Gebruiker
Hebben sommige landen een plan B wanneer de eurozone uiteenvalt? placeholder

Geachte heer Vandamme,

Ik verneem dat Duitsland en waarschijnlijk meerdere landen (zoals bijvoorbeeld Nederland) zich aan het voorbereiden zijn om de Deutsche Mark of een vorm van marken terug in te voeren.

In welke mate kan dat als serieus genomen worden?

Verder zou de Zwitserse Frank eventueel via aandelen het enige zijn waar op middellange termijn nog enig vertrouwen kan in gelegd worden (want een spaarrekening kost geld in Zwitserland, via negatieve rente, en om een rekening te hebben in Zwitserland zou het startbedrag hoog zijn).

Wat is haalbaar of waarheid?

Een Analyse lezer

 

Beste,

De Nederlandse politicus Jeroen Dijsselbloem heeft achteraf toegegeven dat Nederland in het heetst van de situatie in 2012 als plan B een terugkeer naar de gulden had. Daar werd toen met geen woord over gerept.

Ik veronderstel dat het plan B nooit in de vuilbak werd gegooid en hoe het met Duitsland zit, wist Dijsselbloem niet te zeggen.

De Zwitserse Frank is een schim van zijn verleden, maar allicht nog beter dan de euro. Merkel zei onlangs dat de euro voor Duitsland te goedkoop stond, maar Griekenland en Italië zullen daar wel anders over denken. Of denkt Merkel aan een Duitse euro als plan B ?

Conclusie: goud is nog altijd het beste geld, hoe je het ook draait of keert.

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden