Gebruiker
+ 36,44% voor AnalysePortefeuille in rampjaar 2020. placeholder
  • jan. 04, 2021
  • Jeroen Vandamme

In 2019 klokte de AnalysePortefeuille af op een geweldig rendement van + 36,42%. 

We hadden allemaal gedacht dat het dit jaar anders ging lopen. 

Vanaf begin maart, met de wereldwijde corona-uitbraak en de grootste lockdown aller tijden, zag het er voor veel beleggers niet goed uit. Maar niet voor avant garde beleggers.

En kijk: per 31 december 2020 klokt de AnalysePortefeuille af op + 36,44%.

Als je het negatief wil draaien : amper 0,02% beter dan in 2019 !

Als je het positief wil voorstellen : opnieuw werden de belangrijke indices zoals de MSCI World (wereldaandelenindex) en de goudprijs (in euro) vlot verslagen.

En opnieuw neemt het kapitaal met ruim één derde toe in één jaar tijd. 

Waar ik persoonlijk het meest trots op ben? Dat de modelportefeuille zelfs een positief rendement had midden en eind maart toen de wereld leek te vergaan en de meeste beursindexen rond -30% noteerden.

De goudprijs, genoteerd in euro, ging in 2020 met 14,4% hoger terwijl de AnalysePortefeuille met een ruime diversificatie in edelmetalen, cash en voornamelijk grondstoffenaandelen in 2020 meer dan dubbel zo goed presteerde. Nogmaals: + 36,44%.

Dat zowel de Amerikaanse Dow Jones als de bitcoinprijs boven 30.000 punten en dollar noteren, is een indicatie van de overwaardering en asset inflatie die in vele markten aanhoudt. Tegenover obligaties en de meeste aandelen- en cryptomarkten blijven edelmetalen enorm ondergewaardeerd. 

Alle edelmetalen, goud, zilver, platina, palladium, rhodium, iridium en ruthenium, blijven ondergewaardeerd in deze fase van het waanzinnige experiment van wereldwijde lockdowns in combinatie met de grootste globale geldcreatie in de geschiedenis.

Rond de jaarwisseling ligt bij financiële commentatoren vaak de focus op de tips voor het nieuwe jaar en dat is nu niet anders. Sinds juni keken veel analisten al vooruit naar 2021 om die grote verliespost van 2020 zo snel mogelijk achter zich te schuiven.

Opmerkelijk want werd er tijdens de lockdowns niet gezegd dat mensen lessen gingen trekken, anders gingen beginnen leven en het jachtige bestaan achter zich zouden laten? Kijkend naar de beursgekte van de laatste maanden, pal na de grootste beurscrash in 100 jaar, is de aard van het menselijk beestje op dat vlak niet veel veranderd. 

FOMO (fear of missing out): de angst om een stijging op de beurs te missen blijft een belangrijke drijfveer voor de 'animal spirits' op de financiële markten.

Meer dan ooit voel ik me niet geneigd om amper één jaar ver te denken. Voor beleggers die hun kapitaal op lange termijn willen doen groeien is kortzichtigheid nu eenmaal een belangrijke vijand. Met Analyse wordt vooral gefocust op de verdere toekomst. 2030 bijvoorbeeld. Waar kunnen we staan binnen tien jaar ?! Een toekomst die soms in gekke sprongen en sneller dan verwacht voor onze neus zal komen te staan.

We zullen onze uiterste best doen om het kapitaal van de AnalysePortefeuille te beschermen en zelfs te doen floreren in deze historische periode.

Dit wil niet zeggen dat de korte termijn volledig uit het oog wordt verloren, maar het is beter om zich er niet in te verliezen.

En zo valt op te merken dat op de eerste handelsdag van 2021 de goudprijs meteen vlot 2% hoger gaat en platina ruim 4% stijgt. Dit is niet onbelangrijk want: Goed begonnen is half gewonnen.

Ik wens alle lezers een goede gezondheid en meer vrijheid in 2021. En goede ideeën, moed en doorzettingsvermogen om verder te kijken naar de toekomst.

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Vandamme




Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden