De grote Eurodump | Analyse
Gebruiker
De grote Eurodump placeholder

Er wordt in financiële media steeds meer verwezen naar dedollarisatie.


Dedollarisatie houdt in dat landen hun transacties in Amerikaanse dollars willen verlagen en hierdoor minder afhankelijk willen worden van de dollar als wereldreservemunt.


Landen zoals China en Rusland spelen hierin een voortrekkersrol binnen de samenwerkingsverbanden van BRICS-landen en opkomende economieën.


Het idee is dat de Amerikaanse dollar sterk zou verzwakken door deze trend van dedollarisatie. Sommige analisten zeggen zelfs graag dat dit zou leiden tot een instorting van de dollar.


Ik heb in de Analyse publicaties de voorbije jaren al vele keren uitgelegd waarom dit hoogstwaarschijnlijk niet tot een instorting van de dollar zal leiden (ten opzichte van de andere fiat-munten) en de Amerikaanse dollar één van de minst slechte munten blijft in de valutawereld.


Ook de laatste maanden ondanks al het slechte nieuws rond het Amerikaanse schuldenplafond, de explosieve stijging van Amerikaanse rentelasten en het gebrek aan interesse van kopers in Amerikaanse staatsobligaties, ondanks dat allemaal blijft de dollar hoog noteren. Ten opzichte van de euro tussen 1,06 en 1,12 EUR/USD.


Wat véél minder media-aandacht geniet, is de realiteit dat er naast de vermeende dedollarisatie een grote Eurodump plaatsvindt. 


Laten we eens kijken naar data die SWIFT verzamelde. SWIFT is de internationale organisatie en communicatiekanaal voor betalingsberichten tussen meer dan 11.000 banken en financiële instellingen. Zij hebben dus een goed zicht op wat er wereldwijd gebeurt aan financiële transacties.


Volgens data van SWIFT is het gebruik van de euro sinds begin dit jaar ingestort en is het gebruik van de Amerikaanse dollar in internationale betalingen net gestegen !


Het aandeel van transacties in euro daalde van 38% in januari tot 23,2% eind augustus, de laatste opname van de data. Het marktaandeel van de euro in internationale transacties is dus gedaald richting 23%. Dat is het laagste niveau in op zijn minst tien jaar. 


Bron grafiek: https://www.bloomberg.com


Het marktaandeel van de euro bedroeg enkele jaren terug nog bijna 40% en kwam nagenoeg overeen met dat van de Amerikaanse dollar. Naast de scherpe daling van de euro valt ook de toename van de dollar in internationale transacties op.


Dedollarisatie? Not so fast ! 


De divergentie tussen de dollar en de euro was de voorbije decennium nooit zo extreem. 


Waarom daalt de euro dan niet nog dieper kan je je afvragen?


Dat is omdat de financiële markten zelden meteen op basis van fundamentele redenen bewegen.


De markt van eurodollars is vooral een markt van financieel afgeleide producten, zoals futures. Traders, handelaars of centrale banken die focussen op andere trends (zoals inflatiecijfers, macro-economie, politiek) kunnen zo tijdelijk de bovenhand hebben en de evolutie van de euro en dollar bepalen.


Maar laat deze data van SWIFT alvast een waarschuwing vormen. De euro is allesbehalve uit de gevarenzone. Het risico op een instorting van de euro blijft in mijn ogen véél groter dan de instorting van de dollar.


Er zijn genoeg andere argumenten om op te noemen: de toenemende zwakte van de Duitse economie die vroeger de Europese sterkhouder was, de opwaartse electorale trend in Europa van nationalistische en EU-kritische partijen, de Europese energie-afhankelijkheid van Amerikaans en Arabisch gas en olie, de Europese vergrijzing, de migratieproblematiek, oorlog aan de grenzen van de EU met Oekraïne, hoge schuldenbergen in vele Europese kernlanden. En zo kan ik nog eventjes doorgaan maar ik zal het vandaag hier bij laten.


Conclusie: de trend van dedollarisatie is allesbehalve te zien in de data van internationale transacties. Er vindt veeleer een vlucht uit de euro plaats. De plotse en scherpe wijziging van marktaandeel in deze kernvaluta wijst erop dat er belangrijke verschuivingen bezig zijn in de valutamarkten. Daar zou de wereldwijd meest gerespecteerde vorm van geld wel eens van kunnen profiteren: Goud ! ... Dat op dit moment voor de elvendertigste keer probeert uit te breken boven 2.000 dollar per ounce.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden