Gebruiker
Extreem lage voorraden in industriële metalen placeholder
  • sep. 23, 2022
  • Jeroen Vandamme

Extreem lage voorraden in industriële metalen

Energie en gas zijn nu al wekenlang 'talk of the town'.

Europese gasprijzen zijn de laatste twee weken teruggevallen, weliswaar van extreem hoge niveau's. De Europese gasvoorraden zijn bij aanvang van de herfst immers meer gevuld dan andere jaren. 10% meer gevuld dan het mediaanpunt van de voorbije vijf jaar.

Waar zijn de voorraden historisch laag? In basismetalen, metalen nodig voor de industrie. De zinkvoorraad: 40% onder de historische mediaan. Aluminium: -50%. Kopervoorraad: 60% lagere voorraden. Nikkel: -70%.

Bron grafiek: Goldman Sachs


Er komt een recessie, dus de vraag naar basismetalen neemt af. Maar hoe lang zal die recessie duren? Hoe lang zal het duren vooraleer overheden massale geldsteun geven aan bedrijven en particulieren om de economie aan te zwengelen en de vraag omhoog te duwen?

Het Verenigd Koninkrijk stelde vandaag een economisch groeiplan voor met de grootste belastingverlaging sinds de jaren 1970 (ter waarde van 45 miljard pond). Er wordt ook gefocust op het versnellen van infrastructuurplannen voor wegen, treinverbindingen, energie-infrastructuur.

Zullen de voorraden tijdens de recessie terug opgebouwd kunnen worden? Of zullen landen en bedrijven profiteren van de lage metaalprijzen om de metalen zo snel mogelijk op te kopen?

De elektrificatie van het wagenpark wordt door overheden keihard gepusht. Tegelijkertijd wordt er te weinig geïnvesteerd in grondstoffenprojecten die de nodige metalen (zoals koper en nikkel) zullen leveren voor deze transitie. Die investeringen zouden nu al massaal aan het werk moeten zijn. Je bouwt namelijk geen koper- of nikkelmijn in twee à drie jaar.

De investeringen in industriële grondstoffen vallen stil, tegelijkertijd zijn de voorraden laag. Net hetzelfde wat er enkele jaren geleden gebeurde in olie en gas. Op een bepaald moment zal dit resulteren in een crisis van basismetalen.

Meer informatie in Analyse 1824 waar dit onderwerp al werd behandeld en ik kom er zeker nog op terug in komende Analyse edities.


Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden