BAM! Euronav biedt superdividend van 31,1 procent! | Analyse
Gebruiker
BAM! Euronav biedt superdividend van 31,1 procent! placeholder Premium

Euronav stelt een megadividend voor aan haar aandeelhouders van 4,57 Amerikaanse dollar per aandeel. 

Dat is zo maar eventjes een dividendrendement van 31,1 % op de slotkoers van gisterenavond!

Dit maakte Euronav gisterenavond nabeurs (Amerikaanse tijd) bekend.

Hiermee wordt meteen de mond gesnoerd van alle analisten en beleggers die beweren dat Euronav haar dividendpolitiek van de voorbije jaren niet zou kunnen volhouden. 

Euronav doet er meer dan een dikke schep bovenop. En hoe!

Laten we even kijken hoe de Belgische financiële pers hierop reageert. Lauw, zeer lauw. 

Met vooringenomenheid die de laatste maanden al kenmerkend was.

De Tijd titelt: "Familie Saverys keert zich driekwart miljard uit bij Euronav." En verder: "Daags na de bekendmaking van de uitkomst van het overnamebod op Euronav keert de familie Saverys zich 4,57 dollar per aandeel uit. Er vloeit omgerekend 741 miljoen euro haar richting uit."Bron: De Tijd

Voila, dat is de titel en de eerste zinnen. Suggestief tot en met.

Wie dit leest, denkt toch meteen: "Hier heb ik niets mee te maken en hier kan ik niets aan doen. De bestuurders keren zich honderden miljoenen uit. Al het geld vloeit naar die rijke familie, voor de kleine belegger is er niets of slechts een kruimel. De arme kleine belegger wordt alweer bestolen! Arme, arme kleine belegger die niets kan doen! "

Nochtans kan ik, een kleine belegger van 1 meter 93 die gisterenmiddag nog Euronav aandelen bijkocht knal op de bodem van de markt toen andere kleine beleggers hun Euronav aandelen aan het dumpen waren!

Ik heb het geschreven in deze update !

Wat mij opvalt: De artikels die De Tijd de laatste maanden schreef over Euronav waren algemeen negatief en suggestief. Dit heeft veel kleine beleggers op het verkeerde been gezet. Het is zelfs een grote oorzaak voor de farce van de exit uit de Bel-20. En dan maar janken dat de beurs van Brussel leegloopt.

Wat de mainstream financiële pers hier doet is eigenlijk pure financiële desinformatie verspreiden. Het idee wordt gewekt dat Euronav wordt leeggemolken, dat alle kapitaal naar een rijke familie vloeit en de kleine belegger wordt bestolen. 

Het tegendeel is waar. En Euronav probeert het te bewijzen, opnieuw met dit superdividend. En toch probeert de pers aan deze mooie actie een negatieve draai te geven.

Een betere titel was geweest: "Euronav biedt superdividend aan alle aandeelhouders." En verder als eerste zinnen: "Daags na de exit uit de Bel-20 biedt de familie Saverys een uitzonderlijk hoog dividendrendement van 31% aan alle beleggers die willen investeren in hun aandeel."

Daarmee zou toch een volledig ander beeld gewekt worden. Een beeld waarmee de gewone spaarder en belegger weet: "Hmm, misschien zit hier toch iets voor mij in. Dit moet ik van naderbij bekijken."

Want zeg nu zelf: een dividend van 31%.

Dat is wel ruim het tienvoudige van die stomme staatsbon (2,8% netto) waar maandenlang continu over gebazeld werd !!

Als je het zo stelt, zou de kleine spaarder en belegger dan nog deze boot missen?

En Euronav heeft wel een paar bootjes...

Wat ben ikzelf nu verder van plan te doen met Euronav? 

Ik heb hierboven al wat hints gegeven en meer correcte informatie dan de desinformatie in kranten ...

Dus het verdere gedeelte gaat volledig achter de paywall voor abonnees en er komt nog meer in de volgende Analyse nieuwsbrief.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden