FondsenAnalyse n° 8: Nieuwe gouden kernpositie | Analyse
Gebruiker
FondsenAnalyse n° 8: Nieuwe gouden kernpositie placeholder
  • jan. 29, 2016
  • Jeroen Vandamme

De achtste editie van FondsenAnalyse is uit.

FondsenAnalyse houdt vast aan het advies voor de betere gemengde fondsen die elk hun specifieke strategie hebben om een toekomstige financiële crisis te overleven (belangrijke cashposities, defensieve aandelen, goudposities, etc.), in combinatie met enkele tegendraadse beleggingsideeën in de edelmetaalsector. Een cashpositie blijft essentieel om in te spelen op toekomstige opportuniteiten in de fondsensector.

Dit was al een paar maanden onze beleggingsstrategie en dat werd in de vorige FondsenAnalyse nog eens herhaald. Intussen is na nieuwjaar een beurscorrectie met de deur in huis gevallen en we kunnen niet zeggen dat dit ons verrast heeft. FondsenAnalyse had hier toch wel op geanticipeerd en de fondsen gemeden die nu het meest getroffen worden door de beursdalingen. Verliezen zoveel als mogelijk vermijden is het begin van beleggingssucces op lange termijn.

Zelfs vele gemengde en flexibele fondsen zijn niet immuun voor de beurscorrectie, dat beseffen we maar al te goed, maar in onze beperkte selectie van vier gemengde fondsen selecteerden we toch twee fondsen die de beursdaling goed ontlopen hebben. Dit beperkt het gemiddelde verlies van onze selectie op slechts 2,5% terwijl de meeste gemengde fondsen toch vaak al bijna 5% verlies optekenen. Veel beleggers zijn nu verrast dat bepaalde defensieve fondsen ook met dergelijke verliezen noteren, maar we zijn ervan overtuigd dat beleggers nog meer verrassingen zullen ervaren.

20160126 Gemengde fondsen Prestaties YTD Wazig

Om in te spelen op de malaise op de financiële markten voegen we een nieuwe kernpositie toe aan onze selectie. Een closed-end fonds dat met 10% korting noteert ten opzichte van zijn netto-investeringswaarde. Wij verwachten dat de "discount" de komende jaren in een premie evolueert. Het beleggingsfonds is bovendien ook interessant vanuit fiscaal standpunt: geen meerwaardebelasting, geen speculatietaks en slechts een beurstaks van 0,27%.

In deze editie wordt ook de opvolging gestart van een beleggingsthema dat de economie en de bedrijfswereld de komende decennia compleet zal hertekenen. 

We bespreken opnieuw enkele tegendraadse beleggingsthema's, zoals: Is het interessant om nu in goedkope olie of energiebedrijven te beleggen? En hoe?

En hoe kan je een spaarplan in fondsen best invullen? En wat moet je doen als je bank enkel zijn eigen huisfondsen adviseert? We leggen enkele opties en alternatieven uit.

De achtste editie van het beleggingsmagazine FondsenAnalyse is voor abonnees reeds online te vinden in het Ledenmenu. Begin volgende week vindt u deze editie ook in uw postbus.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden