Duitse huizenprijzen dalen -10% na historische stijging | Analyse
Gebruiker
Duitse huizenprijzen dalen -10% na historische stijging placeholder

De prijzen van bestaande woningen zijn in Duitsland, Europa's grootste vastgoedmarkt, met -11,2% gedaald op jaarbasis. Dit is de sterkste prijsdaling in de data sinds het jaar 2000.

Deze prijsdaling volgt na een historische stijging in vele vastgoedmarkten nu de periode van ultralage rente voorlopig voorbij is.

Vooral de oude, bestaande woningen zijn flink in waarde gedaald, terwijl de prijsdaling bij nieuwe woningen wat minder diep is. Dit is logisch want de bestaande woningen kenden dan ook de sterkste waardestijging in de periode tussen 2010 en de piek begin 2022.


                                                                         (Bron grafiek: Wolfstreet.com)


Dat de huizenprijzen in Duitsland gedaald zijn door de rentestijging sinds midden 2022 is niet helemaal vreemd. Dergelijke evoluties zijn ook te zien in de Verenigde Staten, het VK, Canada, et cetera. 

Belgë blijft natuurlijk een zeer speciale vastgoedmarkt waarin kerktorenmentaliteit en de wereldberoemde baksteen in de Belgische maag een belangrijke rol spelen. Dit behoedt de lokale vastgoedmarkt vaak van correcties. Deze keer ook ?

Dalende ECB-balans en stijgende rente zorgen voor negatieve druk op vastgoed.

Opmerkelijk is dat de stijging van de Duitse huizenprijzen helemaal samenviel met de expansie van de balans van de Europese centrale bank (ECB). Het is dus niet alleen de dalende rente die een belangrijke rol speelde in de gouden jaren voor vastgoed.

De verhoging van de ECB balans gebeurde niet met dezelfde factor als de stijging van de Duitse vastgoedmarkt. De ECB-balans vermenigvuldigde met factor 9 terwijl de huizenprijzen verdubbelden. 

De correlatie is echter duidelijk. Huizenprijzen begonnen sterk te stijgen vanaf 2011 en dat proces loopt heel sterk gelijk toen de ECB via de obligatiemarkt massaal nieuwe euro's in de financiële markten pompte.


                                                                         (Bron grafiek: Wolfstreet.com)


Sinds 2022 is de ECB zijn balans sterk aan het afbouwen terwijl ook de rente verhoogd wordt. Dit allemaal in de strijd tegen inflatie. De inflatie die de ECB zélf gecreëerd heeft. Laten we daar duidelijk over blijven! De ECB is de brandweerman die zijn eigen huis in brand stak.

Door de daling van de ECB-balans én de stijging van de rente is het proces dat de huizenmarkten de lucht injaagde volledig stil gevallen en zelfs radicaal omgekeerd.

Hoe lang gaat de centrale bank zijn balans nog afbouwen en de rente nog hoog houden? De vraag van 1 miljoen of zeg maar 7 biljoen euro. 7.000 miljard euro. Want dat is het bedrag dat op de ECB balans staat.

Indien de huizenprijzen in de grootste economie van de eurozone zouden blijven dalen met -20% à -25% dan zal dit niet zonder negatieve gevolgen zijn voor Europese banken en verzekeraars. Dat de grootste vastgoedmarkt van Europa in de problemen zit, zal met grote kans ook druk zetten op andere vastgoedmarkten in Europa.

Op een bepaald moment zal deze daling dus een halt toegeroepen moeten worden. Dit zal gebeuren via nieuwe steunmaatregelen, een nieuwe monetaire verruiming, een verhoging van de ECB-balans en mogelijk een verlaging van de rente.

Dat zal op zijn beurt dan weer de euro onder druk zetten. Wat positief zal zijn voor edelmetaalbeleggers die zich beschermen tegen een ontwaarding van de euro. Een evolutie om dus goed in de gaten te houden.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden