Het belang van beleggen in grondstoffen in oorlogstijden | Analyse
Gebruiker
Het belang van beleggen in grondstoffen in oorlogstijden placeholder
  • apr. 08, 2022
  • Jeroen Vandamme

Europa heeft zijn vijfde sanctiepakket uitgevaardigd tegenover Rusland.

Op Twitter schreef ik half grappend, half serieus dat Europa bij het twaalfde sanctiepakket niet meer in oorlog zal zijn met Rusland. Op dat moment zullen Europese landen onderling vechten voor de schaarse grondstoffen die ons nog resten.

Er komt een Europees embargo op belangrijke grondstoffen zoals steenkool. Ook meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland worden geweerd (maar had Rusland niet zelf al gezegd geen meststoffen nog te exporteren naar 'onvriendelijke landen' ?)

Het Europees Parlement keurde deze week ook een resolutie goed om zo snel mogelijk een embargo op Russische olie en gas uit te vaardigen.

Tophandelaars in olie waarschuwen voor toenemende energietekorten.

Groen lachende politici, die met hun klimaatpolitiek verantwoordelijk zijn voor de energieafhankelijkheid van Europa, laten geen kans onbenut om de bevolking nog even te betuttelen. Het nieuwste briljante voorstel: dikke trui aan en het kookvuur inruilen voor de microgolf!

Ga daar mee naar de oorlog...

Het evolueert helemaal in de foute richting. De escalatie van economische én militaire dreigementen neemt langs beide kanten toe.

Alle oorlogsvoering is gebaseerd op misleiding, is de eeuwenoude stelling van Sun Tzu. Hou daar dus goed rekening mee, bij de bombardementen van informatie die binnenstromen via de reguliere media.

Deze woensdag maakte de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, dat de Verenigde Staten gelijkaardige sancties zou uitvaardigen indien China een invasie zou plannen van Taiwan.

Het grenst aan de absurditeit. Westerse politici zijn tegenwoordig zo eerlijk in hun beweringen. Westerse landen zijn bereid tot economische zelfmoord.

Wat een verschil met diezelfde Janet Yellen, de 'onafhankelijke' centrale bankier die nu politicus is geworden en die enkele jaren terug nog stellig beweerde dat er nooit meer een grote financiële crisis zou zijn na 2008 en hoge inflatie nooit een probleem zou worden..

Dus de westerse wereld wil nu ook China afdreigen. Na het uitsluiten van Rusland, de belangrijkste producent van de meeste grondstoffen, is men nu ook bereid tot het uitsluiten van China, de wereldproducent in afgewerkte goederen.

Een embargo op China? Dat lijkt een perfect idee om de Europese en Amerikaanse economieën finaal compleet te ontregelen.

Het dreigement van Yellen zal bedoeld zijn om China te ontraden om militaire acties te ondernemen. Maar hebben de westerse dreigementen en sancties al Rusland ingehouden?

De dreigementen en sancties hebben het tegenovergestelde effect. Ze zullen ervoor zorgen dat China zich nog meer zal voorbereiden op westerse sancties. China zal grondstoffen hamsteren, iets waar ze zich al jaren op aan het voorbereiden zijn. China zal zich in de wereldhandel nog meer diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar, rekening houdende met toekomstige bevriezingen van hun valutareserves zoals met Rusland gebeurde.

De westerse dreigementen gericht aan China zullen de alliantie tussen de grootmacht en Rusland enkel versterken. Andere opkomende landen zoals India kijken naar de economische oorlogsvoering met argusogen en zullen ook niet op hun gat blijven zitten.

Landen zullen wereldwijd hun grondstoffenvoorraden drastisch verhogen terwijl handelsroutes compleet ontregeld zijn door oorlog en sancties.

De grondstoffencrisis dreigt nu al veel ernstiger te worden dan in de jaren 1970. Beleggers die niet in grondstoffen investeren, zien hun koopkracht en rendementen de laatste maanden stevig onderuit gaan.

In de beleggingsnieuwsbrief "Analyse" waarschuw ik al jaren dat de massale geldcreatie van de centrale banken tot hoge inflatie en verschillende inflatiegolven zal leiden.

Beleggen in grondstoffen en edelmetalen is essentieel om je vermogen te beschermen in tijden van hoge inflatie.

China en Rusland zijn de grootste kopers van goud. Zij weten hoe de wereld zal evolueren. Maar beide landen zijn niet enkel de grootste investeerders in edelmetalen. China is al jaren de grootste goudproducent ter wereld. En weet je wat? Volgens recente schattingen gaat China voorbijgestoken worden als grootste goudproducent in 2026 door... Rusland.

De goudprijs evolueert naar een cruciaal moment om stevig uit te breken na een consolidatieperiode van zomaar eventjes 11 jaar !

De goudmarkt zal net zoals in het verleden profiteren van de huidige en toekomstige inflatoire golven. 

                                                                                 
Eenmaal de inflatiegraad boven 3% gaat kent de goudprijs historisch hoge jaarlijkse rendementen van gemiddeld 15%.
De AnalysePortefeuille is optimaal gepositioneerd om in te spelen op een aanhoudende hausse van de goudprijs. Met tips en posities in fysieke edelmetalen, maar ook in de meest kwalitatieve goudproducenten en goudexploratiebedrijven.
In februari kregen onze lezers een lijstje van 3 favoriete goudproducenten. 
Deze drie goudaandelen zijn intussen al naar fors hogere koersen gestegen. Ze noteren zelfs hoger dan begin maart toen de goudprijs aan 2075$ noteerde. Dit toont de relatieve sterkte van deze geselecteerde aandelen aan!
Sinds de selectie van deze topaandelen werd meegegeven in de Analyse publicatie nr. 1811 (midden februari), presteerden de aandelen als volgt:
Goudaandeel 1: +40,7%Goudaandeel 2: +22,8%

Goudaandeel 3: +45,0%


"Ok, wauw, maar zijn de aandelen niet al teveel gestegen dan?", hoor ik sommige beleggers al denken.

Ik probeer mijn persoonlijk enthousiasme ook te temperen, maar hebt u er enig idee van hoe deze topgoudaandelen zouden kunnen presteren indien de goudprijs effectief sterk opwaarts uitbreekt?

Hoe je het draait of keert, de goudprijs noteert nu amper aan 1930$. Dat is het niveau van vòòr de Russische invasie in Oekraïne. De markt onderschat voorlopig nog het potentieel van de toekomstige vraag naar goud en de effecten van hoge inflatie.

De Analyse publicaties focusten de voorbije weken naast de edelmetaalsector uitvoerig op beleggingsposities in meststoffen, royalties, hernieuwbare energie en de scheepvaartsector. 

Allemaal sectoren die aan het profiteren zijn van de jarenlange onderinvesteringen in grondstoffen. Een trend die 180 graden zal draaien want overheden zullen door de geopolitieke situatie verplicht worden énorm te investeren in grondstoffen.

Als belegger ben je daar best op voorbereid om inflatie te slim af te zijn.

Voor lezers die nog niet geabonneerd zijn: neem nu een abonnement op Analyse vooraleer de prijzen omhoog gaan. 

Ook wij moeten prijzen aanpassen door de hoge inflatie die op deze pagina's een jaar geleden voorspeld werd!


Met vriendelijke groeten,
Jeroen Vandamme

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden