Gebruiker
De formidabele goudmijnhausse: hoe kan je nog nieuwe posities innemen? placeholder Premium

Iedereen staat er naar te kijken, maar wie is nog mee?

Er is heel wat aan het bewegen in de goudmijnsector, het is allesbehalve komkommertijd en verschillende bedrijfsresultaten en overnamegeruchten maken ons nog positiever op verschillende aandelen.

Hieronder volgen enkele interessante lezersvragen. Deze zijn ook zeer nuttig voor andere lezers en we vullen ze aan met een uitgebreide opvolging van eerder besproken aandelen.

Beste Analyse Team,

De goud- en zilvermijnen weten de laatste tijd van geen ophouden. We zien dat allemaal graag gebeuren, maar kan je nog nieuwe posities innemen? Ik ben al heel blij met de evolutie van de Analyse-aandelen, maar aarzel toch om daar nog in bij te kopen. Ik loop er ook niet graag achteraan.

In Analyse 1640 van 17 mei jongstleden heb je het nog uitvoerig gehad over A... , F... en ook over K... Mines. Ook deze 3 aandelen zijn sindsdien heel wat duurder geworden.

Zijn deze ondanks de stijging toch een eerste aankoop waardig?

Anderzijds houdt de portefeuille nog een aanzienlijke positie cash aan? Verwachten jullie nog uitgelezen koopkansen later in het jaar?

Ik ben in ieder geval erg tevreden over de tips en de analyses van de verschillende bedrijven.

Abonnee P.G.

De essentie is dus: Kan je nog nieuwe beleggingsposities innemen na deze formidabele goudmijnhausse?

Antwoord: Jazeker, maar selectief zijn in de aandelenselectie blijft zeer belangrijk.

In ons antwoord bespreken we nog enkele koopwaardige aandelen die de markt opnieuw positief zullen verrassen.

{njaccess 9}{loadposition lidmaatschap}{/njaccess}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19 HIDE} {loadposition lidmaatschap-analyse} {/payplans}{payplans plan_id=8,10,11,13,14,16,17,19}

Beste abonnee,

We vonden goudmijnaandelen waanzinnig ondergewaardeerd begin dit jaar, maar dat het zo snel en zo hard is gegaan, verbaasd ook ons toch een beetje. Goudmijnaandelen verbazen nu eenmaal altijd, in positieve of negatieve zin.

Daarom dat verschillende aandelen op basis van waarderingen werden verkocht (Barrick, McEwen) en vooral ook vele anderen noodgedwongen werden verkocht omwille van overnames (Lake Shore, Claude, ...)

De meeste andere aandelen in de modelportefeuille hebben nu een tijd een Houden-advies. Bijkopen na deze formidabele rally is uiteraard moeilijk.

Met 50% in fysieke edelmetalen en 30% in mijnaandelen blijven we wel héél zwaar gepositioneerd in de sector. We verwachten een hausse van een enkele jaren, met uiteraard enkele tussentijdse correcties. In dit opzicht is de cashpositie ook niet fenomenaal.

We wachten op een eventuele correctie om te kijken of er koopkansen komen. Iedereen wacht uiteraard op die correctie.

De zomerperiode kan wel nog iets brengen want het is voor edelmetalen altijd een woelige periode.

De 3 genoemde aandelen (Abitibi Royalties, Falco Resources, Klondex Mines) kwamen nog niet in AnalysePortefeuille (heb ze wel persoonlijk) en zijn allen ook fors gestegen. Die aandelen werden besproken voor lezers die naast de geselecteerde aandelen voor de AnalysePortefeuille, hun eigen portefeuille nog verder wilden diversifiëren.

Abitibi en Klondex zou ik momenteel niet (bij)kopen na de forse stijging. Falco biedt wel nog een kans aan de huidige koers. Op lange termijn blijven het 3 uitstekende aandelen.

Met Wesdome Gold Mines werd vorige week wel nog een laatste nieuwe in de AnalysePortefeuille gebracht.

Update van 28 juli 2016 over enkele goudmijnaandelen.

De lezersvraag en bespreking van hierboven dateert van 14 juli en intussen zijn de goudmarkten weer geëvolueerd.

k geef dus een update want we ontvingen nog enkele gelijkaardige vragen én er zijn ook enkele interessante bedrijfsresultaten en nieuwigheden te melden.

Allereerst nog een verduidelijking: De analyses die eerder gemaakt werden over Abitibi, Falco en Klondex waren overduidelijk positief. We krijgen vragen waarom ze niet in de modelportefeuille kwamen, maar het is nu eenmaal zo dat niet élk aandeel waarover we positief zijn per se in de AnalysePortefeuille moet komen. 

Deze aandelen werden in de eerste plaats besproken voor lezers die hun eigen portefeuille nog met enkele andere goede aandelen wilden diversifiëren. Elke lezer bepaalt voor zichzelf of dit zinvol is. Het advies over deze aandelen was wel dermate positief dat we deze aandelen opnamen in andere persoonlijke beleggingsportefeuilles naast de AnalysePortefeuille (onder de noemer: "we put our money where our mouth is"). Het is bovendien zo dat deze aandelen potentiële kanshebbers zijn om in de AnalysePortefeuille te komen. Om het in voetbaltermen te zeggen: het zijn bankzitters, maar wel bankzitters à la Dries Mertens. Ze kunnen verdomd scoren!

We proberen steeds zo duidelijk mogelijk te communiceren of we positief of negatief zijn over bepaalde aandelen. Hopelijk schept bovenstaande nog wat meer duidelijkheid waarom deze aandelen niet in de AnalysePortefeuille beland zijn, maar dat we toch positieve adviezen gebracht hebben.

Dit gezegd zijnde, geef ik nog een update van de goudmijnmarkten. Sinds 14 juli hebben de goudmijnindexen effectief een (lichte) correctie gekend. Het blijft aftasten en afhankelijk van de goudprijs en de centrale banken of deze correctie alweer ten einde is. Maar voor enkele individuele aandelen zijn er toch duidelijke opportuniteiten (specifiek Wesdome Gold Mines, maar ook Falco en Klondex).

Om eerst nog even terug te komen op de aandelen buiten de modelportefeuille.

Abitibi Royalties stoomde door richting 10 Canadese dollar. Dit is overduidelijk het best presterende goudmijnroyaltybedrijf en het wacht nog een mooie toekomst. Ik nam persoonlijk de investering eruit rond 7,6 CAD, maar de rest van de winsten blijven doorlopen. Een echte uitgelezen koopopportuniteit is de huidige correctie van het aandeel niet, het aandeel houdt zich fenomenaal sterk na zo'n hausse. Het blijft een redelijk illiquide aandeel en je weet nooit dat het eens tijdelijk lager schiet. Bodemvissers kregen de laatste maanden wel geen enkele kans.

20160727 Abitibi YTD

Klondex Mines leek midden juli even niet koopwaardig na een forse stijging, maar uitzonderlijk bedrijfsnieuws verandert de zaken. Het aandeel Klondex was begin juli fors beginnen stijgen en zéér positieve bedrijfsresultaten (recordproductie) zorgden voor een bevestiging. Eergisteren, 25 juli, kwam er nog meer opmerkelijk nieuws. 

Klondex voert een grote kapitaalverhoging door. Ruim 114 miljoen Can$ wordt opgehaald (met merkelijk gemak opgehaald voor een bedrijf van 800 miljoen CAD). De kapitaalverhoging aan een koers van 5 CAD is licht verwaterend, maar niet van het geniepige soort als bijvoorbeeld bij Great Panther en consoorten waarbij het geld vooral in de zakken van het management verdwijnt en weinig of geen groei wordt gecreëerd. 

Het kapitaal wordt door Klondex gebruikt om een nieuwe en ongeziene overname te doen van 2 goudmijnen in Nevada met bijhorende activa. In de huidige omstandigheden is het eten of opgegeten worden als goudmijnbedrijf. En Klondex kiest voorlopig voor de eerste optie.

20160727 Klondex YTD

Het aandeel reageerde goed op dit nieuws en koerste gisteren ook weer flink hoger. De continue groei van dit bedrijf rechtvaardigt de stijgende koerstrend. Van dit bedrijf kunnen we de komende maanden en jaren nog meer positieve verrassingen verwachten. Tenslotte heeft Klondex al twee producerende mijnen, komende kwartaal wordt besloten of een derde in productie gaat en nu hebben ze nog eens 2 mijnen bijgekocht.

Schrijf maar op: Klondex wordt een grote, ik kan niet negatief zijn over dit aandeel.

Falco Resources blijft in mijn ogen koopwaardig, ook al is het al zo fors gestegen sinds het eerste advies ergens rond 45 cent. Falco noteert nu rond 1,00 CAD. Het is een goudmijnbedrijf dat nog niet produceert, een goedkoop goud-in-de-grond verhaal (ruim 4 miljoen ounces), maar sterk management kan dit binnen 2 jaar wel in productie brengen. 

Opmerkelijk is dat Falco één van de weinige junior-goudmijnen is die dit jaar nog géén kapitaalverhoging deed (en dus ook geen aandelenverwatering). Dit is zonder meer positief.

20160725 Falco 1Y

Op de grafiek zie je dat Falco even pauzeert na de forse rally. De volumes zijn sterk gedaald, maar het aandeel blijft stabiel rond 1,00 CAD. Een nieuwe stroomstoot kan het aandeel weer hoger duwen. Ik vind het persoonlijk nog koopwaardig en heb zelfs bijgetankt. Dit is een weinig gekend, maar zeer beloftevol goudproject.

Als we dan even kijken naar de AnalysePortefeuille -en dat zal iedereen ook merken in zijn eigen portefeuille- , er zijn vele aandelen die formidabele prijsstijgingen neerzetten!! In de eerste plaats onze monsterpositie in Hochschild. Maar ook aandelen die we recentelijk wat minder belicht hebben, knallen hoger na goede resultaten (Buenaventura en Premier bijvoorbeeld).

Wesdome Gold Mines is onze nieuwste aanwinst. (Zie dit laatste artikel van 6 juli.)

Het is nog niet te laat om (bij) te kopen, maar de tijd dringt nu echt wel. Er is opmerkelijk nieuws uit het Wesdome-kamp dat onze verwachtingen met betrekking tot een overnamebod bevestigt.

Wesdome stelde gisteren een nieuwe CEO aan en dat is niemand minder dan Duncan Middlemiss geworden. Geen onbekende voor attente Analyse lezers. Middlemiss was de CEO van St. Andrews Goldfields (herlees Analyse nr. 1619) en enkele weken nadat we St. Andrews in de AnalysePortefeuille opnamen, kwam er een overnamebod van Kirkland Lake Gold. Middlemiss heeft na de overname van Kirkland blijkbaar enkele maanden mogen tuinieren en wordt nu aangesteld bij Wesdome. Wat denk je dat de bedoeling is? Een "encore": voor de tweede keer in een jaar tijd een bedrijf verkopen aan Kirkland Lake.

Bij wie werkte Duncan Middlemiss trouwens voordat hij CEO werd van St. Andrews Goldfields? Voor Kirkland Lake Gold !

Duncan is een Kirkland-adept en achter de schermen wordt nu alles klaargestoomd voor een overnamebod. Nu Wesdome aandelen kopen is dus een uitgelezen kans om later goedkoop Kirkland aandelen te hebben.

20160727 Wesdome YTD

Dat is het zowat, meer én uitgebreide besprekingen en analyses volgen in de volgende nieuwsbrieven of op de website. Nog één uitsmijter:

Hou ook Ivanhoe Mines maar in het oog. De vreemde eend in de bijt in onze modelportefeuille. 3 Afrikaanse mega-projecten in koper, zink en platina. De platinaprijs stijgt tegenwoordig nog harder dan goud en ook de zinkprijs heeft dit jaar een fantastisch resultaat neergezet. Ivanhoe lijkt klaar om hiervan te profiteren en technisch uit te breken.

20160727 Ivanhoe YTD

Op de 4-jaars grafiek is de technische weerstand op lange termijn goed te zien (koersgrafiek sinds IPO). 

Het ziet er naar uit dat de technische weerstand perfect rond de huidige tradingniveau's zit (zie horizontale weerstandslijn. Deze weerstand bevindt zich tussen 1,20 en 1,40 CAD. Het aandeel lijkt deze weerstand nu te doorboren.

20160728 Ivanhoe 4Y

Voor meer fundamentele besprekingen van Ivanhoe Mines kan je Analyse edities 1541, 1545, 1548, 1555 en 1603 herlezen. Deze edities werden toegevoegd in het archief van het Ledenmenu.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

{/payplans}

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden