Gebruiker
Energietransitie draait uit op fiasco placeholder
  • jun. 21, 2022
  • Jeroen Vandamme

Westerse overheden hebben zich totaal onrealistisch voorbereid op de energietransitie. Dit resulteert in het huidige fiasco dat zich aan het ontvouwen is.

Zowel Duitsland als Nederland hebben de voorbije dagen besloten om steenkoolcentrales te heropenen of de productie te verhogen om de afbouw van Russisch aardgas te compenseren. Terwijl nucleaire centrales gesloten worden en de import van gas steeds problematischer verloopt.

De nieuwe maatregelen doen de Duitse afhankelijkheid van steenkool voor de opwekking van elektriciteit met maximaal een derde toenemen.

Het klimaatbeleid wou nochtans tegen 2030 steenkool geleidelijk uitfaseren, omdat steenkool veel schadelijker is voor het klimaat dan aardgas.

Alles moet nu echter wijken om Oekraïne te helpen. Het moreel kompas, ja toch ?

Maar waar haalde Duitsland zijn steenkool vandaan vòòr de stillegging van de koolcentrales?

In 2019 kwam 45% van de Europese import van steenkool uit... Rusland !

Bron: Duitse steenkoolimportcijfers in 2019: DW.com

Duitsland gaat toch geen Russisch aardgas inruilen voor Russische steenkool ?

Gelukkig is het zo absurd niet. Nog niet.

De Europese overheden hebben in één van de eerste sanctiepakketten besloten om ook van Russische steenkool onafhankelijk te worden, zelfs al tegen eind 2022.

De vereniging van Duitse steenkoolimporteurs zei toen dat de import van kolen in enkele maanden tijd vervangen kon worden. Landen als de VS, Colombia, Zuid-Afrika en Australië werden genoemd om het gat te vullen dat vrijkomt na het embargo op Russische steenkool.

Dat was enkele maanden terug. Deze week besluit de Australische overheid dat de export van steenkool aan banden gelegd moet worden...

Bron: Ft.com


Is het de wet van Murphy of pure realpolitiek? In tijden van crisis en inflatie denkt elk land in de eerste plaats aan zijn eigen belangen. Grondstoffennationalisme verscherpt de inflatoire crisis.

Australië is namelijk 's werelds tweede grootste exporteur van steenkool, maar ervaart nu zelf een tekort aan steenkool.

In die mate zelfs dat het land de voorbije weken getroffen werd door een ongeziene energiecrisis. In de stad Sydney adviseerde de overheid aan de burgers om tussen 18u en 20u zo weinig mogelijk elektrische toestellen te gebruiken om blackouts en stroomstoringen te vermijden.

In Australië is het nu winter, met relatief gezien uitzonderlijke koude temperaturen in sommige Australische staten, en misschien is de Australische energiecrisis een voorbode van wat Europese steden binnen enkele maanden te wachten staat.

In elk geval, het verre Australië en de zo duurzame verschepingen van steenkool van de andere kant van de wereld (o, ironie) lijken voor Europa de komende maanden weg te vallen.

Australië was vòòr de Oekraïense oorlog de derde grootste exporteur van steenkool naar Europa. Wat als zowel Russische als Australische steenkool wegvallen ?

Een toenemende vraag vanuit de Europese Unie (die probeert onafhankelijk te worden van Russische steenkool in combinatie met het heropenen van oude koolcentrales) zal de wereldwijde steenkoolprijzen ondersteunen.

Hogere steenkoolprijzen kunnen verder resulteren in hogere elektriciteitsrekeningen.

Maar vrees niet, volgens onze beleidsmakers loopt alles volgens plan.


Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden