Eind vorig jaar knalde de goudprijs naar een nieuwe recordkoers maar het bleef opmerkelijk stil in de media over goudbeleggingen.
Zeer stil. Financiële media waren in de ban van de hype rond artificiële intelligentie, crypto en het waanzinnige nettorendement van de staatsbon (2,81%. Vergeet de komma niet te lezen!).
In Analyse nr. 1862 van december 2023 schreef ik daarover:
"De voorbije week heb ik de mainstream media wat aandachtiger gevolgd. Om te kijken wat er gezegd zou worden over goud die een nieuwe recordprijs neerzette. Het was echter opvallend stil. Bijna geen enkele krant sprak erover of het was slechts een klein artikel waard. De Wall Street Journal bracht een artikel om te stellen dat de goudprijsstijging, eenmaal gecorrigeerd voor inflatie, niet zoveel voorstelde. Allemaal goede signalen dat dit slechts het begin is van een nieuwe cyclus. Het begint altijd in de schaduw, nooit in de schijnwerpers. De interesse en vragen van media en beleggers zullen terugkomen eenmaal de goudprijs aan 2.500 dollar noteert."
En zo zal het zijn. Aan 2.000 dollar was er geen interesse in goud, maar nu de goudprijs richting 2.400 dollar stijgt, begint de media wakker te worden.
En kijk. Een paar dagen geleden kwam dus uiteindelijk goud als beleggingsonderwerp aan bod in HLN, toch wel dé mainstream media bij uitstek in België, en niemand minder dan "geldexpert" Paul D'Hoore geeft zijn advies.
Bron foto: Het Laatste Nieuws, HLN.
"Wie erin wil investeren, hoeft geen staven te kopen. Dit is makkelijker en veiliger." Uiteraard zal men het hebben over financiële trackers die de goudprijs volgen. (die niet per sé makkelijker en veiliger zijn, maar die uitleg is voor een andere keer).
Is het niet opmerkelijk dat diezelfde geldexpert die nu beweert te weten hoe je best goud koopt, drie maanden geleden nog het volgende zei over goud:
"Ik beleg 10.000 euro over verschillende beleggingscategorieën. Slechts een klein bedrag, 100 euro, beleg ik in goud (nvdr: dit is slechts 1 procent !).
Goud zal het misschien komend jaar niet zo goed doen. Het kan nooit een groot deel van je portefeuille zijn."
Bron foto: Het Laatste Nieuws, HLN.
Dixit de geldexpert in januari toen de goudprijs rond 2.000 dollar zwabberde.
Begin dit jaar negatief en drie maanden later plots beginnen uitleggen hoe mensen het best in goud moeten beleggen?
Wat is er veranderd? 15 à 20% koersstijging en Paul heeft last van FOMO ?
Dat is dus het probleem met experts die geen visie en strategie hebben.
Met welk bedrag nu dan investeren? 200 euro ?
Dit is toch niet serieus te noemen.
Toen Paul D'Hoore begin dit jaar aanraadde om slechts 100 euro in goud te beleggen, kwam dit overeen met minder dan 1,5 gram goud.
Dan koop je maar beter een tracker uiteraard. Want op een goudbaartje van 2 gram betaal je al snel 15% premie bovenop de goudprijs en dat is niet interessant.
Maar als je voor 100 euro een goudtracker koopt, betaal je minstens 7 euro transactiekosten per order. Als je dan 100 euro belegt, heb je sowieso één aankooporder en één verkooporder nodig dat je in totaal 14 euro, of 14% van je inleg kost.
Anders gezegd, als de goudprijs 14% stijgt, wat het nu heeft gedaan, dan ben je nog altijd maar break-even door die relatief hoge transactiekosten van de tracker.
Het advies van Paul D'Hoore slaat dus nergens op.
En al zeker niet als je drie maanden later je kar probeert te draaien. De financieel expert is dan vooral expert in beweringen die zich indekken tegen missers.
Je moet dus een advies krijgen waarop je kan vertrouwen, waarop je kan bouwen. Met een strategie en een lange termijnvisie die niet elke drie maand 180 graden kan wijzigen.
"Belegging X zal het misschien komend jaar niet zo goed doen."
Dat is het soort van beweringen waar geen enkele serieuze investeerder of belegger iets mee is.
Slappe luladviezen, dat zijn het. Ze zouden er beter over zwijgen.
Niet in staat zijn tot grote handelingen, niet in staat om er een betekenisvol percentage van de portefeuille in te beleggen, maar er toch grote beweringen over maken?
Beleggingsadviezen met een stoornis. Is dat een meer correcte term? Het valt helemaal onder die categorie.
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact