doen, biedt echter de kans voor de herbalancering en het afbouwen van bijvoorbeeld Hochschild ten voordele van Kirkland Lake en/of Buenaventura, afhankelijk van uw persoonlijke wegingen.

Bovendien, en misschien nog het allerbelangrijkste, zeg je ook dat je om fiscale redenen in het verleden meer aandelen verkoos dan fysiek edelmetaal. Het blijft echter interessant om nog de posities in fysiek edelmetaal, goud, maar zeker ook zilver, platina én rhodium te verhogen (dit kan ook in de vennootschap waar het bovendien wél fiscaal interessant is).

mvg,

Jeroen

 

Fysieke rhodiumpositie in de AnalysePortefeuille

 

Hallo,

Ik vroeg me af waarom u de huidige koers van Rhodium inclusief Btw weergeeft. Dat u de investering inclusief Btw neemt lijkt me logisch, maar ook de huidige koers?
Bij verkoop zal u normaal gezien de Btw toch niet recupereren?

Zoals u trouwens ook in uw laatste Analyse weergeeft.

Alvast dank voor meer toelichting.

Een Analyse lezer

 

Hallo Christophe,

Het is een uitzondering. Als je een vennootschap hebt kan je de btw recupereren. Dan zouden we van de investering de btw moeten aftrekken. Nogal wat abonnees kopen met een vennootschap. Particulier kan je de btw niet aftrekken maar misschien wel deels recupereren mocht je aan een andere particulier verkopen. Verkoop je aan een handelaar dan kan je die niet recupereren.

De prijs aan dewelke we rhodium waarderen is de prijs wanneer je die nu zou kopen. Het zal normaliter niet worden verkocht tenzij aan een veelvoud van de huidige prijs. Naarmate de prijs verder stijgt zullen we een correctie doorvoeren. Mochten we rhodium onmiddellijk ex-btw waarderen dan is het rendement op slag - 18,6 %
en dat is toch wel overdreven bescheiden.

mvg,

Roland Vandamme

 

 

Dag Roland,

Ik overweeg om nog Rhodium bij te kopen.

Ik heb gemerkt dat dit bij Goud999 vrij van btw kan. Het metaal wordt in een btw vrije zone in Duitsland bewaard en je krijgt een certificaat met serienummers. Er wordt een bewaarkost van 0,25% per kwartaal aangerekend.

Wat denk je hiervan? Is dit te vertrouwen? Is Goud999 te vertrouwen?

Alvast Bedankt voor uw reactie,

Een abonnee

 

Beste,

Je kan inderdaad rhodium of platina vrij van BTW kopen als het in het buitenland in een douane depot gestockeerd wordt.

Aangezien we rhodium en platina als lange termijn beleggingen zien, zijn we hier geen voorstander van.

Je krijgt wel een certificaat, een eigendomsbewijs, maar het metaal blijft buiten jouw bezit.

In een doemscenario waarbij overheden edelmetaal willen confisceren zullen de douanedepots als het eerste leeggehaald worden. Dan sta je daar met je certificaat.

Het is niet een kwestie van vertrouwen te hebben in Goud999, ik heb gewoon geen vertrouwen in overheden en de geschiedenis heeft bewezen dat dergelijke confiscaties gebeuren vòòr je kan handelen.

Dus waarom proberen wat digits te besparen op je bankrekening om enkel eigenaar te zijn maar geen bezitter van het metaal?

Wij betalen liever wat meer om rhodium écht in ons bezit te hebben.

Als korte termijn belegging is een platina-ETF wel interessant, zoals die van ZKB. Er is ook de rhodium-ETF van Deutsche Bank die recent in de AnalysePortefeuille werd aangekocht. (Hierop is geen btw van toepassing, maar wel enkele beurstaksen).

 

Met vriendelijke groeten,

Jeroen & Roland Vandamme

 

 

{/payplans}

 

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden