Gebruiker
Bitcoin goes BONKERS ! placeholder
  • nov. 16, 2018
  • Jeroen Vandamme

Een jaar geleden was bijna elke belegger gebiologeerd door de crypto's. Van tieners op de speelplaats tot rusthuisbewoners voor de iPad.

Dit is een stuk uit de Analyse nieuwsbrief van december 2017, enkele dagen voor de ultieme koerspiek in Bitcoin.

U denkt: "Geef mij liever de recente info. Deze is een jaar oud!" Think again. Mijd de waan van de dag en die 10 tweets per nanoseconde.

Deze argumenten zijn nog steeds relevant één jaar later, nu de koers van Bitcoin 75% gedaald is, vele andere crypto's 90% of meer crashten en er de zoveelste afsplitsing dreigt in de crypto wereld (ditmaal bij Bitcoin Cash). 

 

Bitcoin goes BONKERS! 

Nooit eerder gezien. En ik heb al wat gezien. In het voorjaar werd 1 Bitcoin plots duurder dan goud. 1.300 dollar min of meer. Dat op zich was mij al een eye popping event. 15 keer de prijs van goud is het intussen. En dat op 9 maanden tijd. WTF ? Mijn ogen zijn intussen wel gekalmeerd, mijn verstand heeft er meer last van.

Bitcoin verlaat het exponentiële traject om volledig verticaal te gaan. Voorspellingen van 100.000 en 1 miljoen dollar per btc zijn er al langer, maar de voorspellers trekken de tijdshorizon naar zich toe. Het is blijkbaar voor subiet.

Er is geen enkele prijs die je erop kunt plakken en verdedigen als fair value. Litecoin’s Charlie Lee dacht dat 50.000 $ per Bitcoin het zo ongeveer was omdat de cryptomunt toen 10 % zou vertegenwoordigen van de wereldgoudvoorraad. Maar die heeft de mensheid 5.000 jaar bijeengespaard en Bitcoin is nog geen 10 jaar bezig.

Ook de vergelijking met de tulpenmanie loopt mank langs allen kanten want dat was een loeiende lokale heidebrand rond het 17de eeuwse Amsterdam en dit hier is mondiaal. In theorie kunnen 7,6 miljard mensen zich op het concept gooien.

De Crypto community trekt zijn neus op voor de tulpenanalogie. Blockchain zal de wereld ingrijpend veranderen. This is huge man, this is HUGE !

Maar dan nog. Zelfs al wordt blockchain even belangrijk als het Internet Protocol, de waardebepaling van bitcoin is niet exact hetzelfde. Trouwens als blockchain even belangrijk wordt als IP wordt het gratis net zoals informatie gratis is.

De reden waarom wij als Analyse betaald worden en geld kunnen vragen ligt enkel en alleen in het feit dat wij die informatie interpreteren en voor de lezer bruikbaar kunnen maken voor het maken van een beleggingsbeslissing. Er valt van alles gratis te lezen op het internet, maar het is een kakofonie van jewelste.

Nu vanuit onze kant bekeken. Wat maakt voor ons een lezer van 10 jaar zoveel waardevoller dan een lezer van 1 maand? En dit is niet bedoeld om jonge abonnees te bruskeren. Een jonge abonnee zal deze Analyse nieuwsbrief lezen en zeggen: ‘Dit is goed of dit is minder’ en hij zal het vergelijken met wat hij zonet heeft gelezen op internet free of charge. Een trouwe abonnee van 10 jaar heeft intussen dieptezicht, heeft ruim de tijd gehad om zijn beleggingen in goede en minder goede jaren tegenover elkaar af te wegen en vooral te toetsen aan wat hij opgestoken heeft in de jungle van het internet. Free of charge.

Inzamelacties voor crypto pioniers

Maar terug naar da Bitcoin. Kan je af gaan op zij die erin belegden vanaf het eerste uur? Allicht niet op die kerel die twee pizza’s bestelde voor 10.000 bitcoin. Misschien moet je luisteren naar diegenen die vandaag in Bitcoin belegd zijn. Maar naar wie? Er is participatie van mensen met hersenen, mensen met geroosterde hersenen als John McAfee, en participatie van low IQ celebrity bimbos. Zelfs categorie 3 lijkt vandaag verstandig.

Terug naar de early adopters. Het is verbazend dat iemand als Andreas Antonopoulos die al jaren de wereld rond reist om de leer van crypto en bitcoin te verkondigen en zo begeesterend en overtuigend kan spreken, intussen geen miljardair is en zelfs geen miljonair. Hij was er al van overtuigd toen Bitcoin nog te krijgen was voor digits na de komma. De bitcoin community heeft onlangs voor hem een inzamelactie gelanceerd voor bewezen diensten. Maar Antonopoulos is verre van alleen. Van Dr Adam Back die zelfs een stuk van de code samen met Satoshi heeft ontwikkeld wordt gezegd dat hij bij het begin twijfelde of de vogel wel zou vliegen en maar in stapte rond de 1.000 US$. Als dat zo is dan was dat wel behoorlijk laat.

Talrijk zijn zij die hun bitcoins achteloos weg gooiden op hun afgedankte harde schijf toen de handelswaarde nog een habbekrats was, hun private sleutel kwijt speelden, paswoorden vergaten, hun bitcoins lieten inpikken door hackers van ongereguleerde exchanges, uitgestopt werden met stop losses tijdens flash crashes of gewoon panikeerden tijdens de vele adembenemende koersvallen. Daaruit is wellicht de kreet HODL ! HODL ! geboren omdat het telkens weer goed kwam voor hen die zorgden voor een goede beveiliging en een ijzersterke wil om ze te houden.

Maar goed, wat ik mij af vraag is: hoeveel btc kopers zijn echte gelovigen in het concept en hoeveel kopen er enkel en alleen voor de prijsstijging? Wat is het percentage joy riders ? Daar zijn geen statistieken van, maar die hoeven er ook niet te zijn. Dat percentage ligt gewoon zeer hoog. Bijkomend moet je beseffen dat ook de true believers maar één leven hebben en wel eens kunnen denken aan een mooi huis, een mooie auto - misschien wel een lambo hé ? - en de netto instroom moet dat allemaal opvangen. Die netto instroom is er. De synchronisatie van interesse in de hele wereld is natuurlijk een enorme stuwende kracht.

Het concept van Bitcoin heeft zijn merites en zijn zwakheden. De decentralisatie en het los trekken van een centraal orgaan als een centrale bank of een overheid die beslist over hoeveel geld er zal gedrukt worden, die decentralisatie is een kerneigenschap. Bitcoin is trouwens van de grond gekomen sinds de banken- en schuldencrisis van 2008. Die eigenschap heeft goud ook, maar bitcoin haalt het van goud op het vlak van elektronische transferten. Het gaat moeiteloos over de grenzen heen. Blijft de deelbaarheid en het plafond van uitgifte. Btc is sowieso makkelijker deelbaar tot 1 satoshi zoveel digits na de komma, terwijl je goud fysiek moet gaan spligen, wat technisch te doen is vermits goud immens pletbaar is. Puntenvoordeel voor Bitcoin. Blijft de totale hoeveelheid om waardevermindering tegen te gaan. Wereldgoudvoorraad stijgt met minder dan 2 % per jaar. Bitcoin zit aan 15 miljoen stuks en het plafond is 21 miljoen. Ingebakken in de code.

Hard forking maakt crypto valuta corrupt.

Maar wacht ! We gingen 2017 in met 1 Bitcoin. Sinds 1 augustus zijn er al 3 soorten Bitcoin. Daarvoor moet ik uitleggen wat hard forking is. Als je dat te gecompliceerd lijkt, dan is het omdat het zo is en daarmee krijgt goud al onmiddellijk een enorm puntenvoordeel want goud is simpel. In goud geen hard forking toch niet in de jongste 5.000 jaar. Er is niets tegen soft forking want code evolueert en wordt beter en als je bitcoins of crypto op je papieren of elektronische portefeuille hebt, kan je ook binnen vele jaren terug in klikken op de blockchain.

Maar met hard forking gaan de wegen uiteen en begint men met een nieuwe code. Ik zal het proberen kort te houden. Op 1 augustus ontstond Bitcoin Cash en nog niet zolang geleden Bitcoin Gold. Dus nu heb je 3 Bitcoins. Dan is de limiet niet 21 miljoen stuks maar 63 miljoen stuks. En straks komt er nog een. Dat wordt dan 84 miljoen stuks. Nergens een garantie dat het hierbij stopt.

De Bitcoin community doet of zijn neus bloedt en geeft er zelfs een positieve draai aan : ‘Je moet het zo niet bekijken, je moet het zien als een dividend van Bitcoin...’ No way José ! Als een onderneming een dividend geeft, koop je met het dividend kerstcadeautjes en het geld verdwijnt in de economie. Het aantal aandelen van het bedrijf neemt niet toe. Goud heeft de jongste 5.000 jaar nog nooit een dividend gegeven.

De Bitcoin community heeft er geen moeite mee, want de markt slikt het als koek. In plaats van narigheid te voelen, juicht men de hard forking toe. En dat heeft maar 1 reden. Hebzucht. Kassa, kassa. BTC haalde al 18.000 US$ nà de spin off’s van Bitcoin cash en Bitcoin gold en die twee haalden al een koers van respectievelijk > 2.000 US$ en > 460 US$. Met andere woorden: Bitcoin heeft al 20.460 US$ aangetikt.

Laten we niet rond de pot draaien: hard forking maakt het zeer belangrijke element van gelimiteerde hoeveelheid meteen corrupt. Bovendien is er altijd de mogelijkheid dat een van de spin off’s zich plots ontpopt als de ‘ware bitcoin’, alle ontwikkelaars en miners naar zich toe trekt en voor complete verwarring zorgt.

Eén grote grap

Een ander probleem is: er is niet enkel Bitcoin. Er zijn intussen meer dan 1.300 verschillende cryptocurrencies, komende van ... nul natuurlijk.

Sommige ervan - zoals Litecoin - hebben vergelijkbare kwaliteiten en in sommige aspecten kan je ze zelfs beter noemen. Maar het is zo goed als zeker dat van die 1.300 er binnen afzienbare tijd 1.200 naar nul gaan. De meesten zijn me too affaires die hun wagonnetje willen koppelen aan bitcoin en sommigen zijn gewoon frauduleus of bedoeld als farce.

Een daarvan is Dogecoin. Ik hoorde zijn uitvinder een jaar geleden zelf zeggen dat hij Dogecoin gelanceerd had als een cynische grap om de draak te steken met de cryptomunten maar dat de grap hen is ontgaan. Denk je dat speculanten zeiden :’WTF, we zijn bedrogen. Dumpen die handel ’ Het is net omgekeerd. Ze beschouwen die bekentenis eerder als het ongepast gedrag van een party pooper. Vandaag is Dogecoin nummer 40 in de lijst van 1.339 met een kapitalisatie van maar liefst 229 miljoen dollar. Can’t make this shit up.

Dus daar heb je het. Niet enkel splitst Bitcoin zich regelmatig, de koning van de crypto munten krijgt steeds meer te maken met competitie. Op een bepaald moment was er zelfs sprake dat Ethereum de grootste ging worden ‘The flippening’. Het gebeurde niet, maar hoe moet een zelfs up to date burger voeling houden met een geldsysteem dat exponentieel ingewikkelder wordt ?

Dikwijls heb je het voordeel van de first mover. First out of the gate. Dat zou Bitcoin moeten zijn. Al heb je ook het voordeel van de late mover. Niet de slaper van dienst, maar diegene die alles nauwgezet gade slaat vanop veilige afstand en kijkt hoe de verkenners van het eerste uur fouten maken en zakken leergeld betalen. Die late mover slaat dan toe in een crisis, in een chaos.

De ene zeepbel verwijt de andere dat hij zwart ziet.

Overheden kunnen later met hun eigen crypto munt voor de dag komen en de statenloze van het eerste uur zelfs vogelvrij verklaren. Die zouden al meteen corrupt zijn vanwege centralistische trekjes, maar in een situatie van chaos kunnen ze die wel van de grond krijgen. Venezuela is daar al gezet met een crypto munt. De Petro. Zogezegd gedekt door de petroleumvoorraden van het land. Een grap die nogal triest is voor de noodlijdende Venezolanen. De dekking is nogal vrijblijvend. Inwisselbaarheid is de vereiste. En hoe zal Commie Maduro dat doen ? Zelfs al mocht hij het willen. Het is al genoeg dat de overheid iets aanraakt en het valt al meteen in duigen.

"Bitcoin is geen zeepbel, het is de speld", las ik onlangs. Van een Bitcoin gelovige uiteraard. Goed gevonden. Het is natuurlijk qua prijsevolutie wel een zeepbel. Alles wat exponentieel gaat en zeker op zo’n korte tijd kwalificeert automatisch als zeepbel. Maakt niks uit waarover het gaat. Maar dat neemt niet weg dat de boutade goed gevonden is. De interesse naar bitcoin is gegroeid door diepe verontwaardiging over het centraal gestuurd drukken van fiat geld dat alleen maar de ‘banksters’ ten goede kwam. En dus is het de speld voor die andere zeepbel. Een veel belangrijker zeepbel die door het bitcoin geweld uit beeld is geraakt maar wel grote gevolgen voor de wereldeconomie kan hebben als hij ploft.

Het is de zeepbel waar centrale banken rechtstreeks voor verantwoordelijk zijn. Door de ultra lage rente maar vooral door het waanzinnig opkopen van trillions aan schuldpapier hebben ze de vrije markt vermoord. Er is geen prijsontdekking meer in de markt. Alles wat je ziet is fake. Europese junk bonds van bedrijven die een hoger rendement geven dan Amerikaanse staatsobligaties ? Obligaties van Griekenland die bijna op het niveau noteren van die van Duitsland ? Is dat een markt ?

Nepmarkten

De belangrijkste functie van de markt is prijsontdekking. Miljoenen mensen die vrij hun mening kunnen geven over wat iets waard is. Als je daaraan prutst komt er vuiligheid van. Als centrale banken zeggen : ‘Voor ons maakt het niks uit dat Griekenland zijn schulden niet kan of wil betalen, wij kopen ze toch allemaal op zodat de prijs gelijk is aan de schulden van de Duitse staat die altijd sober heeft geleefd’ dan is het gevolg daarvan dat een belegger niet eens meer hoeft na te denken, nicht raisonieren aber durch marchieren, en dat risico niet meer bestaat.

Denk niet dat het enkel domme spaarders of kleine beleggers zijn die daar in tuinen. De pensioenfondsen zijn nog de ergste. Wat die doen is hallucinant. Ze zitten met hun portefeuilles bomvol obligaties die nauwelijks enig rendement geven en op de afgeleide markten verkopen ze voortdurend volatiliteit om toch maar enig rendement op te rapen.

Wanneer die zeepbel ploft zal dat wel grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie en voor het financieel welzijn van de baby boomers.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Jeroen Vandamme

 

Wenst u nog een andere Crypto-analyse te lezen? Klik dan hier.

Intussen zijn we bijna een jaar verder. Het rendement van onze modelportefeuille staat voor 2018 op +5% terwijl de meeste algemene financiële markten én de cryptomarkten dieprood kleuren. Het rendement van de portefeuille bedraagt +82% sinds 2016 en ruim 1000% rendement sinds opstart in 1999.

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden