Gebruiker
CEO van Barrick Gold geeft een hint over zijn volgende stap placeholder
  • mrt. 11, 2024
  • Jeroen Vandamme

De CEO van Barrick Gold, Mark Bristow, gaf recent een interview aan Kitco Mining. Barrick Gold is 's werelds tweede grootste goudmijnproducent en ontstond in de jaren 1980.

"We investeren echt in de kwaliteit van onze exploratiegronden en dat is wat waarde toevoegt.", zei hij terwijl hij toevoegde dat Barrick dit jaar 60% van zijn exploratiebudget spendeert aan greenfield projecten (exploratieprojecten in een vroeg stadium).

Bristow zei dat Barrick's meest effectieve groeistrategie is om grote mijnen over te nemen die een lange levensduur hebben. Zo ken ik er wel een paar. Barrick is dus niet geïnteresseerd in het beheren van verschillende kleine mijnen. Barrick Gold is momenteel gefocust op het ontginnen van koper als grondstof. Twee voorbeelden daarvan zijn de ontwikkeling van hun Reko Diq koper-goudproject in Pakistan en de Lumwana kopermijn expansie in Zambia. 

"In mijn ogen bouwen we aan een duurzame, oneindige business bij Barrick", stelde Bristow. 

Ik frons de wenkbrauwen. Duurzaamheid, in Pakistan, meer bepaald Baluchistan ?  Het Baluchistan dat een maand geleden nog getroffen werd door raketten en drones uit Iran? Niets voor mij, dank u. Waarom geen mijnproject tussen Donetsk en Kharkov beginnen, meneer Bristow ? 

Barrick is ook bezig om hun Goldrush goudmijn in Nevada ondergronds uit te breiden. Een véél betere jurisdictie! Ook het Fourmile-project in Nevada is Barrick richting een haalbaarheidsstudie aan het avanceren met een investering van 42 miljoen dollar. 

Barrick's jaardoelen is flexibiliteit in te bouwen in hun ondergrondse mijnen in Nevada, nieuwe grondclaims maken in het Centraal-Afrikaanse koperdistrict, zoeken naar joint-ventures rond Reko Diq in Pakistan en opportuniteiten nagaan in Saoedi-Arabië. 

Behoorlijk exotisch allemaal. 

Barrick's CEO beëindigde het interview door een hint te geven over de volgende stap van het bedrijf. 

" We hebben iets nodig voor het Noord-Amerikaanse team om zich mee bezig te houden en idealiter op korte termijn wordt het meer dan waarschijnlijk iets in Canada."Om duidelijk te zijn, ik ben geen fan van Barrick Gold en heb al jaren geen aandelen van het bedrijf in portefeuille. Ik vind het ook niet de beste keuze nu de goudmarkt een belangrijke doorbraak maakt boven 2.100 USD. 

Er zijn betere, goedkopere goudproducenten met betere winstcijfers en minder exotische landenrisico's.

Nou, Barrick die op zoek gaat naar een overname in Noord-Amerika of specifiek Canada. Daar kan ik me wel iets bij indenken. 

Ik bezit wel wat pure Noord-Amerikaanse en Canadese goudaandelen, waar we de voorbije weken nog in bijkochten met het oog op de huidige uitbraak van de goudprijs.

Eerlijk gezegd hoop ik niet dat één van deze bedrijven wordt overgenomen en opgaat in het grotere en exotischere geheel van Barrick Gold. Maar indien het toch gebeurt en Barrick betaalt een deftige overnamepremie dan zullen we wel ons plan trekken. Zoals altijd.

Anderzijds, enkele weken geleden was er nog sprake van dat Barrick Gold een overname wilde plannen op koperproducent First Quantum Minerals. Misschien moeten deze uitspraken van Barrick's CEO dus ook met een korrel zout worden genomen. 

Wat wel duidelijk is, is dat de overnamegolf tussen de grote goudmijnen nog niet gespeeld is. Met de recente prijsactie in de goudmarkt zal het wel aan hogere waarderingen moeten gebeuren.


Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden