Openbaar overnamebod op Euronav | Analyse
Gebruiker
Openbaar overnamebod op Euronav placeholder

De Belgische scheepvaartgroep Euronav was vorig jaar verwikkeld in een overnamestrijd. 

Die strijd werd gewonnen door CMB en de Belgische familie Saverys die de controle verwierf over de meerderheid van de aandelen in Euronav.

Hierdoor werd CMB verplicht een overnamebod te lanceren. 

Dit bod loopt nog tot vrijdag 15 maart. 

De biedprijs, die CMB wil betalen voor Euronav aandelen, bedraagt 17,86 USD per aandeel in contanten. (dat wil zeggen 18,43 USD per aandeel met vermindering van 0,57 USD dividend per aandeel.)

Dat is bijna gelijk aan de huidige koers van het Euronav aandeel op de beurs van New York. 

In de Analyse editie nr. 1866 van 19 januari jongstleden had ik reeds geschreven: "Ik hou mijn positie in Euronav aandelen nog bij en zal niet ingaan op het overnamebod van CMB."

Volgens de familie Saverys is het de bedoeling dat Euronav op de beurs blijft noteren. Althans toch op middellange termijn.

De nieuwe CEO, Alexander Saverys, heeft gezegd dat Euronav zal blijven voortbestaan en een belangrijke tak van CMB werd intussen overgenomen. 

Het aandeel van Euronav zal bovendien vanaf maandag 18 maart opgenomen worden in de BEL-20 index. 

Het nieuws kwam zelfs een beetje als verrassing bij de insiders bij Euronav. Het aandeel komt samen met Lotus Bakeries in de Belgische index.

Dit kan wel voor koersvolatiliteit zorgen. Op vrijdag 15 maart loopt het overnamebod af en na het weekend, op maandag, komt het aandeel in de index. En dus moeten sommige beleggingsfondsen en indexen het aandeel opkopen om de nieuwe BEL-20 index te blijven volgen... net terwijl iedereen die wou verkopen zal verkocht hebben door het overnamebod...

Banken en brokers delen mee dat Euronav aandelen op de Belgische beurs kunnen intekenen op het bod. Euronav aandelen op de beurs van New York kunnen ook intekenen op het bod indien zij aangehouden worden door een persoon met Amerikaanse nationaliteit. Een probleem dus voor Belgen die Amerikaanse Euronav aandelen bijhouden en zouden willen intekenen op het bod. Een heel groot probleem is het niet. Op de beurs noteert het Euronav aandeel 17,78 USD en je zou voor 8 cent onder het bod verkopen.

Die complexiteit laat ik aan mij voorbij gaan. Ik wou de Euronav aandelen toch niet aanbieden en zal ze tot nader orde bijhouden. Ik denk niet dat de familie Saverys hier een gekke prijs betaalt voor hun Euronav positie. Er zijn vele argumenten te maken hoe men nog waarde zal bij creëren. 

In eerder verschenen Analyse publicaties, sinds de uitbraak van de Oekraïne oorlog, werd beargumenteerd waarom scheepvaartbedrijven en specifiek olietankers terug in trek zullen komen.

Mijn argumentaties over de rederij Euronav kunt u herlezen in de Analyse nummers 1815, 1816, 1829, 1831, 1832, 1834, 1836, 1842, 1857 en 1866.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden