Gebruiker
Geografische arbitrage in inflatoire tijden placeholder
  • feb. 05, 2022
  • Jeroen Vandamme

Geografische arbitrage is een interessant concept. Het is een concept zo oud als de mensheid. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de 'survival of the fittest'. 

Beter aanpassingsgedrag, waaronder ook vluchtgedrag, kunnen soms de overlevingskansen vergroten en ervoor zorgen dat een organisme the fittest is.

De mens die het best weet in te schatten naar welke nieuwe locatie hij/zij moet verplaatsen waar het beter leven zal zijn.

De geschiedenis is gebouwd op migratie en geografische arbitrage. Romeinen die al een tijd voor de val van het Rijk de stad voor het platteland ruilden. De Ieren die tijdens hongersnood hun eiland verruilden, onder andere richting het Amerikaanse continent. Joden die totalitaire staten ontvluchtten, Italiaanse migranten die rond 1900 de armoede op het vooral zuidelijke platteland ontvlucht hebben, Japanners die het gebied rond Fukushima verlieten na de kernramp. De lijst is eindeloos.

Geografische arbitrage is simpel in theorie: je verhuist naar een nieuwe verblijfplaats waar het beter vertoeven is. Je laat de oude situatie die minder goed is geworden achter je.

In de FIRE beweging is geografische arbitrage een populair concept. Het model en de beweging is populair onder millennials. De FIRE lifestylebeweging staat voor: "Financial Independence, Retire Early". Het doel is zo snel mogelijk na de studies financiële onafhankelijkheid te verwerven en vervroegd met pensioen te gaan.

Moderne geografische arbitrage houdt meer in dan gewoon verhuizen. Bij moderne geo-arbitrage verdien je geld op één plek, terwijl je het op een andere plaatst uitgeeft, het liefst in landen waar de prijzen van goederen goedkoper zijn.

Moderne geografische arbitrage, dankzij de alomvattendheid van het internet en de mogelijkheden van thuiswerk, biedt een waaier aan opties.

Geografische arbitrage is in feite ook wat gepensioneerde Benidorm Bastards doen. Een pensioen opstrijken in landen zoals België of Groot-Brittannië, een pensioen dat bovendien geïndexeerd is aan de inflatie, en een deel van of het volledige jaar de pensioenuitkering uitgeven in landen waar het leven goedkoper is, zoals bijvoorbeeld Spanje of Thailand. En bovendien heb je er een pak relaxte zonuren gratis bij.

Vanwege de wereldwijde inflatoire impulsen en de toename van telewerk op afstand zal geografische arbitrage een trend blijven.

Bekijk eens de recente inflatiecijfers in Europa. Er zijn enorm grote verschillen tussen de landen.

                                                                                 
(Bron grafiek: NOS, Eurostat)
Alleen al het verschil tussen bijvoorbeeld buurlanden België en Frankrijk (voor de jaarlijkse inflatie in januari 2022).

De inflatie in België: +7,6%

De inflatie in Frankrijk: +2,9%

De Belgische inflatie is dus ruim 2,5 keer zo hoog dan in Frankrijk! Een deel van het verschil is natuurlijk te wijten aan de bevriezing van de energieprijzen in Frankrijk. Omdat president Macron zijn herverkiezingen in de maand april wil redden.

Maar er zijn ook enorme verschillen tussen andere Europese landen:

Estland: +12% (jaarlijkse inflatie in december 2021)
Portugal: +2,8%

Dat stemt tot nadenken.

De inflatie zal niet zomaar verdwijnen. Wat economische experts en politici de komende maanden ook zullen beweren. Hoe ze de publieke opinie ook zullen bewerken en misleiden.

Integendeel, er is een dynamiek gaan waarbij de ene inflatiegolf de andere zal opvolgen.

De groei van de inflatie zal afzwakken. En dàt zal tijdelijk zijn. De groei van de inflatie zal tijdelijk afzwakken. De inflatie zal echter permanent blijven.

En na deze inflatieschok zullen er nieuwe inflatiegolven komen die zich zullen samenstellen en accumuleren. Zoals rente zich vroeger accumuleerde toen het spaarboekje nog rente gaf. Herinner je dat nog ?

Hoe ga jij omgaan met deze divergenties in inflatie?

Hoe ga je ervan profiteren?

Want er zijn wel degelijk mogelijkheden, opportuniteiten.

Zoals wanneer je een loon of een pensioen hebt dat geïndexeerd is in België of Nederland (met hoge inflatie), en je gaat voor een deel van het jaar dat geld uitgeven in een land met lagere inflatie, lage energiekosten én een klimaat waar je niet van september tot juni de centrale verwarming moet aanzetten.


Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

Carcassonne, Frankrijk

Carcassonne, Frankrijk

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden