Analyse 1812: Waagstuk Oekraïne | Analyse
Gebruiker
Analyse 1812: Waagstuk Oekraïne placeholder Premium
  • feb. 23, 2022
  • Jeroen Vandamme

Alsof Europa nog geen last genoeg heeft van een energiecrisis. Vanwege twee pro-Russische republieken in Oekraïne riskeert de EU gasprijzen die langdurig hoog kunnen blijven. 


Hiermee treft de EU de eigen bevolking en de eigen economie. Talloze consumenten en bedrijven kwamen vorig jaar reeds in de problemen door de piek in de aardgas- en elektriciteitsprijzen. 


Is dit het wel waard? 


Rusland waarschuwt dat de gasprijzen kunnen stijgen tot 2.000 euro per 1000 kubieke meter gas. 

In deze Analyse publicatie bekijken we de zaken eens vanuit een niet-westers perspectief. 

En wat zijn de implicaties van het Oekraïns-Russische conflict voor de financiële markten? Een focus op de grondstoffenmarkten, waar de implicaties het grootst zijn.

Analyse editie nummer 1812 is te lezen in het Ledenmenu. Net als 244 andere publicaties.

Na het schrijven van deze publicatie bekeek ik een presentatie van de Amerikaanse professor internationale politiek John Mearsheimer (Universiteit van Chicago). In een presentatie die dateert van september 2015 legt hij haarfijn uit waarom niet de acties van Rusland maar net de acties van de westerse landen leiden tot het conflict in Oekraïne. Mearsheimer voorspelde eigenlijk toen al wat er nu gebeurt.  De reactie van Rusland is een logische reactie van een land dat zich bedreigd voelt in zijn nationale veiligheidsbelangen. De westerse landen zullen dit conflict nooit linken aan hun eigen falend beleid, want "we hadden enkel goede bedoelingen." "The road to hell is paved with good intentions", gaat het gezegde.

Het is een zeer interessante presentatie, zeker met wat we zes jaar later weten (presentatie duurt 45 minuten zonder Q&A). Mearsheimer stelt zeer interessante zaken zoals over het antwoord van het Westen op de Oekraïense crisis in 2014 (minuut 32). Eerst waren westerse leiders verbaasd over de sterke Russische reactie (annexatie Krim). Het Westen reageerde met "doubling down", blijven volharden om Oekraïne in hun invloedsfeer te krijgen en om Rusland steeds harder te straffen. "Playing a losing hand": Europa staat zwak (vooral inzake energie-afhankelijkheid). Oekraïne is van vitaal strategisch belang voor Rusland en Rusland heeft hier veel potentiële economische en sociale pijn voor over, omgekeerd is dit niet het geval voor de VS en Europa. Tenslotte, Westers succes kan gevaarlijk zijn: Wil je Poetin's Rusland doen verliezen en in een hoek duwen dan wordt het gevaarlijk met een land dat zoveel kernwapens bezit en deze force de frappe ziet als laatste uitweg. Er valt dus weinig te winnen voor de westerse landen en toch volharden ze in de boosheid. Mearsheimer ziet maar één oplossing: het Westen moet Oekraïne loslaten en erkennen als een neutrale bufferstaat tussen Navo-landen en Rusland. Een visie die je vandaag niet vaak zal horen tussen de Westerse propaganda.

Wat zijn de implicaties voor Oekraïne, stelt professor Mearsheimer? Oekraïne zal gebroken worden indien het Westen niet van strategie wijzigt. Het Westen moedigt Oekraïne aan om het spel hard te spelen tegen Rusland, zonder enig compromis. Als ze dit doen, zal hun land economisch en militair geruïneerd worden, en politiek mogelijk gesplitst worden in verschillende onderdelen.



                    ...                           

               Why is Ukraine the West's fault ?            

            
Presentation in 2015 by Professor in Political Science John Mearsheimer, University of Chicago.
                            https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4                        


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden